424, 24082

Hoe kiest u het beleggingsfonds dat het best bij u past?

Hoe kiest u het beleggingsfonds dat het best bij u past

Uw bank raadt u aan om uw geld in een beleggingsfonds te stoppen. Maar welk fonds moet u dan wel nemen? De keuze is immers erg groot.

U kent de mantra intussen wel: spaarboekjes brengen (nog altijd) te weinig op en om zelf te gaan beleggen op de beurs vindt u de risico’s te groot.

Dus kiest u op aanraden van uw bankier voor een fonds. De goede redenen heeft hij of zij meteen klaar. Als u toch wat opbrengst op uw spaargeld wil, moet u een berekend risico durven nemen, maar u moet dat niet zelf doen. Het beheer van uw geld wordt u uit handen genomen door professionelen die de hele tijd de financiële markten nauwgezet opvolgen. Bovendien worden uw risico’s gespreid want met een fonds belegt u meteen in tientallen aandelen en/of obligaties.

Die oplossing is bijgevolg snel gevonden. Of toch niet? Want u heeft de keuze uit tientallen fondsen. Ze kunnen zelfs worden onderverdeeld in groepen, afhankelijk waarin ze beleggen: aandelenfondsen, obligatiefondsen, gemengde fondsen (die zowel in aandelen als obligaties beleggen), grondstoffenfondsen, landenfondsen, sectorfondsen, themafondsen,….

Tip: Hier vindt u het fondsen aanbod per bank

 

Keuze

Hoe kiest u dan het fonds dat voor u het meest aangewezen is? Om tot de uiteindelijke keuze te komen, zal u een hele reeks vragen moeten doorlopen.

Om te beginnen, moet u kijken wat uw financiële doelstellingen zijn. Is dat een bepaald kapitaal opbouwen tegen een bepaalde datum? Bijvoorbeeld omdat u over een tiental jaar in een eigen woning wil investeren? Of omdat u over vijf jaar een nieuwe auto wil kopen? In dat laatste geval moet u op een bepaald moment met zekerheid een bepaald bedrag hebben, zoniet heeft u een probleem. Als u dan kiest voor een aandelenfonds loopt u dan ook een (groot) risico. Als de beurzen tegenzitten, haalt u uw objectieven niet.

Of heeft u een geldsom die u met zekerheid lange tijd kunt missen? Bijvoorbeeld omdat u nu 40 bent en u tegen de pensioenleeftijd een extra kapitaal wil opbouwen? Of u wil beleggen voor uw kleinkinderen zodat u ze op 18 jaar een financieel rugzakje cadeau wil doen. In dat geval kunt u wel voor een iets dynamischer fonds met meer aandelen kiezen.

Vergeet niet dat uw profiel in de loop van de jaren kan wijzigen. Bijvoorbeeld omdat u huwt of met pensioen gaat. Het is dan ook belangrijk dat het fonds niet alleen bij de aankoop aansluit bij uw doelstelling, maar dat ook verder in uw levensloop blijft doen. Zoniet moet u bijsturen en eventueel uw fondsen verkopen of vervangen.

Voorts moet u kijken naar uw gemoedsrust. Ligt al dan niet wakker van (grote) schommelingen in de waarde van uw fonds? Sommige fondsen kunnen tientallen procenten stijgen of dalen op een jaar. Bij andere is dat hoogstens enkele procentjes. Een goede indicatie over de zogenoemde volatiliteit vindt u op de fiche met basisinfo die elke verkoper van fondsen u moet kunnen tonen. Daarop staat een schaal van 1 tot 7. Bij 1 zal het fonds weinig schommelen in waarde, bij 7 bestaat het risico dat het dat wel doet.

Nog van belang voor veel mensen: wil u een duurzaam fonds of niet? Vindt u het van belang dat de investeringen die uw fonds doet, beantwoorden aan ecologische en sociale criteria?

Voorts kijkt u best ook naar de kosten. U heeft eenmalige kosten zoals instapkosten, maar ook jaarlijks wederkerende kosten zoals de beheervergoeding. Gaat het om een fonds dat u lange tijd wil blijven houden, dan spelen die eenmalige kosten minder. Gaat het om een fonds dat u al na enkele jaren zal verkopen, dan wegen die kosten wel zwaarder door.

 

Sterren

Heeft u uiteindelijk uw objectieven bepaald en de fondsencategorieën gekozen waarmee u die wil bereiken, hoe vindt u binnen de categorie dan het meest aangewezen fonds? Hierbij kan een agentschap als Morningstar soelaas bieden. Aan fondsen die al geruime tijd bestaan, kennen ze sterren toe. Het maximum is vijf. Een fonds dat die score haalt, presteert systematisch beter dan de andere fondsen uit dezelfde categorie. De score houdt rekening met zowel de opbrengst zelf van het fonds, als met de risico’s die de beheerders nemen om die opbrengst te bereiken.

Een tip bij dit alles als u nog geen ervaring met fondsen heeft: u kunt reeds met een klein bedrag investeren in fondsen. Doe dat ook. Dan leert u hoe het werkt.

Tip: Kijk hier welke fondsen bij Morningstar goed scoren

 

Andere tips over beleggingsfondsen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.