, 23086

Waar vindt u de goedkoopste lening voor een bouwgrond?

Waar vindt u de goedkoopste lening voor een bouwgrond

Heeft u goed gelegen stuk bouwgrond gezien en wil u dat kopen om er later misschien een woning op te zetten? Dan kunt u dat financieren met een hypotheeklening. Vroeger kon dat ook nog met een afbetalingskrediet, maar dat is nu niet langer het geval.

Een bouwgrond kopen, is niet goedkoop. Maar hoeveel u precies nodig heeft, is niet makkelijk te zeggen. De Belgische statistische dienst Statbel houdt geen aparte gegevens meer bij voor deze vastgoedcategorie. Bij het opmaken van de statistieken worden bouwgronden namelijk opgenomen in een restcategorie waarin ook landbouwgronden en industriegronden zitten.

Wat u wel weet, is hoeveel u nog moet betalen bovenop de verkoopprijs. In Vlaanderen geldt een registratierecht van 10%. In Wallonië en Brussel is dat zelfs 12,50%. Al kunt u in Brussel wel een abattement krijgen. Dat houdt in dat u op de eerste schijf van 87.500 euro geen registratiebelasting moet betalen, wat u een besparing tot 10.937,50 euro oplevert. De aankoopprijs voor de bouwgrond moet dan wel lager zijn dan 250.000 euro. Bovendien moet u er u hoofdverblijfplaats vestigingen binnen de drie jaar na aankoop.

Naast die registratierechten moet u ook rekening houden met de kosten voor de notaris. De aankoop van een bouwgrond moet namelijk worden opgenomen in een authentieke akte.

Alles samen zorgt dat ervoor dat u bovenop de aankoop van een bouwgrond van bijvoorbeeld 50.000 euro in Vlaanderen nog zowat 8.000 euro moet rekenen, in Wallonië kan dat oplopen tot ongeveer 9.000 euro.

Dat is belangrijk omdat u voor de bijkomende kosten in de meeste gevallen geen beroep kunt doen op bankfinanciering en u die dus zelf moet dragen.

 

Financiering

Tenzij u de aankoop uit eigen zak kunt betalen, kunt u de aankoop financieren via een hypotheeklening. In dat geval geeft u aan de bank het recht om uw grond te verkopen, mocht u achterstallig worden bij het afbetalen. In ruil voor die zekerheid, krijgt u wel de formule met de laagste rente. Bij BNP Paribas Fortis, de grootste bank van het land, wordt traditioneel zowat 5% van de hypotheekleningen afgesloten voor de financiering van de aankoop van een bouwgrond.

Hou er wel rekening mee dat de hypothecaire lening ook wordt opgenomen in een notariële akte, wat behoorlijk wat geld kan kosten. Daarnaast moet u rekening houden met dossierkosten die uw bank u aanrekent.

Op het moment dat u effectief bouwplannen hebt en hiervoor een vergunning hebt bemachtigd, kunt u een bijkomende hypothecaire lening afsluiten voor het optrekken van de woning. Dit kan bij dezelfde of bij een andere bank.

Tip: Hier vindt u de goedkoopste hypotheekleningen van het moment

 

 

 

Lees ook:

Andere tips over woonleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.