424, 22107

Hoe haalt u een hogere opbrengst uit het spaargeld van uw kinderen?

Hoe haalt u een hogere opbrengst uit het spaargeld van uw kinderen

Ouders willen hun kinderen vaak een steuntje in de rug kunnen geven op het moment dat ze meerderjarig worden, een auto willen kopen of een woning wensen te bouwen. De klassieke jongerenspaarrekeningen brengen evenwel niet veel meer op. Welke alternatieven zijn er dan om nog een startkapitaal op te bouwen?

Spaarrekeningen

Banken hebben altijd een boontje gehad voor hun jonge spaarders. Niet zozeer uit liefdadigheid, wel omdat de meesten bij hun bank blijven op het moment dat ze beginnen werken. Het gaat dus om een investering in een lang cliëntschap.

Vandaag geven heel wat banken nog altijd meer intrest op de spaarrekeningen van hun jonge klanten, maar door de algemene daling van de rentevoeten stellen die extra’s niet veel meer voor. Bij slechts drie banken krijgt u nog meer dan 0,30 procent. Het gulst is de kleine Waalse CPH bank met haar rekening voor jongeren tot 3 jaar (basisrente 0,65%, getrouwheidspremie 0,20%) en haar rekening voor jongeren van 3 tot 12 jaar (0,45% basisrente, 0,20% getrouwheidspremie). Ook Triodos en Rabobank.be hebben een formule waar u nog meer dan 0,30% kunt verdienen.

Tip: Hier vindt u de meest interessante spaarrekeningen voor jongeren.

 

Beleggingsplannen

Wie een hogere opbrengst nastreeft voor het spaargeld van zijn kinderen moet dus naar alternatieven uitkijken. Een beleggingsplan is er daar een van. Hierbij kan periodiek een bepaald bedrag worden opzijgezet, waarmee deelbewijzen van een beleggingsfonds worden gekocht. Het heeft meteen het voordeel dat gekozen wordt voor een gespreide investering zodat niet alles afhankelijk is van één of een beperkt aantal aandelen of obligaties.

Aan beleggingsfondsen zijn uiteraard risico’s verbonden. De evolutie van de waarde ervan hangt louter af van de gang van zaken op de financiële markten. Bij stijgende beurskoersen kunt u een mooie meerwaarde realiseren, in slechte tijden kunt u ook verliezen.

Aan een beleggingsplan voor jongeren hangt ook een belangrijk voordeel. Hun beleggingshorizon is nog lang. Een eventuele daling van de beurzen kunnen zij makkelijker opvangen.

Er kan bovendien gewerkt worden met kleine bedragen. Zo zijn er al beleggingsplannen vanaf 25 euro per jaar.

Dat beleggen kan met kleine bedragen, wordt overigens ook door KBC bewezen. Die heeft zelfs een formule waarbij klanten beleggen met hun wisselgeld. Bij elke aankoop die in de winkel met de betaalkaart wordt vereffend, wordt de rekening naar de volgende euro afgerond. Het kleingeld gaat niet naar de winkelier, maar wordt in een beleggingsfonds gestopt.

En de rendementen? Volgens het overzicht van Spaargids.be schommelden de gemiddelde jaarlijkse opbrengsten van de spaarplannen de voorbije drie jaar tussen 8,99% voor de offensieve versie van Easyvest en – 0,12% bij BNP Paribas Flexinvest. Opbrengsten uit het verleden geven evenwel nooit een garantie voor toekomstige rendementen.

Tip: Hier vindt u de rendementen van de beleggingsplannen

 

Tak21-spaarverzekeringen

Beleggen in een fonds houdt dus altijd een risico in op een gedeeltelijke verlies van uw spaarinspanning. Wil u dat niet, dan kunt u opteren voor een tak21-spaarverzekering. Die biedt een basisrente, die voor een bepaalde periode gegarandeerd wordt. Bovenop kunt u nog een winstdeelneming krijgen indien de verzekeraar erin slaagt om uw inleg met winst te herbeleggen en zijn financiële toestand dat toelaat.

De opbrengst van tak21-spaarverzekering is vrijgesteld van roerende voorheffing als ze minstens acht jaar loopt. Die periode start bij de opening van de rekening. Dat er latere bijstortingen gebeuren, verandert hieraan niets.

Verzekeraar AG heeft met Yongo overigens speciaal een tak21-spaarverzekering ontwikkeld voor jongeren.

Tip: Hier vindt u de opbrengsten van tak21-spaarverzekeringen

 

 

Lees ook:

Andere tips over beleggingsplannen, spaarrekeningen en TAK 21

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.