, 23528

Woningen moeilijker betaalbaar: overspelen kopers hun hand?

Woningen moeilijker betaalbaar

De druk op de vastgoedmarkt houdt aan. Het effect op de verkoopprijzen blijft niet uit. Een woonhuis in ons land was in de eerste zes maanden van 2021 gemiddeld 4,5% duurder in vergelijking met het jaargemiddelde van 2020. Het gevolg? Almaar meer kopers besteden een grotere hap van hun budget aan woonkosten. Maar is die situatie nog gezond?

 

FOMO-effect

Notaris.be stelt vast dat de vastgoedactiviteit zich gedurende de eerste drie maanden van 2021 ongeveer 11% boven het niveau van een jaar eerder bevond. In april, mei en juni kwam daar nog een stijging van 4,6% bovenop. Notaris Bart Van Opstal maakt gewag van een FOMO-effect (Fear Of Missing Out), waardoor kopers zich extra gretig op vastgoed storten.

 

9.000 euro duurder

Mede door die koopwoede betaalde je de eerste zes maanden van 2021 gemiddeld 4,5% meer voor een woonhuis in vergelijking met het jaargemiddelde van 2020, goed voor een prijsverhoging van gemiddeld 9.000 euro. Leggen we die stijging naast een inflatie van 1,3%, dan bedraagt de reële prijsstijging 3,2%, 

 

Rentevoet compenseerde lange tijd

De Tijd becijferde via zijn betaalbaarheidsindex dat het in 2005 zeven netto jaarinkomens vergde om een woning volledig af te betalen. In 2018 waren daar al  meer dan negen jaarinkomens voor nodig. Vandaag bevindt de betaalbaarheid zich opvallend genoeg op hetzelfde peil als in 2005.

Daar heeft de renteval sinds 2011 een groot aandeel in. Vandaag leen je een pak goedkoper dan een tiental jaar geleden. Dat blijkt ook uit de Rentebarometer van Immotheker. In 2012 bedroeg de rente op leningen op twintig jaar met een vaste rente gemiddeld 3,85%. Vandaag is dat 1,34%. Uit offertes die kooplustigen aan Spaargids.be bezorgden, blijkt dat zelfs 0,78% tot de mogelijkheden behoort.

Tip: Ga hier na welke scherpe voorwaarden andere kopers onderhandelden

Rentestabilisatie leidt tot hogere onbetaalbaarheid

De Rentebarometer leert ons eveneens dat de woonrente al een jaar fluctueert tussen 1,23% en 1,37%. Ze toont dus niet langer een dalend patroon, waardoor ze het effect van de stijgende woningprijzen niet langer afvlakt. De onbetaalbaarheid nam volgens De Tijd bijgevolg toe in 2019 en 2020.

 

Leuven: 46,03% van inkomen richting woonkosten

Leuven spant vandaag de kroon wat onbetaalbaarheid betreft. De betaalbaarheidsindex van De Tijd maakt duidelijk dat een Leuvenaar met een gemiddeld inkomen 46,03% van zijn inkopen opsoupeert aan woonkosten. Aangezien de vuistregel luidt dat je niet meer dan een derde van het inkomen aan de afbetaling van de hypothecaire lening mag besteden, lopen veel kopers vandaag dus tegen hun financiële limieten aan of overschrijden ze die zelfs ruimschoots.

 

Wat met de ‘één derde’-regel?

Toch liet Ivo Van Bulck, topman van de Beroepsvereniging van het Krediet (BVK), aan Spaargids al eens optekenen dat je de ‘één derde’-regel niet mag veralgemenen. “Welk deel van het inkomen doenbaar is voor een gezin om maandelijks af te betalen, hangt volledig af van de terugbetalingscapaciteit. Die verschilt van geval tot geval. Voor sommige gezinnen zou het niet verstandig zijn om de grens van 30% te overschrijden, terwijl het voor andere geen probleem is om de helft van het inkomen te besteden aan de afbetaling van de lening.”

Met andere woorden: bij een gezinsinkomen van 2.500 euro nemen de vaste kosten procentueel een veel grotere hap uit het budget dan bij een gezinsinkomen van 5.000 euro. In dat laatste geval hoeven woonkosten van 2.500 euro niet tot problemen te leiden , tenzij dat hogere inkomen gepaard gaat met een luxueuzere levenswandel, die op haar beurt weer extra kosten met zich brengt.

 

 

Lees ook:

Andere tips over woonleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.