, 23084

Waar vindt u de goedkoopste energielening?

Waar vindt u de goedkoopste energielening

Heeft u plannen om uw woning energiezuiniger te maken en denkt u eraan om hiervoor een lening af te sluiten? Weet dan dat u verschillende opties hebt: een specifieke energielening, een hypothecair krediet, een wederopname op uw hypotheeklening of het gratis Vlaamse renovatiekrediet.

Er zijn diverse manieren waarop u uw woning energiezuiniger kunt maken: het isoleren van muren en daken, het plaatsen van isolerende beglazing, het installeren van een hoogrendements- of condensatieketel, het leggen van zonnepanelen, de aankoop van een thuisbatterij, de aanleg van een groendak, domotica,…

 

Specifieke energielening

Heel wat banken bieden hun klanten een specifieke groene lening of energielening aan. Het gaat om een klassiek afbetalingskrediet, waarvoor elke maand hetzelfde bedrag moet worden afgekort. Waarborgen zijn er niet, dossierkosten evenmin.

Het energiekrediet is ook iets goedkoper dan het klassieke renovatiekrediet, dat u kunt opnemen om bijvoorbeeld een nieuwe keuken of badkamer te installeren. Bij Belfius betaalt u momenteel bijvoorbeeld 1,30%. Voor een lening van 15.000 euro die u terugbetaalt op 60 maanden levert dat maandbetalingen van 258,29 euro op.

De modaliteiten waarvoor u een energiekrediet kunt aanvragen, verschillen wel van bank tot bank. Bij Belfius moet u minstens 2.500 euro lenen. De terugbetalingstermijn beloopt er 2 tot 10 jaar. Bij KBC moet de looptijd tussen 6 en 120 maanden liggen. Bij BNP Paribas Fortis kunt u een lening tot 50.000 euro krijgen, de minimumlooptijd bedraagt er drie maanden. En bij AXA Bank moet het gevraagde krediet tussen 2.500 en 75.000 euro liggen.

Bij de meeste banken kunt u de energielening ook nemen voor ruimere renovatieprojecten. De energiebesparende investeringen moeten dan wel minstens de helft van het budget opslorpen.

Tip: Hier vindt u een overzicht met de goedkoopste energieleningen

 

Hypotheeklening

Voor beperkte investeringsbedragen is een specifieke energielening interessant. Denkt u er evenwel aan om een groter bedrag te lenen, dan kunt u ook een hypotheeklening overwegen, net zoals u dat zou doen voor de aankoop van een woning.

En hypothecair krediet biedt u het voordeel van de laagste rentevoet. Dat is ook logisch. U kunt de bank een stevige waarborg geven. Als u uw krediet niet afbetaalt, mag de bank uw woning verkopen om met de opbrengst de schuld te dempen.

Nadeel van een hypotheeklening: u heeft dossierkosten en de lening moet worden ‘geschreven’ bij een notaris.

Weeg dus goed af vooraleer u die stap zet.

Tip: Hier vindt u een overzicht met de goedkoopste hypotheekleningen

 

Wederopname op uw hypothecair krediet

Maar misschien is een tussenoplossing mogelijk. Een hypothecaire waarborg wordt voor dertig jaar gevestigd. Heeft u destijds een dergelijke lening genomen voor de aankoop van uw woning, dan is die wellicht al grotendeels of misschien volledig terugbetaald, terwijl die waarborg nog altijd geldig blijft. U zou dan het reeds terugbetaalde kapitaal opnieuw kunnen opnemen zonder dat er een nieuwe waarborg moet worden ingeschreven.

Het voordeel van een heropname: de laagste rentevoet van de hypothecaire lening, geen kosten voor het vestigen van de waarborg. Dossierkosten heeft u wel.

Nog dit: een heropname gebeurt tegen de tarieven van vandaag. Die zijn wellicht lager dan de tarieven die u betaalde toen u de eerste lening aanging.

 

Gratis Vlaamse renovatielening

Voor inwoners van het Vlaamse Gewest bestaat er nog een extra mogelijkheid. Wie hier een woning koopt en die binnen de vijf jaar energiezuiniger wil maken, kan voor die bijkomende werkzaamheden een gratis renovatiekrediet krijgen.

Het Vlaamse renovatiekrediet komt bovenop de hypotheeklening van de bank. De intresten ervan worden betaald door de overheid. Dat gebeurt via het Vlaamse Energie- en Klimaatagentschap, dat eenmaal per jaar de intresten die u moet neertellen terugbetaalt.

Het bedrag dat u via dit krediet kunt lenen, is wel beperkt. Het hangt af van de energiebalans van uw woning. Concreet moet een huis bij aankoop een label E of F hebben. Na afloop van de renovatie moet dat zijn geëvolueerd naar een label A, B of C. Bij een appartement is een verbetering van label D, E, F naar label A of B vereist. U vindt de labels op het EPC, het Energieprestatiecertificaat, dat aanduidt hoeveel energie je nodig hebt om je woning te verwarmen.

Hoe groter de verbetering is die u wil bekomen, hoe meer U kunt kan lenen zonder intrest. Wie zijn huis van label E of F naar een label A tilt, mag tot 60.000 euro renteloos opnemen. Voor het behalen van een label B is dat 45.000 euro. En voor een label C 30.000 euro. Voor een appartement zijn de bedragen lager. Hier geldt een bovengrens van 45.000 euro voor een appartement dat van label D, E of F naar label A wordt gebracht. Om de energiebalans van een dergelijke flat naar label B te verbeteren, kan tot 30.000 euro gratis worden geleend. Voor een appartement dat naar label C wordt gebracht, kan geen gratis lening meer aangevraagd worden.

Wie een woning geschonken krijgt of via een erfenis verwerft, kan een gelijkaardige energielening+ bekomen via het lokale energiehuis. Hier wordt de lening meteen renteloos toegekend.

 

 

Lees ook:

Andere tips over energieleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.