, 23631

Zorgen dalende registratierechten ook voor dalende vastgoedprijzen?

Zorgen dalende registratierechten ook voor dalende vastgoedprijzen

De woningprijzen blijven fors stijgen. De vraag is of de geplande wijziging van de registratierechten de prijzenhausse op de markt zal afremmen. Volgens algemeen directeur Johan Krijgsman van ERA, en Filip Dewaele van de gelijknamige vastgoedgroep zit een grote prijscorrectie evenwel niet meteen in de pijplijn.

Nadat de woningprijzen vorig jaar met bijna 7% waren gestegen, volgde er in de eerste negen maanden van 2021 opnieuw een toename met 4,8%. Dat leidde tot een gemiddelde woningprijs van 327.107 euro. Voor een appartement moest je 261.185 euro neerleggen of een stijging van nog eens 5,3%.

 

Stabilisatie

Volgend jaar dalen de registratierechten voor de eerste woning van 6% naar 3%. Voor het tweede vastgoedeigendom is een stijging van 10 %naar 12% voorzien. Krijgsman verwacht niet dat die aanpassingen tot stevige prijscorrecties leiden. “Onze prognoses wijzen veeleer op een stabilisatie, die zich bovendien al tijdens de zomer heeft ingezet. Ik zie twee mechanismen: investeerders slaan mogelijk nog dit jaar versneld hun slag om hogere registratierechten te vermijden. Kopers van een eerste woning zullen het verlijden van hun akte dan weer willen uitstellen.” 

Dewaele beschouwt de rentevoeten als dé doorslaggevende factor. “Die blijven vooralsnog laag”, legt hij uit. “Zolang dat het geval blijft, zal de vraag niet afnemen en dalen de prijzen niet spectaculair. Daar brengen de lagere registratierechten voor eerste woningen waarschijnlijk weinig verandering in.”

 

Wat met de huurmarkt?

De huurmarkt is volgens Krijgsman slechts beperkt vatbaar voor externe veranderingen. “Al leidde de coronacrisis wel tot een toenemende vraag naar tweede verblijven aan de kust. Momenteel stellen we omwille van de gewijzigde registratierechten geen bijkomende rush vast. Investeerders die de aankooptiming kunnen vervroegen, doen er uiteraard goed aan van nog dit jaar tot een aankoop over te gaan, maar algemeen verwacht ik niet dat het de huurprijzen sterk zal beïnvloeden.”

“Je mag niet vergeten dat ook de afschaffing van het fiscale voordeel voor leningen voor tweede verblijven op de politieke agenda staat. In combinatie met de hogere registratierechten zal het prijskaartje voor investeerders hoger oplopen”, vult Dewaele aan. “Dat beïnvloedt mogelijk het aanbod aan huurpanden en leidt misschien wel tot hogere huurprijzen.”

 

Effect van nieuwbouwappartementen

Dewaele merkt dat woningprijzen de voorbije jaren sneller zijn gestegen dan de huurprijzen. “Het betekent dat het rendement voor investeerders licht is teruggelopen. Al geldt dat enkel voor wie in die periode een investeringspand aankocht en dus niet voor wie al langere tijd over een verhuurpand beschikt. Vandaag liggen woningen met de nodige buitenruimte en appartementen met een terras nog altijd zeer goed in de markt. Het nodige wooncomfort vormt eveneens een grote troef.”

Krijgsman meent dat je prijsstijgingen op de huur- en verkoopmarkt altijd  binnen hun context moet plaatsen. “De prijs van eenzelfde pand stijgt over een periode van vijf jaar slechts in beperkte mate. Toch  gaan de gemiddelde prijzen sterk de hoogte in, omwille van de vele nieuwbouwappartementen. Die panden zijn onder meer onderhevig aan de strengere milieu- en isolatiewetgeving, waardoor de aankoop- en huurprijzen ervan automatisch hoger liggen.”

 

Al bij al betaalbaar

Een daling van het aantal vastgoedtransacties zit er niet meteen aan te komen. “Door de verlaging van de registratierechten voor kopers, de extra subsidies voor doorgedreven renovaties en de historisch lage rente blijft wonen al bij al betaalbaar”, besluit Krijgsman.  

Tip: Ga hier na welke interestvoet kandidaat-kopers voor hun woonleningen recent hebben onderhandeld

 

 

Lees ook:

Andere tips over woonleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.