424, 22127

Een eigen beleggingsadviseur kan ook zonder 500.000 euro

Een eigen beleggingsadviseur kan ook zonder 500.000 euro

Voor veel mensen is een eigen private bankier te hoog gegrepen. Toch zijn er ook alternatieven die een gelijkaardige dienstverlening aanbieden.

Voor wie een aanzienlijk vermogen heeft opgebouwd, openen zich de deuren naar de private bankiers. Dat zijn bankiers waaraan u het beheer van uw vermogen kan toevertrouwen. Ze beheren uw beleggingsportefeuille en ze zijn ook het aanspraakpunt wanneer u aan vermogensplanning wil doen en bijvoorbeeld een deel van het vermogen aan de kinderen wil schenken.

Niet alle private bankiers bieden dezelfde diensten en de instapdrempel verschilt per bank. Vaak moet u al over een vermogen beschikken van 250.000 à 500.000 euro, al zijn er ook instellingen waar de minimumdrempel op 1 miljoen euro ligt.

Voor het beheer van de beleggingsportefeuille kan u bij een private bankier meestal kiezen tussen discretionair en adviserend beheer. Bij discretionair vermogensbeheer geeft u het beheer van de beleggingsportefeuille uit handen en heeft de private bankier de handen vrij om zelf beleggingsbeslissingen te nemen. Dat is vooral een goede optie voor wie zelf niet al te veel tijd wil spenderen aan zijn beleggingsportefeuille. Kiest u voor adviserend beheer, dan beheert u uw beleggingen zelf. Daarbij kan u wel rekenen op het advies van uw private bankier.

Tip: Vergelijk het aanbod van private bankiers

Personal banker

Voor veel mensen zal een echte private bankier nog altijd te hoog gegrepen zijn. Voor hen zijn er intussen ook verschillende ‘light formules’. Vaak omschrijven banken dat als personal banking of premium banking. Daarvoor is meestal een vermogen nodig van minstens 100.000 à 150.000 euro. U krijgt dan een persoonlijke adviseur, al is de dienstverlening in de regel toch minder gepersonaliseerd en verregaand dan bij de private bankiers.

De beleggingen worden meestal ondergebracht in een modelportefeuille in functie van uw risicoprofiel. Voor iedereen met hetzelfde risicoprofiel is de beleggingsportefeuille dus op dezelfde manier samengesteld. Bij personal banking is adviserend beheer zelden mogelijk.

Lees ook: Duizend euro spaargeld over? Zo kan u het slim beleggen

Online vermogensbeheer

Intussen zijn er ook al verschillende online vermogensbeheerders. Daar kan u niet terecht voor advies over successieplanning of pensioenopbouw, maar u kan er wel op een laagdrempelige manier investeren in een modelportefeuille in functie van uw risicoprofiel. U kiest dan voor een beleggingsplan, waarbij u een minimumbedrag moet storten (vaak ergens tussen 1.000 à 15.000 euro) en vervolgens op regelmatige tijdstippen (bijvoorbeeld maandelijks) een beperkt bedrag kan bijstorten. In essentie is die beleggingsaanpak niet anders dan bij de meeste personal bankers.

Lees ook: Vier tips voor het optimale beleggingsplan

Voor de superrijken

Voor een private bankier moet u al over een aanzienlijk vermogen beschikken. Maar wie echt heel rijk is, komt terecht bij de zogenaamde wealth managers. Zij bieden hun diensten aan voor wie een vermogen heeft van minstens 1 miljoen euro en vaak ligt de minimumdrempel zelfs hoger.

Wealth managers beheren niet alleen de beleggingsportefeuille of doen aan vermogensplanning, maar kunnen hun cliënten ook bijstaan in het selecteren van filantropische projecten, de aankoop van kunst of participaties in ondernemingen.

 

 

Andere tips over beleggingsplannen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.