424, 22881

Niet vertrouwd met beleggen? 5 tips

Niet vertrouwd met beleggen

Van het spaarboekje valt niets te verwachten en banken promoten steeds nadrukkelijker beleggingen. Maar wat moet u weten als u daar niet vertrouwd bent mee bent?

Steeds meer jongeren ontdekken de beurs. Cijfers van de Belgische beurswaakhond FSMA leren dat spaarders tussen 18 en 35 jaar in volle corona-lockdown relatief meer aandelen kochten dan andere leeftijdscategorieën. Op zich is dat een goede zaak, want spaarcenten verkommeren op de traditionele spaarproducten en de lage rente zal naar verwachting nog lang aanhouden. Maar beleggen is nog iets helemaal anders dan geld op een spaarrekening parkeren. Daarom enkele tips voor jonge beleggers.

 

1/ Doe niet alles zelf

Beleggen wordt doorgaans nog altijd geassocieerd met het zelf speuren naar koopjes op de aandelenmarkt. Sommige mensen zijn ook voldoende gepassioneerd door de beurs om die van nabij te volgen en zelf analyses te maken van bedrijven. Maar de meeste mensen hebben daar geen tijd en zin in of hebben er niet de juiste kennis voor. Daarom heeft de meerderheid van de beleggers eerder baat bij een beleggingsfonds of liefst nog een selectie van verschillende fondsen). Een beleggingsfonds investeert in tientallen tot honderden aandelen of obligaties, waarbij een professionele fondsenbeheerder alle beleggingsbeslissingen neemt. Let daarbij goed op de kosten. Kies voor fondsen en banken die weinig kosten aanrekenen, want die nemen een hap uit uw rendement.

Tip: Vergelijk beleggingsfondsen

 

2/ Reken op minstens 10 jaar, en liefst nog langer

Op de lange termijn overtreft het rendement van een gespreide aandelenportefeuille die van een spaarboekje. Doorgaans wordt uitgegaan van een aandelenrendement van gemiddeld 7 à 9 procent op jaarbasis. Maar dat wil niet zeggen dat aandelen elk jaar zo’n constant rendement bieden. Jaren met grote verliezen kunnen afwisselen met jaren van groot herstel. Het is pas op de hele lange termijn dat die schommelingen worden afgevlakt. Daarom adviseren beleggingsexperts altijd om een beleggingshorizon voor ogen te houden van 5 à 10 jaar en liefst nog langer. Dat is de periode waarin u het geld uit uw beleggingen niet nodig zult hebben.

 

3/ Wacht niet op een groot startkapitaal

U hebt geen groot startkapitaal nodig om te beleggen. Heel veel banken bieden al beleggingsplannen aan waarmee u al vanaf een minimumbedrag van 25 euro per maand aan de slag kan. Let er wel op dat u nog een gezonde spaarbuffer opzij houdt, dat is een reservepotje om onvoorziene kosten op te vangen. Dat geldt hoort thuis op een spaarrekening (zodat u er altijd aankan) en niet in een beleggingsportefeuille.

Tip: Vergelijk de rendementen van beleggingsplannen

 

4/ Stel beleggen niet uit

De neiging bestaat om beleggen telkens uit te stellen tot de volgende levensfase. Nochtans is het verstandig om zo vroeg mogelijk te beginnen met beleggen. Daar zijn verschillende redenen voor. Jonge beleggers hebben bij uitstek een hele lange beleggingshorizon, waardoor de beleggingsportefeuille de tijd heeft om te herstellen van de onvermijdelijke beurscrisissen. Bovendien hebben jonge beleggers het voordeel dat ze op de lange termijn meer geld investeren in een activaklasse die meer opbrengt en zo dus een groter vermogen opbouwen dan wanneer ze alles op een spaarrekening parkeren.

 

5/ Wacht niet op het goede instapmoment

Veel beleggers wachten het perfecte moment af om te beginnen beleggen. Het betekent dat ze wachten tot de aandelenkoersen een dieptepunt hebben bereikt. Aandelen zijn dan veel goedkoper en het potentieel rendement is groter. Alleen weten beleggers nooit wanneer dat dieptepunt is bereikt. Dat weet u pas achteraf. En het betekent ook dat u aandelen moet kopen op het moment dat niemand dat nog wil, wat de meeste beleggers in de praktijk niet aandurven. Tal van wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat de meeste beleggers heel slecht zijn in markttiming. Het is veel beter om consequent op vaste tijdstippen te beleggen. Zo investeert u op momenten dat de beurzen stijgen, maar ook wanneer ze dalen (en aandelen weer goedkoper worden). Net daarom zijn beleggingsplannen zo interessant, want het zijn formules waarbij u op periodieke basis belegt.

 

 

 

 

Andere tips over beleggen, beleggingsfondsen en beleggingsplannen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.