228, 22754

Waarop moet u letten bij het afsluiten van een woonlening?

Waarop moet u letten bij het afsluiten van een woonlening

Wil u een hypotheeklening afsluiten om uw woondroom te realiseren? Dan moet u eerst een aantal kosten maken. En die zijn niet altijd van de poes.

 

Kosten notaris

Als u een huis of een appartement koopt, weet u dat u voor de eigendomsoverdracht naar de notaris moet. Die neemt de transactie dan op in een zogenaamde authentieke akte, die hij vervolgens ook aan het registratiekantoor bezorgt. Daarmee wordt de transactie tegengesteld aan derden.  Dat betekent dat iedereen u voortaan moet erkennen als eigenaar.

De registratie is niet gratis. U betaalt immers registratiebelasting. Daarnaast moeten ook het ereloon en de kosten van de notaris worden betaald.

Wat sommigen soms vergeten, is dat een hypotheeklening eveneens in een authentieke akte opgenomen moet worden. Ze moet dus ook ‘geschreven’ worden bij een notaris. En ook hier zijn kosten aan verbonden. Voor een lening van 150.000 euro mag rekenen op een globale factuur van zowat 4.500 euro.

Tip: Hier vindt u de tarieven van woonleningen die banken momenteel aanbieden aan hun klanten

 

Schattingskosten

Een hypotheeklening houdt in dat u een hypotheek op uw onroerend goed laat vestigen. Dat betekent dat u de bank het recht geeft om bij wanbetaling uw pand te verkopen en met de opbrengst de nog uitstaande schuld te vereffenen. Het is dus een waarborg voor de bank.

Sommige banken willen er zeker van zijn dat de waarborg groot genoeg is om de lening terug te betalen. Daarom laten ze soms zelfs de waarde ervan schatten.

Bij Belfius  gebeurt de schatting gratis. Mochten er toch kosten zijn, dan vallen die niet ten laste van de kredietnemers.

Bij andere banken moet dan weer een uniform tarief worden betaald voor de schatting, ongeacht de waarde van het pand. Bij ING gaat het om een standaardprijs van 200 euro.

Keytrade Bank zegt in sommige gevallen een deskundige te zullen vragen om de waarde van uw vastgoed te schatten. Die schatting kost dan 250 euro. 

Bij de banken van de groep BNP zoals BNP Paribas Fortis en Hello bank! wordt de schatting gedaan door BNP Paribas Real Estate en hangt het tarief af van de bewoonbare oppervlakte. Voor een pand tot 200 m² is dat 302,50 euro.

Tip: Hier vindt u een kredietexpert in uw buurt

 

Hypotheek

U moet er bovendien rekening mee houden dat de hypotheek standaard voor dertig jaar wordt ingeschreven. Zelfs als u het krediet heeft terugbetaald, blijft de waarborg dus staan. Wil u nadien bij een andere bank een lening afsluiten met een hypothecaire waarborg op datzelfde pand, dan zal u eerst de handlichting van de eerste hypotheek moeten vragen, tenzij de nieuwe kredietverschaffer zich tevreden stelt met een hypotheek in tweede rang. De handleiding is niet gratis.

Tip: Simuleer hier wat een woonlening u zou kosten

 

Dossierkosten

Vraagt u een lening aan, dan stelt de bank hiervoor een dossier samen. En hiervoor rekent ze kosten aan. Sinds 1 april 2017 mogen ze hiervoor hoogstens nog 500 euro vragen, ongeacht het geleende bedrag.

 

Reserveringskosten

Wil u bouwen, dan heeft u het geld van uw lening niet allemaal van bij de start nodig, maar zal u de bedragen opnemen naargelang u facturen ontvangt. Hou er dan wel rekening mee dat de banken u een reserveringscommissie mogen vragen op de bedragen die u niet meteen opvraagt.

Bij BNP Paribas Fortis geldt dat op het kapitaal dat na 1 jaar niet is opgenomen.

Bij ING wordt de reserveringscommissie al na zes maanden geheven. Ze bedraagt dan 1,75%. Vanaf de dertiende maand stijgt ze naar 2%.

 

 

 

Lees ook:

Andere tips over woonleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.