228, 20125

Wat moet u weten over de woonbonus?

Wat moet u weten over de woonbonus

Aan de woonbonus, het fiscale voordeel dat u krijgt als u een woonlening afsluit, werd al enkele keren gesleuteld. Ontdek hier welke voordelen uw woonbonus tijdens de looptijd van uw lening oplevert.

Vroeger was de woonbonus beter

De woonbonus bestaat sinds 1 januari 2005. Kort samengevat: de woonbonus geeft een belastingvermindering aan wie een lening afsluit om een woning te kopen of te bouwen en er vervolgens zelf in te wonen.

Wie tussen 2005 en eind 2014 een lening voor minimum 10 jaar aanging, krijgt vandaag nog altijd de oude Vlaamse Woonbonus. Die bedraagt maximum 3.120 per kredietnemer, namelijk een basisbedrag van 2.280 euro en een verhoging van 760 euro tijdens de eerste tien jaar. Had u drie kinderen op het moment dat u de lening afsloot, dan komt daar nog eens 80 euro bovenop.

Beide verhogingen gelden zolang de woning uw enige woning blijft. Het belastingvoordeel dat aan de oude Vlaamse Woonbonus vasthangt, bedraagt 30% à 50%, afhankelijk van uw inkomen. De eerste tien jaar hebt u dus recht op een besparing van maximum 3.120 x 50%. Concreet is dat een mooie 1.560 euro, wat de oude Vlaamse Woonbonus meteen een stuk interessanter maakt dan zijn opvolgers.

2015: het jaar van de nieuwe Vlaamse Woonbonus

Als u in 2015 een hypothecaire lening hebt afgesloten voor uw enige eigen woning, dan hebt u recht op de nieuwe Vlaamse Woonbonus. Het grote verschil met de oude Vlaamse Woonbonus schuilt in het maximaal in rekening te brengen bedrag en het belastingvoordeel.

De nieuwe woonbonus bedraagt 2.360 euro: een basisbedrag van 1.520 euro en een verhoging van 760 euro tijdens de eerste 10 jaar. Ook de verhoging van 80 euro als u drie kinderen hebt, is dezelfde gebleven. Hier geldt eveneens dat dit uw enige woning moet blijven.

Een ander verschil is dat de nieuwe Vlaamse woonbonus een vast belastingvoordeel oplevert van 40% en dus niet afhangt van het inkomen. De besparing bedraagt zo 2.360 euro x 40% ofwel 912 euro. Dat is met een verschil van jaarlijks 616 euro een stuk minder dan de oude Vlaamse Woonbonus. Aangezien het voordeel per belastingplichtige geldt, zal u bij de nieuwe Vlaamse Woonbonus een voordeel doen van 1.824 euro per koppel, terwijl dat bij de oude Vlaamse Woonbonus 3.120 euro is.

De geïntegreerde Vlaamse Woonbonus: niet alleen voor de enige woning

Hebt u uw lening in 2016 afgesloten, dan is de geïntegreerde Vlaamse Woonbonus van toepassing. Die geeft recht op net dezelfde bedragen en dezelfde belastingvermindering als de nieuwe Vlaamse Woonbonus.

Het verschil met de nieuwe Vlaamse Woonbonus is dat u de geïntegreerde woonbonus ook krijgt als uw eigen woning niet de enige woning is. Voor wie verschillende woningen heeft, klinkt de geïntegreerde woonbonus als een mooi cadeau van de overheid. Maar dat is niet echt het geval.

Vroeger waren de tweede, derde en volgende woningen die als hoofdverblijfplaats dienden immers aan een ander stelsel onderworpen. De terugbetalingen van de kapitaalaflossingen genoten van de belastingvermindering van 30% voor het langetermijnsparen en de terugbetaling van intresten van een belastingvermindering van 40%. Die percentages waren op hogere bedragen toepasbaar, zodat het fiscale voordeel voor een tweede woning hoger kon uitkomen dan voor een eerste. Aangezien de geïntegreerde woonbonus die belastingvoordelen heeft vervangen, zal u hier als eigenaar van meerdere woningen soms minder aan hebben.

Een must op de belastingbrief

Op welke woonbonus u recht heeft, hangt volledig af van het moment waarop u uw lening afsloot. Hoewel het fiscale voordeel sinds de nieuwe Vlaamse Woonbonus een stuk lager ligt, blijft het zeker interessant om het bedrag op uw belastingaangifte in te vullen.

Naast het meepikken van de voordelen die de woonbonus biedt, hebt u er uiteraard ook alle baat bij om de lening met de laagste rentes te zoeken. Op Spaargids.be vindt u alvast de strafste woonleningen van het moment.

Lees ook:

- Op welke termijn leent u het best voor de aankoop van uw woning?
- Is het zinvol om uw woonlening vervroegd terug te betalen
- Een op de vijf woningen is onderverzekerd

Lees ook:

Andere tips over woonleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.