, 23125

Is de bitcoin een goede belegging?

Is de bitcoin een goede belegging

Met recordkoersen die flirtten met de kaap van 60.000 dollar loopt de bitcoin steeds meer in de kijker. Maar is de virtuele munt ook een goede én veilige belegging?

Toen recentelijk bekend raakte dat autobouwer Tesla voor 1,5 miljard dollar bitcoins had gekocht, bereikt de koers van de virtuele munt nieuwe recordhoogten. Hij rondde zelfs de kaap van 60.000 dollar.

Tesla is zeker niet de eerste onderneming die investeert in de virtuele munt. Maar een investering door de onderneming van Elon Musk – de op één na rijkste man ter wereld – geeft wel extra sérieux aan de bitcoin als belegging. Toch wil dat nog niet zeggen dat u zich daar als kleine belegger ook aan moet wagen.

 

1/ De koers springt op en neer

De koers van de bitcoin is erg volatiel. Grote stijgingen worden gevolgd door minstens even grote dalingen. Na de zomer schommelde de koers van de bitcoin rond 10.000 dollar en sindsdien is de koers doorgestegen doorheen de kaap van 60.000 dollar.

Het verleden heeft geleerd dat het tij snel kan keren. Eind 2017 schurkte de koers voor het eerst tegen het niveau van 20.000 dollar aan, om het jaar daarop te zakken tot 3.500 euro. Dat is een verlies van 80%. Weinig beleggers kunnen goed omgaan met dergelijke schommelingen.

 

2/ Onvoorspelbaar

Het is bijna onmogelijk om te voorspellen in welke richting de bitcoin-koers zal evolueert. Dat is al geen sinecure voor bijvoorbeeld aandelen, maar daar zijn er tenminste objectieve cijfers (denk maar aan omzet, winst, cashflow, koerswinstverhouding) die al veel kunnen zeggen over waardering van het aandeel.

Voor de bitcoin is het veel minder duidelijk wat de intrinsieke waarde ervan is – als die er al is – en wat dat betekent voor het verdere koersverloop. Daardoor lopen de voorspellingen ook ver uiteen. Critici omschrijven de bitcoin als een zeepbel die vroeg of laat crasht, 'believers' voorspellen koersen richting honderduizenden euro’s. Als belegger heb je dus geen houvast.

Lees ook: Is januari een graadmeter voor de rest van het beursjaar?

 

3/ Geen courant betaalmiddel

De voorstanders van de bitcoin argumenteren dat de virutele munt uitgroeit tot het betaalmiddel van de toekomst. Alleen dat zou al een goede reden zijn om erin te investeren. Toch betwijfelen experts of de bitcoin het geld dat we nu kennen zal verdrukken als betaalmiddel. Dat komt omdat elke transactie via bitcoin geverifieerd wordt door het netwerk van andere gebruikers (de blockchain), waardoor elke transactie enige tijd in beslag neemt. Als courant betaalmiddel (bijvoorbeeld bij de bakker) neemt dat proces te veel tijd in beslag.

 

4/ Energieverslindend

De bitcoin krijgt ook steeds meer kritiek omdat het onderliggende systeem zo energieverslindend is. Voor het verifiëren van bitcoin-transacties worden grote aantallen zware computers gebruikt. In 2019 verbruikte de bitcointechnologie meer stroom dan alle Belgen samen. Op een moment dat duurzaamheid een grote prioriteit is, kan dat grote bedrijven en particulieren ervan weerhouden om te investeren in bitcoins.

 

Conclusie

Voor elke argument tegen de bitcoin kunnen voorstanders een tegenargument aanbrengen. De waarheid is dat niemand het koersverloop kan voorspellen of kan uitsluiten dat het een zeepbel is die vroeg of laat ontploft. Dat maakt van de bitcoin eerder een middel om te speculeren dan om op een duurzame manier spaarcenten te beleggen. Daarvoor zijn er betere strategieën.

Wie toch enig risico wil nemen, kan beter op regelmatige tijdstippen beleggen in een gespreide portefeuille van beleggingsfondsen. De potentiële rendementen zijn minder indrukwekkend, maar het risico is beperkter (maar zeker niet onbestaand). Voor de meeste beleggers is de volatiliteit van een doorsneefonds waarvan de koers ook op en neer gaat al moeilijk genoeg om mee om te gaan. Bij de bitcoin zijn de sprongen nog vele malen groter.

 Tip: Vergelijk het rendement van beleggingsfondsen

 

Lees ook:

Andere tips over beleggen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.