424, 22916

Beleggingsfondsen: wat is het ideale verkoopmoment?

Beleggingsfondsen: wat is het ideale verkoopmoment

Beleggingsfondsen vormen vandaag een populair alternatief voor het spaarboekje. Tegenover het potentieel hoog rendement loert het risico op kapitaalverlies nochtans altijd om de hoek. Het bepalen van het ideale verkoopmoment is voor elke belegger een moeilijke keuze. Met deze tips zit uw timing misschien wel helemaal goed.

Het onafhankelijke beleggingsinstituut Morningstar publiceerde onlangs enkele do’s-and-don'ts. Die bundelden we voor u in het onderstaande overzicht.

 

Wanneer verkopen?

1. Langdurige ondermaatse prestaties

Na een lange periode van slechte prestaties valt een verkoop te overwegen. Morningstar noemt als voorbeeld een fonds dat er gedurende drie jaar niet in slaagt om de beursindex te verslaan of zich consequent onderaan de categorie met vergelijkbare aandelen bevindt. Een aandelenfonds dat belegt in Belgische aandelen, maar gedurende lange tijd slechter presteert dan de Bel-20-index vraagt dus om een alternatief.

2. Langdurige voortreffelijke prestaties

Een overzicht van meer dan vierduizend beleggingsfondsen op Spaargids leert ons dat het voorbije jaar - ondanks de coronacrisis - de waarde van verschillende fondsen met enkele tientallen procenten is toegenomen. Successen uit het verleden vormen helaas geen garantie op toekomstig succes. Dus kan het volgens Morningstar raadzaam zijn om die sterk presterende fondsen deels te verkopen en de vrijgekomen centen te investeren in andere veelbelovende beleggingsfondsen. Op die manier spreidt u het risico en profiteert u nog altijd mee wanneer het fonds blijft schitteren.

Tip: Bekijk hier hoe meer dan vierduizend beleggingsfondsen de voorbije jaren presteerden

3. Een aangepaste strategie

Afhankelijk van uw leeftijd en uw financiële situatie bekijkt u sparen en beleggen op een andere manier. Wie in een bepaalde levensfase over een grote spaarbuffer beschikt, kan zich wat risicovollere keuzes permitteren. Dan is het inruilen van defensieve fondsen voor meer dynamische beleggingsproducten een optie.

4. Wat met geërfde beleggingsfondsen?

Een familielid heeft u een beleggingsfonds nagelaten, terwijl u alle risico schuwt of het fonds niet bij uw ethische overtuigingen past? Dan begeeft u zich maar beter naar de kassa.

5. Gewijzigde fondsen

Net zoals de aanwezigheid van Elon Musk bij Tesla of Jeff Bezos bij Amazon de beurskoers mee bepalen, kennen ook beleggingsfondsen sleutelfiguren. Wanneer een topmanager van een fonds vertrekt, heeft dat mogelijk een impact op de prestaties. Al zal enkel de door de wol geverfde belegger de gevolgen van die beslissing correct inschatten.

 

Wanneer niet verkopen?

1. Omwille van kortetermijnresultaten

Emoties zijn een slechte raadgever op de beurs. Door de coronacrisis slingeren de beurskoersen in alle richtingen. Na een haast ongeziene terugval in maart, wist de Bel-20-index een groot deel van de verliezen af te vlakken in de lente en zomer. Wie in maart verkocht, heeft zich dat waarschijnlijk al beklaagd. U doet er dus veelal goed aan van uw emoties de baas te blijven.

2. Omwille van macro-economisch nieuws

Het rentebeleid van de Europese Centrale Bank, de berichtgeving rond de brexit of de economische groei in China veroorzaken forse beursschommelingen. Wanneer u er zich door laat leiden om te verkopen, dan hebt u volgens Morningstar de boot – en een hoog rendement – veelal gemist, aangezien fondsenbeheerders waarschijnlijk al op die tendensen hebben geanticipeerd.

3. Omwille van wisselvallige prestaties

Weinig beleggingsfondsen leggen van januari tot december mooie resultaten voor. Goed beheerde fondsen voeren hun beleggingsstrategie duurzaam uit en wankelen niet, zelfs niet als de markt hen op korte termijn niet beloont. Hou dus rekening met fluctuaties en bekijk het plaatje op langere termijn.

 

 

Lees ook:

Andere tips over beleggingsfondsen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.