228, 22623

Welke kosten heeft u als u investeert in een woning om te verhuren?

Welke kosten heeft u als u investeert in een woning om te verhuren

Wie overweegt om een opbrengsteigendom te kopen als alternatief voor de lage rente op spaarrekeningen moet wel rekening houden met een aantal bijkomende aspecten. Sommige vallen mee, andere tegen.

 

Registratierechten

Wie een pand koopt, moet daarop registratierechten betalen. Voor de aankoop van een woning die men zelf betrekt, bedraagt het tarief in Vlaanderen sinds begin januari 6% op voorwaarde dat men nog geen andere woning of bouwgrond in volle eigendom bezit. Voor gezinswoningen tot en met 200.000 is er bovendien een korting van 5.600 euro. In de Vlaamse Rand rond Brussel geldt die vermindering zelfs voor woningen tot 220.000 euro. En daarbij stopt het niet. Het tarief kan zelfs naar 5% zakken voor wie een grondige renovatie doet met de bedoeling om energie te besparen.

Voor een opbrengsteigendom ligt dat anders. Hier bedragen de registratierechten nog altijd 10%.

Anders gezegd: koopt u een woning van 200.000 euro, dan betaalt u 6.400 euro als het om een gezinswoning gaat en 20.000 euro als het een tweede of derde woning betreft.

 

Belastingen

Op het vastgoed dat u bezit, betaalt u elk jaar de onroerende voorheffing, in de volksmond ook de grondlasten geheten. Die wordt berekend op het kadastraal inkomen van de woning. Het gaat om de theoretische som die u bespaart omdat u niet moet huren of om de geschatte huuropbrengst van het pand.

Voor de gezinswoning is dat meteen de eindbelasting. U hoeft het kadastraal inkomen niet meer op te nemen in uw belastingaangifte.

Voor een opbrengsteigendom is dat anders. Daarvan moet u elk jaar het kadastraal inkomen aangeven. Het maakt daarbij niet uit of u de woning zelf gebruikt, dan wel of u ze verhuurt aan een particulier voor privédoeleinden. De fiscus indexeert het bedrag en verhoogt het vervolgens nog eens met 40%. Wordt het pand verhuurt aan een bedrijf of aan een privépersoon die er zijn beroep in uitoefent, dan moet u de netto huuropbrengsten aangeven. Die bekomt u door van de ontvangen brutohuur een kostenforfait van 40% af te trekken. De uitkomst van die oefening mag niet lager uitvallen dan het kadastraal inkomen, verhoogd met 40%. Dat inkomen wordt vervolgens aan uw andere inkomsten toegevoegd en dus belast tegen de hoogste schijf waarin uw inkomen valt.

Daarnaast moet u soms ook rekening houden met gemeentelijke belastingen. Sommige steden en gemeenten rekenen een aparte taks aan voor tweede verblijven.

 

Fiscaal voordeel

Gelukkig is er ook goed nieuws. Wie een lening afsluit voor de gezinswoning heeft sinds begin 2020 geen recht meer op een belastingvermindering. Maar wie dat doet voor een tweede of derde woning kan nog wel altijd genieten van de belastingkorting voor het langetermijnsparen, die toelaat om tot 2.390 euro af te trekken van het inkomen. Let wel: in die korf zitten ook de uitgaven voor het klassieke langetermijnsparen.

Tip: Kijk hier wat u maandelijks zou moeten betalen voor een lening

 

Strenger

Toch heeft u best wat eigen middelen achter de hand als u een opbrengsteigendom wil verwerven. De banken zijn strenger voor een tweede woning dan voor een gezinswoning. Om de banken te behoeden voor het al te gemakkelijk toestaan van kredieten, mogen ze van de Nationale Bank sinds begin dit jaar voor de eerste woning niet meer dan 90% van de koopsom lenen. Al zijn er wel uitzonderingen. Voor 35% van de kredieten die ze aan jongere mensen toekennen, mogen ze tot 100% gaan en voor 5% zelfs boven die grens.

Voor een tweede woning zijn de normen strenger. Wie koopt om te verhuren, kan hoogstens nog 80% van de aankoopwaarde lenen. Al mag de bank die regel voor 10% van de kredieten tot 90% gaan.

Tip: Hier kunt u zien welke voorstellen voor een woonlening andere mensen kregen

 

Andere kosten

Als u een pand koopt, ongeacht of dit uw eerste of een volgende is, moet uiteraard ook rekening houden met een aantal andere kosten. Denk maar aan het afsluiten van een brandverzekering en aan een benodigde reserve voor het uitvoeren van onderhoudsherstellingen. Veel hangt hierbij af of u een nieuw pand, dan wel een oudere woning of appartement verwerft.

Tip: Hier kunt u in enkele muisklikken geheel vrijblijvend een aantal offertes voor uw brandverzekering aanvragen

 

 

 

Lees ook:

Andere tips over woonleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.