228, 24449

Waarop moet u letten bij een overbruggingskrediet

Waarop moet u letten bij een overbruggingskrediet

Wil u een nieuwe woning kopen, maar is uw oude nog niet verkocht? Dan moet u die kans niet laten schieten. U kunt immers een overbruggingslening afsluiten. Die laat u toe meteen uw nieuw huis of appartement te verwerven. Bij de verkoop van uw oude woning betaalt u dan de lening terug.

Een overbruggingslening werkt ook anders dan een gewone lening. U moet namelijk alleen intresten betalen op het opgenomen bedrag. Het kapitaal zelf betaalt u in eenmaal af als u de verkoopsom van uw huidige woning ontvangt. Dit heeft als voordeel dat u geen twee leningen – die voor uw huidige woning en die voor uw nieuw huis of appartement- tegelijk moet afbetalen.

De overbruggingslening biedt dan ook de nodige flexibiliteit. U staat dus niet onder druk om snel uw huidige woning te verkopen omdat u het geld dringend nodig heeft. Dat laat u toe om te wachten tot u een geschikte koper vindt, die de prijs wil betalen die u voor ogen heeft.

 

Duurder

Dit neemt niet weg dat de overbruggingslening wel een einddatum heeft. U moet de verkoop binnen een bepaalde termijn realiseren. Doorgaans krijgt u hiervoor zo’n een, twee of drie jaar de tijd. Als dat niet lukt, gaat u best met uw bank praten om de looptijd van de lening te verlengen, al zal u dan in een slechte positie zitten om over de voorwaarden te onderhandelen. Wees dus vooruitziend en sluit uw overbruggingskrediet meteen voor een voldoende lange periode af.

Het bedrag dat u kunt lenen via aan overbruggingslening hangt af van de marktwaarde van het pand dat u wil verkopen. Dat is ook logisch. Het is met de opbrengst daarvan dat u het krediet moet terugbetalen. Hou er rekening mee dat de waarde ervan geschat moet worden (kosten!) en dat er als waarborg voor de lening mogelijk een hypotheek op wordt genomen (nogmaals kosten!).

De overbruggingslening is doorgaans ook duurder dan een klassieke woonlening. U betaalt momenteel al snel tussen 4% en 6% rente. Die rente betaalt u – afhankelijk van de bank – elke maand, om de drie maanden of op het einde van de lening.

Tip: Hier vindt u de voorwaarden voor een overbruggingslening bij de diverse banken

 

Fiscaal voordeel

Aan de hele operatie kan ook een fiscaal voordeel verbonden zijn. Veronderstel namelijk dat u nog even in uw oude woning blijft wonen. Dan is uw nieuwe woning – die nog niet uw hoofdverblijf is - uw tweede woning. Daarvoor gelden de federale fiscale regels. Die bepalen dat u de intresten voor de periode tot de verhuizing naar uw nieuwe woning kunt inbrengen in uw belastingaangifte. Ze verminderen er uw onroerende inkomsten. Er is geen voordeel voor de terugbetaling van het kapitaal.

Heeft u nog een lening lopen op uw oude woning, waarvoor u geniet van het fiscale voordeel van de woonbonus - voor nieuwe leningen sinds 1 januari 2020 is die afgeschaft - dan kunt u overwegen om die te laten doorlopen, mits een pandwissel. Dat betekent dat de hypotheek niet langer op uw oude woning staat, maar wel op uw nieuwe. Met andere woorden: de lening blijft bestaan, alleen wordt ze gewaarborgd door een hypotheek op een nieuw pand. Let wel: hiervoor dient u de hypotheek op de oude woning te laten schrappen en een nieuwe hypotheek op de nieuwe woning te laten vestigen: dus tweemaal kosten! Bekijk samen met uw bank of het sop de kolen waard is.

 

Lees ook:

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.