, 23793

Belgische beleggingsfondsen op recordhoogte

Belgische beleggingsfondsen op recordhoogte

Het totale nettoactief van de Belgische beleggingsfondsen bereikte in het derde kwartaal van 2021 met meer dan 199 miljard euro een recordbedrag. Daarmee verkleint de kloof met het bedrag dat we op onze spaarrekeningen parkeren opnieuw. Maar welke fondsen genieten de grootste populariteit?

De Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) publiceert vier maal per jaar een  overzicht van de Belgische beleggingsfondsen. In het derde kwartaal 2021 bereikte het totale nettoactief van die Belgische beleggingsfondsen een recordbedrag van 199 miljard euro, goed voor een stijging van bijna 27% tegenover een jaar eerder. Die toename valt toe te schrijven aan de combinatie van het positieve rendement van de onderliggende aandelen en obligaties en een instoom van vers geld (+17 miljard euro).  

De spaarrekening genoot op dat moment met een totaal uitstaand bedrag van meer dan 298,2 miljard euro nog altijd met afstand een grotere populariteit. Al stijgt dat spaarbedrag minder snel dan de beleggingsfondsen.

 

Gemengde fondsen en pensioenspaarfondsen

Wanneer we verder inzoomen op het type beleggingsfondsen, dan kennen de gemengde fondsen en pensioenspaarfondsen veel bijval. De netto-inschrijvingen bedroegen respectievelijk 6,16 miljard euro en 394 miljoen euro. Met een gemengd fonds spreidt u uw beleggingen zowel over activaklassen (bijvoorbeeld aandelen en obligaties) als over sectoren en geografische regio’s. Op die manier kan de belegger de risico’s doorgaans beter spreiden. Een pensioenspaarfonds is een vorm van fiscaal voordelig pensioensparen waarbij u uw geld investeert in onder meer in aandelen en obligaties. De evolutie van de waarde van die beleggingen bepaalt hoeveel uw pensioenspaarfonds uiteindelijk opbrengt. Daarnaast lieten ook aandelenfondsen mooie groeicijfers optekenen.

 

Opmars duurzame beleggingsfondsen

Een andere opvallende vaststelling is de keuze voor duurzame beleggingsfondsen. Sinds maart 2021 moeten fondsenaanbieders hun fondsen aan een duurzaamheidscategorie toewijzen. Ongeveer 52% van de 199 miljard euro die eind september in Belgische fondsen belegd was, behoorde tot de categorie fondsen die milieu of sociale kenmerken promoten, terwijl 4% duurzame investeringen als objectief hanteert. Het belang van beide categorieën steeg het voorbije jaar met respectievelijk 4 en 1 procentpunt. Niet-duurzame fondsen kenden dan weer een grote uitstroom.

Hoewel de aandelenmarkten vorig jaar hoofzakelijk groen kleurden, blijven aan beleggingsfondsen uiteraard ook risico’s verbonden.

Tip: Ga hier na hoe beleggingsfondsen in 2021 presteerden

 

Lees ook:

Andere tips over beleggingsfondsen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.