Risico's nemen loont nog altijd bij beleggen

Risico's nemen loont nog altijd bij beleggen

Doorgewinterde beleggers weten dat risico's nemen wordt beloond. Dat u flink meer verlies kan lijden als het tegenzit op de financiële markten, nemen ze er voor lief bij.

Wie wint het meeste?

Nemen we KBC Privileged Portfolio als voorbeeld. Dit fonds van KBC investeert in o.a. aandelen, obligaties, vastgoed en grondstoffen. Er is een ‘defensive’-versie voor beleggers die geen grote risico’s willen nemen, een ‘dynamic’-optie voor wie wel wat risico’s aankan en een ‘highly dynamic’-keuze voor wie bewust risico’s opzoekt om dat stevig extra rendement te realiseren.

Vergelijkende tabel KBC Privileged Portfolio

Rendement op jaarbasis Defensive Dynamic Highly Dynamic
1 jaar
Rendement op jaarbasis
- 0,91%
Defensive
- 0,41%
Dynamic
- 0,18%
Highly Dynamic
3 jaar
Rendement op jaarbasis
- 0,62%
Defensive
- 0,33%
Dynamic
0,12%
Highly Dynamic
5 jaar
Rendement op jaarbasis
3,42%
Defensive
5,06%
Dynamic
6,47%
Highly Dynamic
10 jaar
Rendement op jaarbasis
3,39%
Defensive
4,17%
Dynamic
4,80%
Highly Dynamic
2008
Rendement op jaarbasis
- 16,0%
Defensive
- 26,7%
Dynamic
- 36,0%
Highly Dynamic
2009
Rendement op jaarbasis
+ 13%
Defensive
+ 18,8%
Dynamic
+ 24,1%
Highly Dynamic


* Situatie per eind maart 2018

Wat leert deze tabel?

- Meer risico nemen, betekent een hogere opbrengst op termijn.
- Wanneer het tegenzit, krijgt u met de meer risicovolle aanpak wel de volle laag. Wie in 2008 - het jaar van de bankencrisis - in highly dynamic belegde, zag zijn investering met 36% in waarde dalen. Bij de ‘defensive’-formule bedroeg de terugval ‘slechts’ 16%.
- In de meer vette jaren, loont de dynamische aanpak natuurlijk ook veel meer. In 2009 herstelde de ‘highly dynamic’ zich met een +24,1%, de ‘defensive’ ‘slechts’ met +13%.

Ken uw profiel

Een belegger moet keuzes maken, rekening houdende met het eigen profiel. Hebt u de ruimte om soms een financiële tegenslag te verwerken? Kent u de financiële markten goed genoeg? Kan u een flinke som geld voor een lange periode missen? Het telt allemaal mee.

TIP: ontdek hier de diverse beleggingsplannen van uw bank

De banken zijn trouwens verplicht om uw beleggingsprofiel helemaal in kaart te brengen. Als blijkt dat u een zeer defensief risicoprofiel heeft, mogen ze u geen beleggingen voorstellen waarmee u grote verliezen kunt lijden. Dat is het gevolg van de zogenaamde MiFiD-wetgeving, die banken onder meer een zorgplicht oplegt. De kern is: ‘Ken uw klant’. Ze moeten u dan ook een vragenlijst laten invullen voor ze u een beleggingsaanbod mogen doen, en de producten die ze u voorstellen moeten bij u passen.

Hebt u een zeer defensief profiel? Dan krijgt u financiële producten met kapitaalbescherming voorgesteld, en beleggingen die snel ten gelde kunnen gemaakt worden.
Mag het wat dynamischer? Dan ligt de nadruk meer op aandelen, omdat daar een extra rendement aan vasthangt.

Wil u gespreid in de tijd beleggen? Kies dan voor een beleggingsplan. Hier vindt u een overzicht van enkele plannen met de opbrengsten van de afgelopen jaren. Hou daarbij wel in uw achterhoofd dat goede rendementen uit het verleden zeker niet automatisch garant staan voor goede rendementen in de toekomst.

Lees ook:
Kunt u beleggen met een bescheiden budget
Recordaantal Belgen heeft een pensioenspaarfonds
Zo spaart u een miljoen tegen uw pensioen

Andere tips over beleggingsfondsen en beleggingsplannen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.