228, 22489

Wie veel leent, krijgt een hogere rentevoet

Wie veel leent, krijgt een hogere rentevoet

Wie voor de aankoop of bouw van zijn woning wil lenen, beperkt het gevraagde bedrag best tot 90% van de waarde van het pand. 80% of minder is zelfs nog beter. En niet zonder reden. Banken straffen hoge percentages af met een hoger tarief.

Eerst dit: het is bij een aantal financiële instellingen nog altijd mogelijk om 100% van de aankoopprijs te lenen. Soms kan het zelfs 110% zijn. Want vergeet niet dat u bovenop de aankoopprijs van een woning nog registratiebelasting en notariskosten moet betalen en u tevens kosten heeft voor het aangaan van de lening en het afsluiten van verzekeringen.

 

Vereisten van de Nationale Bank

Toch staan de banken niet te springen om die hoge percentages uit te lenen. De Nationale Bank roept hen al geruime tijd op om voorzichtig te zijn bij het toestaan van woonleningen. Als mensen te veel lenen, dreigen ze in de problemen te komen met hun afbetalingen en worden banken geconfronteerd met oninbare vorderingen. Bovendien moeten de woningen dan gedwongen worden verkocht. En dat kan bij een terugval van de vastgoedmarkten problemen geven om het nog uitstaande bedrag te recupereren.

Tip: Hier kunt u berekenen hoeveel een lening u kost

De Nationale Bank heeft de regels trouwens aangescherpt. Banken mogen aan mensen die een gezinswoning kopen 90% van de waarde van het pand lenen. Voor hoogstens 35% van hun leningen mogen ze nog boven die grens van 90% gaan. En nog maar voor 5% boven de grens van 100%.

Voor mensen die lenen voor de aankoop van een woning om die nadien te verhuren, mag de bank nog 80% van de waarde van het pand toekennen. In 10% van de gevallen mag ze boven die grens gaan. Maar ze mogen niet boven de 90% komen.

Toch laat de Nationale Bank ook wat ruimte. Ze hanteert het ‘pas toe of leg uit’-principe, waarbij de kredietgevers mogen afwijken van de regels voor zover ze kunnen aantonen dat ze voorzichtig blijven bij het toekennen van leningen.

 

Gevolgen voor kredietnemer

Dat alles heeft uiteraard ook gevolgen voor wie wil lenen. De banken hebben een duidelijke voorkeur voor mensen die hoogstens 90% van de waarde van hun pand lenen. Dat is ook logisch. Mochten er dan problemen komen met de afbetaling en volgt er een gedwongen verkoop, dan is de kans groter dat ze het volledige bedrag recupereren dan bij iemand die 110% van de waarde van het pand leende. Bovendien moeten ze ook extra buffers aanleggen voor dergelijke leningen, wat hen meer kost.

Die voorkeur uit zich ook in de gevraagde tarieven. Zo verhoogt KBC zijn basistarief voor iemand die meer dan 90% van de waarde van het pand leent met 1%. BNP Paribas Fortis pakt het iets anders aan. Hier krijgt de kredietnemer een korting van 0,10% als hij hoogstens 80% van de waarde van het pand leent. Argenta doet iets soortgelijks. Hier wordt het geafficheerde basistarief met 0,45% bijgeknipt als de kredietnemer maximaal 90% van de waarde van het pand leent en met 0,55% als het om maximaal 80% gaat.

Tip: Hier vindt u de goedkoopste tarieven voor hypothecaire kredieten

 

 

 

Lees ook:

Andere tips over woonleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.