, 23907

Pensioensparen of zelf uw geld beleggen?

Pensioensparen of zelf uw geld beleggen

Ruim 3,5 miljoen Belgen doen al aan pensioensparen. Toch wordt die vorm van pensioenopbouw ook wel eens ‘een subsidie voor de financiële instellingen’ genoemd, omwille van de verschillende kosten die het fiscale voordeel en uw rendement deels afromen. Het alternatief bestaat erin zelf te beleggen, maar wat kiest u het best?

Het fiscale voordeel vormt voor velen het belangrijkste motief om aan pensioensparen te doen. Wie 990 euro per jaar opzij zet, doet een voordeel van 297 euro. Bij een totale jaarlijkse storting van 1.270 euro, gaat het om een belastingbesparing van 317,50 euro. Daarnaast geniet u bij een pensioenspaarverzekering van een vooraf vastgelegd rendement, plus een eventuele winstdeelname. Bij een pensioenspaarfonds hangt het rendement af van de prestaties van de onderliggende aandelen en obligaties.

 

Kosten en eindbelasting

Verschillende kosten knagen aan dat rendement. Op elk bedrag dat u stort, betaalt u instapkosten. Ze lopen bij een pensioenspaarverzekering veel hoger op dan bij een pensioenspaarfonds. De pensioenspaarvergelijker van Spaargids.be leert ons dat 6% instapkosten bij een pensioenspaarverzekering courant zijn. Al gaat het hier om theoretische maxima, die in de praktijk amper gehanteerd worden. Wie via Spaargids.be een offerte aanvraagt, ziet die instapkosten bijvoorbeeld aardig teruglopen. Bij een pensioenspaarfonds bedragen de instapkosten meestal 2 tot 3%.

Daar tegenover staat dat u bij een pensioenspaarfonds lopende kosten betaalt. Ze omvatten de beheers- en administratiekosten. Bij de meeste pensioenspaarfondsen situeren die jaarlijkse kosten zich tussen 1 en 1,5%, waardoor ze op lange termijn zwaarder doorwegen dan de eenmalige instapkosten.  

Bovendien betaalt u nog een eindbelasting van 8% op het opgebouwde kapitaal. Bent u voor uw 55ste verjaardag gestart met pensioensparen, dan houdt de ficus die zogenaamde anticipatieve heffing automatisch af op uw zestigste verjaardag. Bent u pas na uw 55ste verjaardag gestart met pensioensparen, dan gebeurt de afrekening in het tiende jaar dat uw pensioensparen loopt.

 

Beleggingsfondsen of trackers als alternatief?

De verschillende kosten en de eindbelasting lopen samen mogelijk hoger op dan het fiscale voordeel dat u jaarlijks optekent. Het alternatief bestaat erin om zelf te beleggen en het fiscale voordeel van pensioensparen links te laten liggen. Bij een klassiek beleggingsfonds betaalt u evenwel ook al snel 2 tot 3% instapkosten en gelden er eveneens lopende kosten van 1 tot 2%. Daarnaast bent u mogelijk ook nog beurstaks verschuldigd.

Om die kosten te drukken, biedt een tracker of ETF misschien wel een uitkomst. Trackers beheren net als klassieke fondsen een gespreide portefeuille van aandelen of obligaties. Ze worden niet actief beheerd door een fondsenbeheerder en kopiëren gewoon een bepaalde index, met als doel het rendement van die index te halen. Gezien de minder intensieve opvolging betaalt u doorgaans lagere instapkosten en blijven de lopende kosten beperkt tot ongeveer 0,3 à 0,4%. Er geldt ook een beurstaks.

Beleggen in zo’n tracker biedt dus mogelijk een gunstiger eindresultaat dan pensioensparen via een fonds of verzekering. Al hangt het rendement bij een tracker, een klassiek beleggingsfonds en een pensioenspaarfonds af van de prestaties op de financiële markten. Zelfs kapitaalverlies is niet uitgesloten. Wie voor zekerheid opteert, verkiest dan een pensioenspaarverzekering en neemt daarbij de verschillende kosten voor lief.  

 

 

 

 

Andere tips over beleggingsfondsen, pensioenspaarfondsen en pensioensparen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.