, 23592

Dividend? Kiezen tussen rendement en groei

Dividend? Kiezen tussen rendement en groei

Het beleggen in aandelen of fondsen die een (hoog) dividend uitkeren, geniet in de huidige tijden van lage spaarrentes veel bijval. De belegger ontvangt – bij gunstige bedrijfsprestaties – door middel van dit dividend jaarlijks geld, zonder dat hij zijn aandelen er hoeft voor te verkopen. Er bestaan twee mogelijkheden om te beleggen in aandelen en beleggingsfondsen die dividend uitkeren: hoog dividendrendement en hoge dividendgroei.

Een dividend vormt een deel van de winst die een organisatie uitkeert aan de aandeelhouder. Er bestaan ook ondernemingen en fondsen die hun winsten herbeleggen en dus niet in een jaarlijkse deelname voor de aandeelhouder voorzien. Op die manier kunnen ze hun jaarlijkse groei zelf financieren, waardoor hun aandelen meer waard worden. Het is voor bedrijven dan ook raadzaam om een gezonde balans te vinden tussen het uitkeren van dividend en het herinvesteren van winst. 

 

Antwoord op lage spaarrentes

Dividend biedt als potentieel jaarlijkse inkomstenbron een antwoord op de lage spaarrentes en toegenomen inflatie. Wie het dividend herbelegt, maakt uiteraard kans om het volgende jaar op die bijkomende inbreng ook dividend te ontvangen. Een onderzoek van Morningstar naar de prestaties van de S&P500-index – de index van de 500 grootste Amerikaanse bedrijven – toont aan dat dividendrendement in de periode 2010-2019 goed was voor 16% van het totale rendement.

 

Geen zekerheid

Een dividend kan je echter nooit als aan absolute zekerheid beschouwen. Je moet erop hopen dat de bedrijven waarin je belegt mooie resultaten voorleggen. Het dividend wordt bepaald door het bestuur van een bedrijf en goedgekeurd door de aandeelhouders. Soms gaat het om een vast percentage van de winst, in het andere geval geniet het management de vrijheid om de hoogte ervan te bepalen.

 

Hoog dividendrendement

Het dividendrendement geeft aan hoeveel een bedrijf jaarlijks aan dividenden betaalt in verhouding tot de koers van het aandeel. Een hoog percentage oogt dus aantrekkelijk vanuit het perspectief van de belegger.

Toch wijst een hoog dividendrendement niet altijd op uitstekende bedrijfsresultaten. Wanneer de beurskoers daalt en het dividend ongewijzigd blijft, zal de verhouding tussen het dividend en de koers van het aandeel nog stijgen. Maar de kans is niet onbestaande dat het bedrijf zijn dividend het daaropvolgende jaar terugschroeft of gewoon schrapt. Bovendien betekent de tegenvallende beurskoers geen goed nieuws voor de waarde van jouw aandelenportefeuille.

 

Hoge dividendgroei

Een dividend dat jaarlijks aandikt, wijst veelal op sterke prestaties van een bedrijf. Specialist in beleggingsonderzoek Morningstar meent dat een business van hoge kwaliteit in staat moet zijn om zijn winst te laten groeien, ongeacht de economische ontwikkeling. Sterke financiën maken het daarbij mogelijk om op de lange termijn een constant dividend te blijven uitkeren.

Een mooi voorbeeld is Lotus Bakeries, dat zijn aandeelhouders in de mooie bedrijfsprestaties laat delen door middel van een jaarlijks groeiend dividend. Dit jaar verhoogde de koekjesbakker het dividend met 11%: van 32 naar 35,50 euro per aandeel. Het hoeft dan ook geen verwondering te wekken dat beleggers aandelen met een mooie dividendgroei graag in hun portefeuille integreren.

 

Wat met de roerende voorheffing?

De uitbetaler van het dividend houdt bij de uitbetaling van het dividend 30% roerende voorheffing in, die hij vervolgens doorstort naar de fiscus. Die kunt u wel terugvorderen via uw belastingaangifte. Het maximale brutobedrag van vrijgestelde dividenden bedraagt 800 euro, goed voor een belastingvoordeel van 240 euro netto. Let wel, die vrijstelling geldt niet voor dividenden uitgekeerd door beleggingsfondsen.

Tip: Bekijk hier welke beleggingsfondsen de voorbije jaren de mooiste resultaten hebben voorgelegd

 

 

Lees ook:

Andere tips over beleggen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.