228, 22514

Woonlening gemiddeld meer dan een procent goedkoper

Woonlening gemiddeld meer dan een procent goedkoper

De lage rente op hypothecaire leningen lijkt het nieuwe normaal. Onder invloed van de maatregelen van de Europese Centrale Bank om de economie aan zwengelen, bedraagt de gemiddelde rentestand voor woonleningen met een vaste rente en looptijd van twintig jaar nu 1,44%. Spaargids.be ontvangt zelfs dossiers met een rente van 1,13%. We gingen na hoe het plaatje de afgelopen jaren is geëvolueerd.

 

Negatieve depositorente

De depositorente is de rente die de banken krijgen als ze hun 'geldoverschotten' bij de Europese Centrale Bank (ECB) parkeren. Anders dan de rente op uw spaarboekje, mag die wel negatief gaan. Dat is ook het geval: de afgelopen vijf jaar evolueerde ze zelfs van -0,10% naar -0,50%. Met die aanpak ontmoedigt de ECB financiële instellingen om er geld te plaatsen. Ze hoopt op die manier investeringen aan te zwengelen en de consumptie weer te laten aantrekken. Uw bank zal bijgevolg lage rentetarieven voor haar woonkredieten afficheren. Keerzijde van de medaille zijn de bodemrentes op uw spaarrekening. Sinds begin 2015 startte de ECB verschillende opeenvolgende aankoopprogramma’s van staatsobligaties met eenzelfde doel: de economie stimuleren en de inflatie aanjagen.

 

Van 2,60% naar 1,44%

Dat alles vertaalt zich in een nagenoeg continu dalende rente voor woonkredieten. In het voorjaar van 2015 bedroeg die volgens de rentebarometer van Immotheker 2,60% voor woonleningen met een looptijd van twintig jaar en een vast tarief, vandaag is dat nog 1,44%. Eind oktober 2019 signaleerde een bezoeker van Spaargids.be zelfs een onderhandeld dossier met een tarief van 0,91%. In 2020 ontvangen we nog steeds dossiers met uiterst scherpe voorwaarden: verschillende kopers bedongen een tarief van 1,13%.

Tip: Ga hier na welke tarieven andere kopers bij hun bank onderhandelden 

 

Duurdere woningprijzen

Ondanks het wegvallen van de woonbonus blijft een woonlening vandaag nog altijd goedkoop. Een drastische rentestijging zit er bovendien niet meteen aan te komen. Daar tegenover staan wel de duurdere woningprijzen. Volgens de Notarisbarometer, gebaseerd op het aantal dossiers dat de notariskantoren maandelijks opstarten, kostte een woonhuis in 2019 gemiddeld 262.196 euro, wat een prijsstijging van 4,2% betekent ten opzichte van 2018. Voor een appartement betaalt u met 228.566 euro eveneens 4% meer dan een jaar eerder.

 

Kijk uit met aanvullende producten

Neem steeds het totaalplaatje in ogenschouw. De bank kent vaak een gunstigere rentevoet toe wanneer u er ook aanvullende producten of diensten afsluit, zoals een domiciliëring van uw loon, brandverzekering, schuldsaldoverzekering of autoverzekering. De kredietnemer focust zich vaak sterk op de rentevoet, zonder de kostprijs van die extra producten te vergelijken. De laagste rente levert u dus niet noodzakelijk het beste totaalaanbod op. Het loont altijd de moeite om alle parameters objectief te vergelijken.

Tip: Vergelijk hier de tarieven van verschillende aanbieders van een schuldsaldoverzekering

 

 

Lees ook:

Andere tips over schuldsaldoverzekeringen en woonleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.