228, 22870

Waar betaalt u de laagste registratierechten?

Waar betaalt u de laagste registratierechten

Bij de aankoop van een woning betaalt u doorgaans registratiebelasting. Zij is regionaal bepaald. Wie dicht bij de gewestgrenzen op huizenjacht gaat, bespaart dus mogelijk stevig als hij het landsgedeelte met het gunstigste tarief kiest.

De registratiebelasting wordt geheven bij de registratie van een akte. in dit geval dus de akte voor de aankoop van vastgoed. De tarifering, regels en uitzonderingen zijn regionaal bepaald en ondergingen de laatste jaren verschillende wijzigingen.

 

Vlaanderen

In Vlaanderen geldt een standaardtarief van 10% voor de aankoop van een onroerend goed. Dat tarief ligt lager dan in de andere gewesten.

Bovendien genieten veel kopers van een vermindering. Wie een enige woning koopt, betaalt een gunststarief van 6%. Eén van de voorwaarden is dat u zich binnen een bepaalde termijn na het verlijden van de notariële aankoopakte op het adres van die woning inschrijft in het bevolkings- of vreemdelingenregister. Die termijn heeft de Vlaamse overheid recentelijk opgetrokken van twee naar drie jaar. 

Wie er zich toe verbindt de woning ingrijpend energetisch te renoveren, maakt zelfs aanspraak op een tarief van 5%. Dat geldt ook voor de aankoop van een beschermd monument als investering. Wie van dat monument zijn enige woning maakt, betaalt maar 1%. Al verwacht de overheid dat u die uitgespaarde centen wel volgens opgelegde regels in het pand investeert.

Om het plaatje compleet te maken: de aankoop van een woning voor verhuur aan een erkend sociaal verhuurkantoor gaat gepaard met een registratiebelasting van 7%.

Het vroegere verschil tussen groot en klein beschrijf tot het verleden. Er geldt wel een korting tot 5.600 euro op bij de aankoop van een pand met een waarde van maximum 200.000 euro. Dat plafond ligt in verschillende gemeenten rond Brussel en bepaalde steden nog iets hoger.

 

Brussel

Brussel hanteert een registratierecht van 12,5%. Op de eerste 175.000 euro moet de koper geen registratierechten betalen. Hij bespaart dankzij dat zogenaamde abattement tot 21.875 euro (175.000 euro x 12,5%). Daaraan kleven enkele voorwaarden vast. De koper mag bijvoorbeeld geen andere woning bezitten en de som van de aankoopprijs en de eventuele kosten mag niet meer dan 500.000 euro bedragen. Het abattement of het voor registratierechten vrijgestelde bedrag voor een bouwgrond bedraagt 87.000 euro, bij een maximale totale aankoopprijs van 250.000 euro.

 

Wallonië

Wallonië kiest eveneens voor 12,5% als basistarief. In het zuidelijke landsgedeelte blijft het klein beschrijf wel overeind. Voor bescheiden woningen daalt het verkooprecht tot 6%. Op de eerste schijf van 171.000,61 euro of 163,125,56 euro, afhankelijk van waar het pand zich bevindt, geldt een registratierecht van 5%. Onder voorwaarden maakt de koper ook aanspraak op een vrijstelling of abonnement van 20.000 euro, goed voor een totale belastingbesparing van 2.500 euro.

 

Overige kosten

Naast registratierechten gelden nog andere kosten, zoals de erelonen voor de notaris en administratieve kosten.

Bij het afsluiten van een woonkrediet bent u eveneens registratierechten, ereloon, aktekosten en inschrijvingsrecht verschuldigd. De website Notaris.be biedt een handige tool om de totale kosten te berekenen.

 

Lage rente


Het goede nieuws is dat de rentetarieven al een tijdje op een laag pitje staan. Terwijl de rentebarometer van Immotheker een gemiddelde rente van 1,32% voor een looptijd van twintig jaar aanwijst, delen de gebruikers van de website Spaargids.be offertes van minder dan 1% voor een looptijd van twintig jaar. Wie over een stevig dossier beschikt, goed vergelijkt en vaardig onderhandelt, weet zijn rentetarief dus stevig te drukken.

Tip: Bekijk hier de scherpe offertes die kopers bij hun banken onderhandelden

 

 

 

Lees ook:

Andere tips over woonleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.