228, 24069

Wat moet u doen met uw lening als u uit elkaar gaat?

Wat moet u doen met uw lening als u uit elkaar gaat

Samen met uw partner heeft u een huis gekocht. Nog voor het hypothecair krediet helemaal is afgelost, gaan jullie uit elkaar. Wat nu? We legden drie situaties voor aan een specialist van Febelfin, de Belgische federatie van de financiële sector.

 

Situatie 1: het huis en het hypothecair krediet staan op één naam

Als u samen met uw partner een huis aankoopt, zal de bank in de meeste gevallen ook eisen dat u samen het krediet aangaat. Daardoor komt u automatisch bij situatie 2 of 3 uit (zie verder). Is het huis eigendom van u en uw partner, dan moeten jullie beiden immers ook de hypotheek verstrekken.

In de hypothese waar het huis toch eigendom is van één beide partners kan de betrokken partner het krediet alleen aangaan zijn. In dat geval heeft het eindigen van de relatie geen directe impact: de partner die het krediet alleen aanging, zal het moeten blijven terugbetalen zoals contractueel bepaald.

Weetje: Vlaams woningfonds kende vorig jaar bijna 3500 leningen toe

 

Situatie 2: het huis en het hypothecair krediet staan op beide namen, één partner wil het huis overnemen

In principe wijzigt het einde van de relatie niets aan de contractuele afspraken en moeten de twee partners het krediet verder blijven terugbetalen. Belangrijk is dat eventuele afspraken bij een echtscheiding – in het geval er sprake was van een huwelijk – waarbij u of uw ex-partner het huis toegewezen krijgt, niet aan de bank tegenstelbaar zijn.

In de praktijk zal de partner die het huis niet overneemt wellicht vragen om bevrijd te worden van de verbintenissen uit het krediet. Want hij of zij wil uiteraard liever niet meer mee betalen voor een huis waar hij of zij niet woont. Na analyse van het kredietdossier kan de bank eventueel toestaan dat de persoon die het huis overneemt het krediet alleen zal terugbetalen en kan degene die het huis verlaat, zich bevrijd zien van verdere terugbetaling. Hierbij zal echter wel een onderzoek gebeuren om te zien of de persoon die het krediet overhoudt voldoende terugbetalingscapaciteit heeft om het krediet alleen terug te betalen. Mocht dat niet het geval zijn, dan kan de bank weigeren om het krediet voort te zetten met maar een van de voormalige partners. Voor zover er geen alternatieve oplossing is, kan dat leiden tot situatie 3.

 

Situatie 3: het huis en het hypothecair krediet staan op beide namen, beiden verkopen het huis

Als de u en uw ex-partner beslissen het huis te verkopen, moeten jullie de bank daarvan tijdig inlichten. Op het huis rust immers in principe een hypotheek in het voordeel van de bank zodat de verkoop van het huis niet zomaar kan gebeuren zonder dat de bank de hypotheekinschrijving doorhaalt. Bij verkoop van het huis zal de bank enkel akkoord gaan met de verkoop als ze de uitstaande schuldvordering op het krediet integraal terugbetaald krijgt, zodat ze de hypotheek kan doorhalen. Het krediet is dan vervroegd terugbetaald.

 

 

 

Lees ook:

Andere tips over woonleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.