424, 23978

Koop eens een stukje van een aandeel

Koop eens een stukje van een aandeel

Zou u aandelen willen kopen van Tesla, maar vindt u ruim 900 dollar voor één deelbewijs te veel? Dan kunt u vandaag ook deeltjes van het aandeel kopen. U bezit dan bijvoorbeeld een tiende van een effect van de Amerikaanse producent van elektrische wagens.

De Nederlandse online beursmakelaar Bux, die ook in ons land actief is, startte begin dit jaar met het zogenaamde fractioneel beleggen, waarbij beleggers niet meteen een heel aandeel moeten kopen. De klant geeft daarbij aan hoeveel hij zelf wil kopen. Wil hij bijvoorbeeld een tiende van een aandeel, dan koopt Bux op de beurs een volledig aandeel in en houdt het negen tienden in portefeuille. Het overblijvende tiende gaat dan naar de belegger. Koopt iemand vervolgens een half aandeel, dan haalt Bux dit uit de eigen portefeuille en houdt het zelf nog vier tiende van een aandeel over, legt stichter en topman Yorick Naeff uit.

Het Nederlandse online platform startte met het fractioneel beleggen in de meest populaire honderd Amerikaanse aandelen. De meest gevraagde titels om op te knippen, zijn momenteel Tesla, Amazon, Microsoft, Meta (Facebook) en Alphabet (Google).

Later volgen nog andere Amerikaanse aandelen, trackers en ook Europese aandelen. Dit laatste mag over één à twee maanden worden verwacht. Ook hier zullen we starten met de belangrijkste vijftig of honderd Europese titels, aldus nog Naeff. De minimuminleg bedraagt 10 euro.

 

Jongeren

Met het fractioneel beleggen mikt Bux vooral – maar niet uitsluitend – op jonge beleggers, die nog aan de start van de opbouw van een vermogen zitten. De gemiddelde leeftijd van de klanten bij het platform is overigens dertig jaar.

“Het laat hen toe om al eens van de beurs te proeven en het beleggen beter te leren kennen”, aldus nog Naeff. Ook kunnen ze via het fractioneel beleggen al met een beperkt kapitaal een gediversifieerde portefeuille opbouwen zodat ze hun risico’s kunnen spreiden. Een tegenvaller met één aandeel hoeft dan niet meteen een ramp te zijn.

 

Via Nederland

Wie bij Bux wil beleggen, moet wel een rekening openen bij het Nederlandse ABN Amro, van waaruit de transacties betaald kunnen worden en waar dividenden op gestort kunnen worden. Dat kan geheel wettelijk, maar de opening ervan moet wel door de belegger worden aangemeld bij het Centraal Aanspreekpunt van de Nationale Bank van België.

Bux bekijkt intussen wel of het ook een Belgische zetel kan openen. De beslissing daarover valt nog dit jaar. De online makelaar zegt al zo’n 100.000 Belgische klanten te tellen.

De kosten voor een beursoperatie bedragen bij Bux 0 of 1 euro. In het eerste geval verklaart de klant zich ermee akkoord dat de makelaar al de orders van die dag bundelt en vervolgens in één transactie uitvoert. In het tweede geval wordt het meteen op de markt gebracht. “Wij halen onze opbrengsten vooral uit een kleine marge op de wisselkoers die we nemen”, aldus nog Naeff.

Andere beursmakelaars zeggen het fractioneel beleggen te bekijken, maar namen nog geen beslissing.

Tip: Kijk hier wat een effectenrekening u kost

 

Lees ook:

Andere tips over beleggen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.