228, 22291

Waar vindt u de goedkoopste schuldsaldoverzekering?

goedkoopste schuldsaldoverzekering

Niemand is verplicht om een schuldsaldoverzekering af te sluiten bij de bank die ook de woonlening toekende. Maar waarop moet u dan letten?

Bij het afsluiten van een woonlening zal de bank erop aandringen om een schuldsaldoverzekering af te sluiten. De verzekering zorgt voor een financieel vangnet als een kredietnemers overlijdt. Afhankelijk van de gekozen dekking zal de schuldsaldoverzekering het openstaande kredietbedrag deels of volledig aflossen. Zo moet de langstlevende kredietnemer of de erfgenaam van de kredietnemer niet helemaal alleen de volledige woonlening aflossen, wat soms een financieel drama zou zijn.

Het is geen wettelijke verplichting om een schuldsaldoverzekering af te sluiten. Toch staan banken zelden een woonlening toe zonder de dekking van een schuldsaldoverzekering.

 

Korting

In de praktijk zult u bij het aangaan van een hypothecaire lening dus nooit onderuit de schuldsaldoverzekering kunnen. Niets verplicht u echter om die af te sluiten bij de bankverzekeraar die ook de woonlening toekende. Het is perfect mogelijk om daarvoor aan te kloppen bij een externe verzekeringsmaatschappij. Wie de markt een beetje verkent en net zoals bij de woonlening aanbiedingen vergelijkt, kan zo elders een goedkopere verzekering vinden.

Hou er wel rekening mee dat de bank doorgaans een korting toekent op de hypothecaire rentevoet wanneer u bij dezelfde bank ook een schuldsaldoverzekering afsluit. Die korting speelt u kwijt door elders een verzekering af te sluiten. Let er dus goed op dat de externe schuldsaldoverzekering een groter voordeel oplevert dan de korting op de rente van de woonlening.

Lees ook: Belastingvoordeel schuldsaldoverzekering enkel interessant tegen jaareinde

 

Schuldsaldoverzekeringen vergelijken

Het loont om verschillende te vergelijken, zo leert de simulator van Spaargids.be. We nemen het voorbeeld van een 30-jarige niet-roker met een lening van 285.000 euro en een looptijd van 25 jaar. Voor een schuldsaldoverzekering met een dekking van 100 procent lopen de jaarpremies uiteen van 217 euro tot 424 euro. Bij een eenmalige premie vertaalt zich dat in een premie die oploopt van 3.270 euro tot 6.386 euro. Het verschil tussen de duurste en de goedkoopste schuldsaldoverzekering bedraagt daarmee zowat het dubbele.

Hoeveel u precies moet betalen voor een schuldsaldoverzekering hangt af van verschillende factoren. Dat begint al bij het verzekerde bedrag en de looptijd van de lening. Daarnaast zal de verzekeraar de premie ook berekenen op basis van het overlijdensrisico. Wie een schuldsaldoverzekering afsluit, zal daarom een medische vragenlijst moeten invullen of zal soms een medisch onderzoek moeten ondergaan. Daarbij wordt gekeken naar de leeftijd, ongezonde gewoonten (zoals roken) of medische risico’s. Wie een bepaalde aandoening of ziekte heeft, zal een hogere premie betalen of kan in sommige gevallen zelfs geen verzekering krijgen.

 

 

Lees ook:

Andere tips over schuldsaldoverzekeringen en woonleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.