228, 24093

Welke lening neemt u best voor de aanleg van een zwembad?

Welke lening neemt u best voor de aanleg van een zwembad

Droomt u al een tijdje van een zwembad in de tuin, maar  heeft u niet meteen voldoende geld beschikbaar om het onmiddellijk te betalen? Een lening biedt dan een mogelijke oplossing. Maar welke kredietformule is daarvoor het meest geschikt?

Voor de aanleg van een zwemvijver mag u op een uitgave van 20.000 tot 40.000 euro rekenen. Voor een zwembad zit u al aan 50.000 à 60.000 euro. Een tussenformule – een container die omgebouwd is tot zwembassin en filters en verwarming heeft, kost zowat 25.000 euro.

Goedkoop zijn de zwemfaciliteiten dus niet, maar misschien verkiest u ze toch boven enkele buitenlandse reizen.

Wil u een lening afsluiten voor de aanleg ervan, dan heeft u diverse mogelijkheden:

 

1. Klassieke financiering

U kunt kiezen voor een financieringsformule, waarbij de bank u zonder veel formaliteiten een lening geeft en u die volgens een afgesproken ritme terugbetaalt. Zo kunt u bijvoorbeeld bij Belfius tegen een rente van 2,49% een krediet van 40.000 euro afsluiten, dat terugbetaalbaar is in 60 maandelijkse schijven van 709,22 euro. Na afloop zal u bovenop uw kapitaal van 40.000 euro ook 2.553,20 euro aan intresten hebben betaald.

Tip: Hier vindt u een overzicht van de tarieven die de banken momenteel vragen voor hun verbouwingsleningen.

 

2. Hypothecaire lening

U kunt ook een hypothecaire lening afsluiten. Daarbij biedt u uw bank een hypothecaire waarborg aan. Bijvoorbeeld op uw woning. Als u dan later uw lening niet correct zou afbetalen, kan de bank de woning verkopen. Met de opbrengst ervan kan ze dan het nog uitstaande bedrag van de lening delgen.

In principe is een dergelijke lening goedkoper omdat de bank een extra waarborg heeft.  U zou dan bijvoorbeeld kunnen lenen tegen 2,20%. Voor een krediet van 40.000 euro op 5 jaar zou dat leiden naar 60 maandelijkse afbetalingen van 704,23 euro. Na die periode zou u dan bovenop uw geleend kapitaal van 40.000 euro nog 2.253,91 intresten hebben betaald.

Let wel: een hypothecaire lening moet worden opgenomen in een akte die door een notaris wordt opgesteld. Dat brengt extra kosten met zich. Die kosten zijn in de huidige omstandigheden groter dan het voordeel van de lagere intresten.

Tip: Hier kunt u simuleren hoeveel u zou moeten afbetalen met een hypothecaire lening

 

3. Wederopname

Maar misschien is er toch een oplossing. Dat is het geval als u jaren geleden een hypothecaire woonlening had afgesloten, waarvan u al een aanzienlijk bedrag hebt terugbetaald. Het kapitaal dat u al heeft teruggegeven, kunt u opnieuw lenen zonder dat er een nieuwe waarborg ingeschreven moet worden bij de notaris. U moet alleen rekening houden met dossierkosten die uw bank aanrekent. Doorgaans gaat het om 500 euro.

Bij een wederopname moet u wel de hypothecaire rente van vandaag betalen.

Deze mogelijkheid geldt alleen voor nieuwe kredieten die binnen de periode van dertig jaar na het aangaan van de oorspronkelijke hypothecaire lening vallen.

 

 

Lees ook:

Andere tips over verbouwingsleningen en woonleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.