424, 22189

Niet elke belegger verteert dezelfde risico’s

Niet elke belegger verteert dezelfde risico’s

Een hoger rendement vertaalt zich onvermijdelijk in grotere risico’s. Welke risico’s u mag nemen, hangt helemaal af van uw eigen beleggingsprofiel.

Het geld op uw spaarrekening brengt nog amper iets op. Veel banken bieden nog enkel de wettelijke minimumrente van 0,11% en slechts een handvol spaarrekeningen biedt een rente van 0,5% of meer. Vermoedelijk komt daar niet snel verandering in. Kiezen voor een belegging is één van de weinige alternatieven wanneer u toch meer rendement wil halen uit uw spaarcenten. Maar dan weet u best welk soort belegger u bent.

 

Belegger of spaarder?

In eerste instantie moet voor uzelf uitmaken of u wel wilt beleggen. Spaarproducten hebben twee grote voordelen: ze zijn eenvoudig en vooral ook veilig. U moet zich geen zorgen maken dat u uw spaarcenten kwijtspeelt. Daartegenover staat dat ze amper iets opbrengen en dat het rendement lager is dan de inflatie, waardoor u inboet aan koopkracht. In die zin verliest u toch een beetje van uw spaarcenten.

Beleggingen bieden een potentieel hoger rendement, maar daar staan ook grotere risico’s tegenover. Kiest u voluit voor aandelen, dan moet u er altijd rekening mee houden dat de aandelenkoersen enkele tientallen procenten naar beneden kunnen duiken zoals het geval was in 2008.

Er zijn natuurlijk ook minder risicovolle beleggingen, denk maar aan obligaties. Maar ook die blijven risicovoller dan een gewoon spaarproduct. Met die risico’s moet u kunnen leven. Beleggen doet u dus enkel met spaargeld dat u enkele jaren kan missen zodat er tijd is om te herstellen van eventuele beurscrisissen en waarmee u ook wat meer risico wil nemen.

Lees ook: Slechts 7 spaarrekeningen bieden nog meer dan 0,5%

 

Van defensief tot dynamisch

De ene belegger is de andere niet. Van zodra u bij een bank aanklopt voor beleggingsadvies, moet die van u een beleggersprofiel opmaken. Daarmee achterhaalt de bank of u iets kent van beleggingsproducten en er ook ervaring mee hebt. Ze mag nadien enkel producten aanbieden die overeenkomen met uw kennis en ervaring.

Meestal zijn er een vijftal beleggingsprofielen, van heel defensief tot heel dynamisch. Defensieve beleggers beperken zich volgens hun risicoappetijt best tot spaarproducten of andere vastrentende producten zoals obligaties. Naarmate een belegger meer dynamisch is en beter kan omgaan met risico’s kan ook het gedeelte aandelen een grotere deel van de beleggingsportefeuille vertegenwoordigen.

Lees ook: Waarop moet u letten als u een beleggingsfonds zoekt?

 

Doe-het-zelver?

Beleggers verschillen niet alleen naargelang hun risicoprofiel, maar ook volgens de tijd die ze zelf willen spenderen aan hun beleggingen. Beleggers die geen tijd of voldoende kennis hebben om zelf een beleggingsportefeuille samen te stellen, kunnen dat helemaal overlaten aan hun bank. Er zijn intussen ook veel online spelers die beleggingsplannen aanbieden op basis van modelportefeuilles. Op basis van uw risicoprofiel wordt dan een portefeuille samengesteld waarin u op regelmatige basis geld kan bijstorten.

Wie helemaal thuis is in de beleggingswereld en graag zelf aan het stuur zit van zijn portefeuille is eerder een doe-het-zelf-belegger. Daarvoor kan u terecht bij een zogenaamde online-broker, die beleggers een platform aanbiedt waarop ze uiteenlopende beleggingsproducten zoals aandelen, obligaties of meer geavanceerde producten zelf kunnen kopen en verkopen.

 

 

Lees ook:

Andere tips over beleggen en beleggingsplannen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.