228, 22866

Waar vindt u de goedkoopste woonlening?

Waar vindt u de goedkoopste woonlening

Bij welke bank moet u aankloppen als u op zoek bent naar de beste voorwaarden voor uw woonlening? En hoe diep kunt u gaan in het vissen naar de laagste rente?

Een snel en eenduidig antwoord op uw vragen is er niet. Veel hangt af wat u zelf te bieden hebt aan de bank. Bovendien evolueren de posities van de banken ook. Wie gisteren de beste voorwaarden gaf, doet dat misschien morgen niet meer en omgekeerd.

 

Tariefbladen geven slechts een indicatie

U kunt uw zoektocht naar de laagste rente op het internet aanvatten. Daar kon u op 25 september zien dat ING voor een lening met vaste rente op 20 jaar een basistarief van 4,15% vooropstelde. Als u bereid was om een actieve klant te worden en ook uw woonverzekering of schuldsaldoverzekering bij de instelling af te sluiten, zake dat naar 3,40%. Voor een lening waarvan de rente elk jaar kan worden aangepast, golden dezelfde voorwaarden.

Bij AXA Bank kostte een lening volgens het tariefblad 2,89% als u koos voor een vaste rente en 2,75% als u opteerde voor een lening met een variabele rente die elk jaar kon worden gewijzigd.

Bij Belfius was dat respectievelijk 2,016% en 1,739%. U moest in beide gevallen wel bereid zijn om een goede klant te worden en zowel een brandverzekering als schuldsaldoverzekering bij de bank af te nemen.

Vergelijken we die tarieven met de rentebarometer van Immotheker Finotheker. Die leert dat leningen met vaste rente op 20 jaar gemiddeld werden afgesloten tegen 1,32% als u hoogstens 80% van de waarde van het pand moest lenen en tegen 1,46% als u tot 100% op krediet kocht. Voor leningen met variabele rente die elk jaar kan worden aangepast was dat 1,23%. Met andere woorden: een pak lager dan wat wordt geafficheerd.

Ook de voorstellen die bezoekers op Spaargids.be van hun bank ontvangen, liggen een pak lager dan de geafficheerde tarieven. Bij KBC en Argenta werd zelfs een leningsaanbod met een vaste rente op 20 jaar gedaan tegen 0,89%.

Uiteraard gaat het hier om geïsoleerde gevallen en hadden de kredietnemers wellicht een zeer sterke onderhandelingspositie. Maar toch kunt u beter krijgen dan wordt geafficheerd. AXA Bank zet zelfs expliciet op haar website dat tarieven enkel ter indicatieve titel zijn. Ze voegt er meteen aan toe: “Aarzel niet om een gepersonaliseerde offerte aan te vragen”.

Tip: Via Spaargids.be kunt u in enkele muisklikken geheel vrijblijvend offertes vragen voor uw woonverzekering en schuldsaldoverzekering.

 

Hoe krijgt u de rente omlaag?

Een eerste reden waarvoor banken hun vertrekrentevoet neerwaarts aanpassen, is het belang van uw klantschap en de mate waarin uw bijkomende producten afneemt. Bent u bereid om uw loon te laten toekomen op een rekening bij de bank waar u een lening vraagt, dan krijgt u wellicht een korting. Hetzelfde geldt indien ook uw schuldsaldoverzekering en brandverzekering afsluit.

Ook de zogenaamde quotiteit speelt een belangrijke rol. Moet u meer dan 80 procent van de waarde van de bouwkost of aankoopprijs lenen, dan moet u dan weer vaak een extraatje bijbetalen. Wie een sterk dossier wil hebben, zorgt er dan ook het best voor dat hij minstens 20% zelf kan inbrengen.

Ten slotte zijn er onderhandelde tariefverminderingen. Dreigt u ermee om over te stappen naar een andere bank voor uw lening, dan kan uw huisbank misschien wel een extra inspanning doen om u als klant te behouden.

 

Beste aanbiedingen

Bij dit laatste speelt uw onderhandelingstalent een rol. Maar u kunt daar ook iets aan doen. U kunt zich bijvoorbeeld goed wapenen als u naar uw bankkantoor gaat. Kijk bijvoorbeeld eerst naar de aanbiedingen op Spaargids.be. Dan ziet u welke banken momenteel goed scoren. Daar kunt u zeker een offerte vragen, waarmee u vervolgens naar uw eigen bank kunt stappen om te zien of die daar nog onder wil gaan.

Financiële instellingen hebben er vandaag baat bij om klanten te vinden voor hun leningen. Het spaargeld dat ze inzamelen en niet kunnen omzetten in leningen moeten ze namelijk parkeren bij de Europese Centrale Bank. En daar moeten ze 0,50% strafrente op betalen. Als ze dan 1,50% kan vragen voor een woonlening, geeft dat meteen een verschil van 2% in het voordeel van de bank.

Tip: Bekijk hier de goedkoopste woonleningen van dit moment

 

 

 

Lees ook:

Andere tips over woonleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.