, 23472

Zo pakt u schulden aan

Zo pakt u schulden aan

Pech kan iedereen in de financiële problemen brengen. Snel ingrijpen is dan cruciaal.

Omgaan met schulden is niet evident. Zeker wie voorheen nooit in de problemen kwam, voelt vaak schroom om hulp te vragen. En tegelijkertijd hebben schulden heel snel de neiging om hoog op te lopen van zodra ze ontstaan. Welke stappen kan u zetten? En wat kan u maar beter vermijden?

 

1/ Breng de schulden in kaart

In essentie zijn overmatige schulden een probleem van te hoge uitgaven, die onvoldoende gedekt worden door de inkomsten. Het komt er dus op aan om eerst alle inkomsten en uitgaven naast mekaar te leggen. Dat is een cruciale stap. Om te beginnen krijgt u zo een zicht op de totale schuldenlast, wat noodzakelijk is om afbetalingsplan te kunnen opstellen. Een overzicht van de uitgaven kan ook blootleggen waar er misschien nog bespaard kan worden om financiële ademruimte te creëren. En op basis van het budgetoverzicht kan u dan bekijken hoeveel geld overblijft om schulden terug te betalen.

 

2/ Betaal geen schulden af met nieuwe schulden

 Het is soms heel verleidelijk om snel een lening af te sluiten om zo een andere schuld terug te betalen. Een oplossing is dat evenwel niet. Hoogstens kan u zo het probleem even voor u uitschuiven, terwijl u op de langere termijn alleen maar een steeds grotere schuldenberg opbouwt die u al helemaal niet kan terugbetalen.

 

3/ Probeer uw inkomen te verhogen

 Toegegeven: dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Maar een hoger inkomen is doorgaans wel een belangrijke sleutel om uit het schuldenmoeras te geraken. Het vinden van een job of een extra job voor wie deeltijds werkt, kan een wereld van verschil betekenen.

 

4/ Trek op tijd aan de alarmbel

Net omdat schulden zo snel kunnen ontsporen, is het belangrijk om zelf tijdig hulp in te roepen. Want als u geen uitzicht hebt op een hoger inkomen, echt alle overbodige uitgaven hebt geschrapt en nog altijd terugbetalingsproblemen hebt, dan zijn bijkomende stappen nodig. Om te beginnen kan u zelf rechtstreeks contact opnemen met de schuldeisers om uit te leggen wat de problemen zijn. Vaak is het mogelijk om onderling een aangepast afbetalingsplan af te spreken waarbij u maandelijks een lager bedrag terugbetaalt, maar dan wel over een langere periode. Lukt dat niet of blijkt ook een aangepast terugbetalingsplan onhaalbaar, dan kan u best contact opnemen met het OCMW of CAW (Centrum Algemeen Welzijnswerk). Door die stap tijdig te zetten, is het vaak toch nog mogelijk om de schade te beperken.

 

5/ Anticipeer op onheil

Het is niet omdat u nu over een goed inkomen beschikt, dat u nooit in de financiële problemen kan geraken. Want stel dat u uw job verliest of dat uw partner overlijdt: vaak zijn dat situaties die ook een financiële weerslag hebben. Het is mogelijk om daarop te anticiperen. Zo kan u een verzekering gewaarborgd inkomen afsluiten. Zo’n verzekering betaalt een vergoeding uit bij ziekte of invaliditeit en compenseert het verschil tussen het normale inkomen en het bedrag dat u ontvangt van het ziekenfonds. Met een schuldsaldoverzekering kan u dan weer vermijden dat u alleen moet opdraaien voor de terugbetaling van de hypothecaire lening wanneer uw partner overlijdt. Afhankelijk van de gekozen formule betaalt de verzekeringsmaatschappij het uitstaande saldo van de lening deels of volledig terug.

 

 

 

Lees ook:

Andere tips over woonleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.