228, 21285

Zes tips om de laagste rente voor uw woonlening te krijgen

Zes tips om de laagste rente voor uw woonlening te krijgen

Als u leent voor een huis, gaat u met de bank doorgaans een financiële verbintenis aan voor twintig jaar of meer. Om aan het einde van de rit zo weinig mogelijk te betalen, kunt u tijdens de onderhandelingen maar beter de laagste rente bedingen. Volgende tips helpen om, afhankelijk van uw persoonlijke situatie, het onderste uit de kan te halen.

 

Een goed moment om te lenen

De hypotheekrente staat nog steeds historisch laag. In veel gevallen is een vaste rente van 2% voor een lening op tien jaar haalbare kaart. Voorlopig hangen er nog geen grote stijgingen in de lucht, maar dat kan veranderen als de Europese Centrale Bank beslist om de rente niet langer kunstmatig laag te houden en de geldkraan dicht te draaien. Als er een geschikt moment is om te lenen, dan is het dus nu wel.

TIP: Hier krijgt u een idee van de rentevoeten die streekgenoten hebben bedongen.

 

1. Zorg voor voldoende eigen inbreng

Als u aan het meest voordelige tarief wilt lenen, dan stapt u best met voldoende startkapitaal naar de bank. Kunt u minstens 20% van de waarde van uw woning uit eigen zak betalen, dan zullen banken u gewilliger een aantrekkelijke rente geven. Hoe groter het percentage is dat u zelf kunt ophoesten, hoe beter u de banken tegen elkaar kunt uitspelen.

TIP: Hier vindt u een lijst met woonleningspecialisten in uw buurt. Zij helpen u zoeken naar de meest gunstige lening op basis van uw startkapitaal.

 

2. Pak uit met uw inkomen

Doorgaans staat het niet zo goed om op te scheppen met uw hoge loon. Als u onderhandelt over uw woonlening, doet u dat beter wel. Als u een stabiel loon kunt voorleggen, dan zullen banken happiger zijn om u hun laagste tarief voor te schotelen.

Als zelfstandige kan het moeilijker zijn om een interessante lening te krijgen. De bank zal zich in dat geval baseren op uw gemiddelde inkomen van de laatste paar jaar.

Lees ook: Hoe splits ik als zelfstandige mijn lening tussen privé en beroep

 

3.  Wik en weeg vaste en variabele rentevoet

Gezien de lage stand van de rentevoeten, is het logisch om te gaan voor een vaste rentevoet. Toch is het interessant om ook eens naar de variabele rentevoet te informeren. Die liggen bij de start van de lening sowieso lager dan de vaste rentevoet. Na verloop van tijd kunnen zij weliswaar stijgen, maar aangezien de maximale verhoging wettelijk vastligt, blijft dat risico beperkt.

TIP: Maak een simulatie van uw lening over verschillende looptijden met vaste of variabele rentevoet.

 

4. Kies het juiste type lening

De meest gebruikelijke lening is die op basis van vaste mensualiteiten. Hier blijft de maandelijkse aflossing de hele looptijd van de lening dezelfde als u kiest voor een vaste rentevoet. Achter de schermen zal het intrestgedeelte tijdens de looptijd weliswaar dalen en het kapitaalgedeelte stijgen, maar dat heeft geen impact op het maandbedrag.

U kunt ook voor een alternatief type lening kiezen. Zo betaalt u bij een formule met vaste maandelijkse kapitaalaflossingen elke maand hetzelfde bedrag aan kapitaal af, maar de interesten zakken naarmate de looptijd vordert. In vergelijking met vaste mensualiteiten zal de totale kostprijs van die formule een pak lager uitvallen. Dat is een interessante optie als u in staat bent om in het begin van de aflossingsperiode een extra financiële inspanning te leveren.

 

5. Overweeg een totaalpakket

Bent u bereid om verschillende diensten af te nemen bij dezelfde bank, zoals een schuldsaldo- en woonverzekering, dan krijgt u vaak een lagere rente aangeboden. Ook als u uw loon bij dezelfde bank laat storten, zorgt dat voor extra goodwill.

Let er wel op dat de bank dan niet te veel aanrekent voor die andere diensten en kosten. Daarom is het goed om de totale jaarlijkse kostenpercentages (JKP) met elkaar te vergelijken. Sinds april 2017 zijn banken verplicht om die voor u te berekenen. Aangezien het JKP bijvoorbeeld ook rekening houdt met de dossierkosten, krijgt u het totale kostenplaatje zo beter in beeld.

 

6. Speel de duurzaamheid van uw woning uit

Koopt u een energiezuinige woning, dan kan dat voor banken een argument zijn om u een korting op de rente te gunnen. Woningen met een gunstig EPC hebben immers vaak een hogere opbrengst bij verkoop. Vergeet dan ook niet om die troef bij de bank aan te halen als u een energiezuinige woning op het oog hebt.

 

 

Lees ook:

Andere tips over woonleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.