424, 22294

Beleggertje, gij zijt gevangen...

Beleggertje, gij zijt gevangen...

Niet tevreden over uw bank? Dan verandert u toch gewoon van instelling. Keuze genoeg. Toch is dat ze niet evident als u ook een effectenrekening heeft. Heel wat banken rekenen u erg hoge kosten aan om uw effecten naar een andere instelling over te schrijven. Vooral MeDirect en BNP Paribas Fortis kennen er iets van.

Kosten voor bewaring

Koopt u obligaties, aandelen of andere effecten, dan bent u sinds een aantal jaren verplicht om die op een effectenrekening te plaatsen. Een aflevering aan toonder is niet meer toegelaten.

Het plaatsen van de effecten op een effectenrekening heeft ongetwijfeld een aantal voordelen. Ze kunnen niet meer worden gestolen, noch in vlammen opgaan. Bovendien zorgt uw bank voor een goede opvolging. Zo knipt ze automatisch de dividenden en verwittigt ze u als er een bepaalde verrichting is waarvan u op de hoogte moet zijn.

Uw bank hoeft die dienstverlening niet gratis te bieden. Ze mag hiervoor een vergoeding aanrekenen. Hoeveel dat is, bepaalt ze zelf.

Tip: Kijk hier wat een effectenrekening bij de diverse banken kost

 

Kosten voor overschrijvingen

Maar daarmee is de kous niet af. Uw bank mag ook kosten aanrekenen als ze uw effecten moet overschrijven naar een andere instelling. En daar maakt ze vaak gretig gebruik van. MeDirect en BNP Paribas Fortis vragen 150 euro per lijn. Heeft u dus aandelen van zes bedrijven en vier verschillende beleggingsfondsen op uw effectenrekening staan, dan loopt de kostprijs om naar een andere bank te gaan al op tot 1.500 euro.

Andere banken zijn iets gematigder, al is ook dat relatief. Belfius rekent 75 euro aan per lijn. ING 60,50 euro. KBC, Beobank en Deutsche Bank 60 euro.

Voor veel beleggers is dit te veel om hun effecten over te schrijven naar een andere bank. Het liedje klinkt voor hen dan ook als ‘beleggertje, gij zijn gevangen. In uw (beter: ons) gouden kooitje zult gij hangen….

Gelukkig rekenen de meeste banken geen kosten aan voor het ontvangen van effecten. 

De banken zijn dan ook vrij om de kosten voor de beleggingsrekeningen vast te stellen. Of om ze te veranderen. Als ze dat doen, moeten ze hun klanten hiervan wel minstens twee maanden op voorhand inlichten zodat ze alsnog kunnen veranderen van instelling. Doen ze dat niet, dan aanvaarden ze de nieuwe tarieven stilzwijgend.

Er zijn ook banken die (een deel van) de transfertkosten terugbetalen als u naar hen overstapt.

Tip: Hier vindt u een overzicht van de banken die (tijdelijk) uw transfertkosten terug als u naar hen overstapt.

 

Fusie of overname

Soms verandert u met uw effectenrekening ook ongewild van bank. Dat was bijvoorbeeld het geval toen Record Bank werd opgeslorpt door haar moederbedrijf ING. Wie een effectenrekening had bij Record, kreeg er plots een bij ING.

ING deed daarbij wel een inspanning. Voor de effecten die reeds op de rekening stonden, bleef het systeem van Record Bank nog een jaar van toepassing. De nieuwe bijschrijvingen werden wel gedaan volgens de ING-regels.

Bij de ombudsdienst van de banksector resulteerde dit in de klacht van een belegger. Hij ging er niet mee akkoord dat hij voortaan een bewaarloon verschuldigd zou zijn. Hij vond dat ING de voorwaarden van Record Bank moest blijven naleven. Indien ING dit weigerde, eiste hij dat ING geen transferkosten bij een eventuele overdracht van de effecten naar een andere bank zou aanrekenen.

De ombudsdienst van de financiële sector oordeelde dat als de overheveling van een effectenrekening gepaard gaat met eenzijdig bepaalde tariefwijzigingen de klanten van de overgenomen bank het recht moeten hebben om hun rekening kosteloos op te zeggen vooraleer de nieuwe tarieven van kracht worden. Hij baseerde zich hiervoor op het Wetboek van Economisch Recht.

Toch besloot de nieuwe bank deze visie naast zich neer te leggen.

 

 

Lees ook:

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.