228, 22610

Wordt een huis met een tuin duurder?

Wordt een huis met een tuin duurder

Het gedwongen thuisblijven tijdens de coronacrisis doet veel Vlamingen verlangen naar een huis met een tuin of een appartement met een balkon. Dat kan de prijzen voor woningen die aan deze vereisten doen stijgen, al blijft het afwachten of dit een langetermijntrend wordt.

Liefst 74 procent van de Vlamingen die op zoek zijn naar een nieuwe woning willen alleen nog een woning met een tuin kopen. In het geval van een appartement is een terras nu zelfs voor negen op de tien een absolute vereiste. De coronacrisis heeft de behoefte aan voldoende ruimte duidelijk gemaakt. Eén op de drie Vlaamse huizenjagers geeft eerlijk aan nu significant meer waarde te hechten aan een groot woonoppervlakte dan voor de crisis, leert een enquête van het makelaarsnetwerk ERA bij 2.000 Vlamingen.

Een echte verrassing is dit nochtans niet. De resultaten van de enquête bevestigen de uitkomst van een bevraging bij ongeveer 3.000 huishoudens in het kader van de Woonsurvey 2018 van het Steunpunt Wonen van de Vlaamse overheid. Die reveleerde dat 72% van de Vlamingen het liefst in een open of halfopen woning wil wonen.  17% verkiest een appartement of studio, 10% een rijwoning.

 

Streefbeeld

Hoogbouw was anno 2018 geen begeerd woningtype, en zeker niet als die veel verdiepingen telde. De helft van de Vlaamse huishoudens geeft een hoogbouw van 10 of meer verdiepingen zelfs een 0 op 10. Lagere flatgebouwen krijgen iets betere cijfers.

Dat wensbeeld van de Vlaming voor een ruime en vrijstaande woning met tuin in een suburbane of landelijke omgeving voldoet echter niet aan wat de Vlaamse Bouwmeester voorstelt. Hij wil tegen 2050 een duurzame bewoning, wat compacte en gestapelde woonvormen op ‘een slimme locatie’ voorstaat. Daarbij zouden ook meer collectieve ruimtes ingericht moeten worden, iets waar de Vlaming vandaag niet voor staat te springen.

De jongste jaren werden trouwens heel wat nieuwbouwappartementen opgetrokken, zowel in de steden als in plattelandsgemeenten. Bij de meeste was dat evenwel zonder collectieve ruimtes, tenzij voor de garage of de tuin. Projecten met gemeenschappelijke binnenruimtes (behalve trappen en liften) blijven beperkt.

Tip: Hier kunt u berekenen wat u maandelijks moet afbetalen voor een lening voor uw droompand

 

Prijs

Het feit dat huizen nu meer gegeerd zijn, kan natuurlijk wel de prijs opdrijven, liet topman Johan Krijgsman van ERA verstaan. Ook andere makelaars zien dat. Nu het bezoeken van kooppanden weer kan, lijken er meer kandidaat-kopers te zijn. Al wie de voorbije weken koopinteresse had, gaat nu tegelijk op zoek naar zijn droomwoning. Dat speelt in de kaarten van de verkopers.

Of dit ook na het opdrogen van de eerste koopgolf zo blijf, moet nog worden afgewacht. Bovendien wordt het ook moeilijk om het prijseffect te controleren. De notarissen en de statistische overheidsdienst Statbel houden bij het bijhouden van de prijsstatistieken geen rekening met de aanwezigheid van een tuin of een balkon.

Een indicatie kan mogelijks wel worden gedistilleerd uit de evolutie van de diverse bebouwingstypes. De mediaanprijs voor een woning met vier gevels (open bebouwing) kwam vorig jaar volgens Statbel in Vlaanderen uit op 330.000 euro. Voor een woning met twee of drie gevels (gesloten en halfopen bebouwing) was dat 240.000 euro. En voor een appartement 195.000 euro. De mediaanprijs houdt in dat de helft van de transacties goedkoper waren, de andere helft duurder.

Toch hoeft die hogere prijs voor open bebouwing niet iedereen af te schrikken. In heel wat plattelandsgemeenten, waar de prijzen doorgaans lager liggen, zijn wellicht nog mogelijkheden om een dergelijk pand te verwerven.

Prijsbewuste kopers doen er niettemin goed aan om een afweging te maken tussen snel een gewild pand met tuin of appartement met balkon te kopen tegen een hogere prijs of de eerste koopgolf te laten passeren, met het risico dat het droompand al is verkocht.

Tip: Wil u een goedkope lening voor uw pand, dan vindt u hier de aanbiedingen die bezoekers van Spaargids.be recentelijk kregen.

 

 

 

Lees ook:

Andere tips over woonleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.