424, 20390

Hoge kosten hollen het rendement van uw belegging uit

Hoge kosten hollen het rendement van uw belegging uit

Wie zijn geld in een beleggingsfonds stopt, ziet er best op toe dat niet alleen de bank er beter van wordt. Diverse kosten kunnen het rendement ervan aardig uithollen. Alleen al bij de aankoop van beleggingsfondsen betaalden alle Belgen samen in 2016 maar liefst 1,3 miljard euro aan dergelijke kosten.

Overzicht kosten

Wie een deel van zijn vermogen in beleggingsfondsen investeert, weet dat er kosten zijn. Onder eenmalige kosten vallen de instapkosten. Ze liggen meestal tussen 0% en 4%. Als u 1.000 euro besteedt aan de aankoop van een fonds, impliceert dat dat u tot 40 euro inlevert aan de uitgever van het fonds en de voortverkoper ervan.

Een tweede vorm van eenmalige kosten zijn de uitstapkosten. Die komen niet zo vaak voor bij beleggingsfondsen, tenzij het om fondsen gaat met een vaste vervaldag. Fondsenbeheerders zetten in dat geval op voorhand een strategie op om tegen dag X een bepaald rendement te halen. Stapt u vroeger uit, dan moet dat bijgestuurd worden, vandaar de uitstapkosten.

Bij de jaarlijks weerkerende kosten zien we de beheerskosten, de vergoeding die de fondsbeheerder ontvangt in ruil voor zijn werk. Bij veel fondsen staat die evenwel ook een deel af aan de verkoper ervan. Dit zijn de zogenaamde retrocessies. Op die manier kunnen verkopers van fondsen zonder instapkosten toch iets verdienen aan de verkoop.

Verder kan het fonds een prestatievergoeding heffen, bijvoorbeeld als het rendement een bepaald percentage overschrijdt. De beheerder van het fonds deelt dan mee in uw winst.

En dan zijn er de kosten van de transacties die uw fonds doet. Doet het fonds veel aan- en verkopen, dan kunnen die aardig oplopen. Tot slot is er het bewaarloon. De meeste banken rekenen dit niet aan voor eigen fondsen, wel voor fondsen van andere uitgevers.

Het spreekt voor zich dat de optelsom van al die kosten een serieuze hap uit het rendement van uw fonds kunnen nemen. Internetbank MeDirect berekende dat de Belgische gezinnen in 2016 1,3 miljard euro zagen wegvloeien, puur aan de instapkosten alleen. Dat komt dus neer op 270 euro per Belgisch gezin.

TIP: Hier kan u het fondsenaanbod van de banken bestuderen

Waarom lijdzaam toekijken?

Neen, u hoeft dit niet zomaar te ondergaan. De instap- en uitstapkosten die banken afficheren, zijn maxima. Ze hangen bijvoorbeeld ook af van het ingelegde bedrag. Zo vraagt Nagelmackers Multifund Balanced kap voor een investering tot 25.000 euro 2,5% aan instapkosten. Gaat het om 25.000 tot 50.000 euro, dan wordt dat 2,25%. Tussen 50.000 en 75.000 euro zakt het tot 2%. En een nog hoger bedrag leidt tot 1,50% aan kosten.

Komt het dan alleen beter uit voor wie écht veel centen heeft? Nee, want iedereen kan onderhandelen over de kosten. Verkopers hebben wel degelijk een marge om van de geafficheerde maxima af te wijken.

Lees ook: Vanaf welk bedrag kunt u nu eigenlijk starten met beleggen?

De wet verstrengt

Ondertussen houdt ook de wetgever de aanrekening van kosten wat meer nauwgezet in het oog. Beheerders van een beleggingsportefeuille en financiële adviseurs die zich onafhankelijk noemen, mogen niet langer vergoedingen uit instapkosten en retrocessies aanvaarden. Krijgen ze die toch, dan moeten ze die meteen doorstorten aan hun klanten. Het personeel belonen als het bepaalde fondsen verkoopt, mag ook niet meer. Zo komt er een einde aan het vervelende spelletje waarbij adviseurs vooral die fondsen aanraden waarop ze zelf het meeste verdienen.

Niet-onafhankelijke adviseurs en platformen die enkel verkopen zonder advies te geven mogen de vergoedingen wel nog toekennen, op voorwaarde dat ze de spaarder duidelijk informeren over de kosten. De kosten staan nu ook in de financiële informatiefiche van het fonds.

Spaar- en beleggingsverzekeringen

Het hele circus van in- en uitstapkosten en beheersvergoedingen is overigens ook van toepassing op spaar- en beleggingsverzekeringen. Ook hier geldt de regel: ga op zoek naar makelaars die geen al te hoge instapkosten vragen.

TIP: Bekijk hier het huidige aanbod aan beleggingsverzekeringen

Lees ook:

Belfius lanceert 24/7 beleggingsadvies op maat
BNP Paribas Fortis laat Priority-klanten betalen voor gespecialiseerd advies
Welke tak21-spaarverzekering brengt het meest op?

Lees ook:

Andere tips over beleggingsfondsen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.