, 22758

Zullen de vastgoedprijzen stijgen of dalen?

Zullen de vastgoedprijzen stijgen of dalen

Ondanks de coronacrisis en de lockdown gingen de vastgoedprijzen tijdens de eerste jaarhelft verder omhoog. Maar hoe zullen de vastgoedprijzen verder evolueren?

Tot dusver lijkt het erop dat de vastgoedmarkt zich helemaal niets aantrekt van de coronacrisis en de dreigende economische malaise. Dat blijkt ook uit cijfers van de notarissen. Na de eerste jaarhelft klokte de gemiddelde prijs van een woonhuis in ons land af op 267.040 euro. In vergelijking met het jaargemiddelde van 2019 ging het om een stijging met 1,9%. De gemiddelde prijs van een appartement steeg opvallend sterker: +5,9% tot 242.024 euro. Maar wat brengt de toekomst? 

 

Economische storm op komst

De coronacrisis en de lockdown konden de aanhoudende prijsstijging op de Belgische vastgoedmarkt niet temperen. De vraag is maar of dat zo blijft. Economen waarschuwen ervoor dat de echte economische malaise nog moet komen, met een stortvloed aan faillissementen en stijgende werkloosheid. Daardoor verwacht onder meer grootbank ING dat de vastgoedprijzen in ons land tijdens de tweede jaarhelft alsnog zullen dalen. Want stijgende werkloosheid gaat gepaard met een daling van het inkomen. In zo’n klimaat zijn mensen minder geneigd om vastgoed te kopen, wat een weerslag kan hebben op de prijzen.

Lees ook: Waarop moet u letten bij het afsluiten van een woonlening?

 

Particuliere kopers eerst geraakt

In eerste instantie zullen de particuliere kopers die op zoek zijn naar een eigen gezinswoning gevoelig zijn voor de gevolgen van economische malaise. Gezinnen die door werkloosheid een deel of zelfs hun hele inkomen verliezen, zullen de aankoop van een eigen woning uitstellen. Daarnaast kan de ongerustheid over de economische toekomst andere gezinnen ertoe aanzetten om ook hun vastgoedplannen tijdelijk op te bergen, tot er weer meer optimisme is over de economie. Hoe groter de economische malaise, hoe groter ook de impact zal zijn op de vastgoedmarkt. Dat geldt zowel voor het aantal transacties als de evolutie van de prijzen.

 

Rente blijft laag

Als er één factor is die de vastgoedmarkt de voorbije jaren omhoog heeft gestuwd, dan is het wel de lage rente. Enerzijds zorgt die voor spotgoedkope leningen, waardoor de aankoop van een woning voor meer mensen een haalbare droom is. Anderzijds zorgt de lage rente ervoor dat klassieke spaarproducten amper iets opbrengen, waardoor spaarders op zoek gaan naar alternatieven die meer opbrengen. Vastgoed is voor veel mensen zo’n alternatief. Intussen twijfelt niemand eraan dat de rente nog heel lang heel laag zal blijven. Dat blijft een ondersteunende factor voor de vastgoedmarkt.

Tip: Vergelijk de rentes van woonleningen

 

Beleggers compenseren

Het is de komende maanden vooral uitkijken naar de impact op de beleggersmarkt. De verwachting is dat terwijl de gewone particuliere kopers op zoek naar een eigen woning deels afhaken de investeerders die woningen kopen om te verhuren de markt nog wat steviger in handen nemen. Want door de lage rente gaat hun zoektocht naar rendement onverminderd verder. Vastgoedbeleggers zijn doorgaans ook minder gevoelig voor de economische onzekerheid: ze hebben al een vermogen opgebouwd en hebben dus een groter vangnet. De verwachting is dat de investeerders de vastgoedmarkt daardoor de komende maanden in evenwicht houden.

 

 

 

Lees ook:

Andere tips over woonleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.