228, 20942

Wat is de impact van 1% minder rente op uw woonkrediet?

Wat is de impact van 1% minder rente op uw woonkrediet?

Loont het wel de moeite om veel energie te stoppen in het onderhandelen over de rente van een woonlening? We namen de proef op de som en stelden vast dat u door het vergelijken van alle rentevoeten en het betere onderhandelen al snel enkele duizenden euro’s kunt besparen.

Zelfs in tijden van aanhoudend lage rentevoeten blijft het verschil tussen de rentetarieven die banken aanrekenen relatief groot. Vergelijken loont dus altijd. Door goed te onderhandelen, kunt u op die geafficheerde rentetarieven nog extra beknibbelen. De kloof tussen het hoogste standaard rentetarief en de meest gunstige rentevoet die u bedingt, bedraagt dan al snel één procent of meer.

Maar wat is nu de impact van dat ene procent op uw totale woonlening? We plozen het uit met de vergelijkingstool van Spaargids.be. Om de cijfers meer aanschouwelijk te maken, gaan we in beide scenario’s uit van een vaste rentevoet. 

Scenario 1:

We lenen 200.000 euro voor de aankoop van onze woning aan een rentevoet van 2% voor een looptijd van 20 jaar.
Maandelijkse aflossing: 1.010,05 euro        Totale intresten: 42.412,70 euro

Scenario 2:

We lenen 200.000 euro voor de aankoop van onze woning aan een rentevoet van 3% voor een looptijd van 20 jaar.
Maandelijkse aflossing: 1.105,15 euro        Totale intresten: 65.235,31 euro

Verschil

In het eerste scenario hebt u bij een intrestvoet van 2% na twintig jaar maar liefst 22.822,61 euro minder intresten betaald dan bij een intrestvoet van 3%. U lost maandelijks bovendien 95,1 euro minder af. Het uitgespaarde geld kunt u ondertussen beleggen, waardoor het werkelijke voordeel nog groter zal zijn.

Voorwaarden woonkrediet

De bank probeert de consument te lokken met lage rentevoeten, maar koppelt die niet zelden aan verschillende voorwaarden. De kredietinstelling verwacht in ruil voor haar gunstige tarief bijvoorbeeld dat de kredietnemer zijn woonverzekering en schuldsaldoverzekering via hetzelfde kantoor afneemt. Of de bank vraagt om uw loon op een rekening te laten storten, of rekent dossier- en schattingskosten aan. Het spectaculaire verschil tussen bovenstaande scenario’s zwakt dus al snel af wanneer blijkt dat de bank uit scenario 1 voor al die extra diensten een hoger tarief aanrekent.

JKP of jaarlijks kostenpercentage

Het jaarlijks kostenpercentage werd bijna anderhalf jaar geleden in het leven geroepen om de kredietnemer een duidelijk beeld te geven van wat de lening en de extra’s (zoals dossierkosten, schattingskosten, schuldsaldo- en brandverzekering) hem exact zullen kosten. Helaas stemt die becijfering niet altijd overeen met de realiteit.

Maak zelf de vergelijking

Het meest waarheidsgetrouwe beeld verkrijgt u door zelf een pakket samen te stellen. Via de vergelijkingstools van Spaargids.be vindt u de lening met de goedkoopste rentevoet, de schuldsaldoverzekering met het scherpste tarief en de ideale woonverzekering tegen de beste prijs.

 

Lees ook:

Andere tips over woonleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.