, 23140

Is een appartement nog een goede belegging?

Is een appartement nog een goede belegging

Is het nog interessant om een appartement te kopen als belegging? De verhuring ervan levert toch meer op dan een spaarboekje. Bovendien is er nog altijd uitzicht op een waardestijging van de woongelegenheid.

Sparen levert vandaag nagenoeg niks meer op. Bij het gros van de spaarboekjes krijgt u nog slechts het wettelijke minimum van 0,11%. Termijnrekeningen leveren nauwelijks meer op. Een geldplaatsing op tien jaar bij Izola Bank draagt een rente van 2% bruto of 1,40% netto, waarmee ze de concurrenten ver achter zich laat. Bij BNP Paribas Fortis blijft ze zelfs beperkt tot 0,30% bruto of 0,21% netto.

Tip: Hier vindt u de spaarrekeningen op de Belgische markt en hun opbrengsten

In dat opzicht valt het best te begrijpen dat spaarders zoeken naar een alternatief, zoals een appartement om te verhuren. Voor het huren van een appartement in Vlaanderen en Brussel werd vorig jaar gemiddeld al 719 euro per maand neergeteld, berekende de vastgoedgroep Dewaele. Dat komt neer op 8.628 euro per jaar. Heeft u een appartement van 200.000 euro dat u tegen dit gemiddelde kunt verhuren, dan haalt u een brutorendement van 4,3%. Een pak meer dan u kunt verdienen op een spaarboekje.

Voor Wallonië kan eenzelfde oefening worden gemaakt. Volgens het Centre d’Études en Habitat Durable de Wallonie bedroeg de gemiddelde huur er in 2019 nagenoeg 630 euro.

Let wel: de bruto-opbrengst van de verhuring is nog altijd geen netto-opbrengst. Als eigenaar moet u ook rekening houden met eventuele herstellingskosten, de eventuele mogelijkheid op leegstand en desgevallend met financieringskosten. Daarom wordt aan beginnende investeerders vaak aangeraden om een nieuw of relatief nieuwe flat te kopen, zodat ze de eerste jaren geen onderhoudskosten hebben. Ten slotte moet u ook rekening houden met de belastingen op uw onroerend bezit.

Tip: Hier vindt u de tarieven voor hypothecaire leningen

 

Meerwaarde

Dat huurgeld is één zaak. Daarbovenop kunt u nog rekening houden met een mogelijke waardevermeerdering van het onroerend goed. Wie de voorbije jaren een appartement kocht, deed wat dat betreft alvast een goede zaak. In Vlaanderen bedroeg de gemiddelde verkoopprijs van een flat eind vorig jaar 247.562 euro. Dat was 6,5% meer dan het jaar voordien en 15,6% meer dan in 2016, leert de barometer van de federatie van notarissen. In Brussel vlagde de verkoopprijs in 2020 af op 274.382 euro. Dat levert een waardevermeerdering van 8,1% tegenover 2019 en zelfs van 20,8% tegenover 2016. Voor Wallonië bedroeg de gemiddelde verkoopprijs van een appartement 187.953 euro, wat neerkwam om een stijging van de prijs met 5,7% op een jaar en van 13% op vier jaar.

Of dit in de toekomst ook zo is, moet nog worden afgewacht. Vastgoedprijzen kunnen zowel stijgen als dalen.

Daarbij is het belangrijk om de trends te herkennen. Tijdens de coronapandemie nam de belangstelling voor flats met een terras toe. Ook appartementen met een extra werkkamer waren in trek. Dat zal wellicht zo blijven nu het telewerk voor een hele groep werknemers een blijvend gegeven wordt.

 

Andere tips over brandverzekeringen en woonleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.