424, 21874

Stabielere rendementen met periodieke beleggingen

Stabielere rendementen met periodieke beleggingen

Verstandige beleggers wachten niet op ‘het perfecte moment’ om aandelen te kopen. Wie elke maand een kleine som investeert, vermijdt een fikse dip en haalt meestal een beter rendement dan beleggers die alles in één keer beleggen op de beurs.

De voorbije weken en maanden sprongen de wereldwijde aandelenmarkten als een jojo over en weer. Een forse duik tijdens de kerstvakantie werd gevolgd door een remonte na het jaarbegin.

De meeste aandelenanalisten zijn het er alvast over eens dat beleggers in 2019 nog veel meer van dergelijke bokkensprongen voor de kiezen krijgen, al blijven ze tegelijkertijd ook positief over aandelen. “Ondanks de recente marktvolatiliteit zijn er nog tal van factoren die voor aandelen pleiten en wij verwachten dat de bedrijfswinsten zullen blijven stijgen aan een behoorlijk tempo”, luidt de analyse van Deutsche Bank.

Hoe ga je het best om die hoge volatiliteit, de term die beursexperts gebruiken voor hevige koersschommelingen? De waarheid is dat het ‘ideale moment’ om in te stappen niet te timen valt. Je riskeert het rendement aan je neus te laten voorbij gaan. Parkeerplaatsen als spaarboekjes en obligaties brengen niks op en stellen je spaargeld bloot aan de erosie van een stijgende inflatie”, klinkt het bij KBC Asset Management.

Tip: Waarom je in 2019 ook werk moet maken van je financiële gezondheid

 

Beleggingsplan

Voor een belegger die aarzelt en blijft zoeken naar het beste aankoopmoment is het beter om meteen aan de slag te gaan en de instapmomenten te spreiden over een aantal vaste tijdstippen.  Dat betekent bijvoorbeeld dat er bijvoorbeeld elke maand of elke drie maanden een vast bedrag wordt geïnvesteerd.

Die aanpak is om meerdere redenen verstandig. Om te beginnen vermijdt het dat beleggers de hele tijd de markten moeten volgen om uit te maken of het al dan niet een goed moment is. En belangrijker: een gespreide belegging zorgt ervoor dat er zowel aandelen worden gekocht wanneer de koersen stijgen en aandelen dus duurder worden, maar ook dat er aandelen worden gekocht wanneer de koersen dalen en ze dus goedkoper zijn.

KBC Asset Management: “Beginnende beleggers kunnen starten met een beleggingsplan.  Het laat toe met beperkte bedragen aan de slag te gaan en biedt automatisch een mooi in de tijd gespreide instapkoers.”

Tip: Vergelijk de beleggingsplannen van de diverse banken

 

Voordelen van gespreid beleggen

KBC Asset Management staaft het nut van die aanpak ook met cijfers en verwijst naar de evolutie van de S&P500. Die laatste is een van de belangrijkste beursindexen in de VS, met daarin de 500 grootste Amerikaanse bedrijven. In 2016 ging die index ook sterk op en neer. Wie toen alles investeerde aan het begin van het jaar realiseerde een rendement van 8,7 procent. Op zich was dat een mooi rendement, maar tussentijds ging de belegger wel stevig in het rood. Wie de perfecte timing te pakken had en kocht op het dieptepunt haalde natuurlijk de beste return: 16,6 procent. Maar in de praktijk slaagt bijna geen enkele belegger erin om exact op dat moment in de markt te stappen. En wat met de belegger die zijn investering spreidde over 12 maanden? Die haalde in 2016 een rendement van 9,1 procent met zijn gespreide belegging in de S&P500. “Zo vermeden beleggers een fikse dip en hadden ze ook een beter rendement dan bij een volledige instap aan het begin van het jaar”, klinkt het bij KBC Asset Management.

Let wel: een gespreide belegging is geen garantie op een positief rendement.  Als de koersen het ganse jaar door naar beneden gaan, zal ook de gespreide beleggingsaanpak een negatief rendement opleveren. Het voordeel is wel dat er ook telkens aandelen worden gekocht tegen lagere koersen. Als de markten uiteindelijk weer opveren, zal een beleggingsportefeuille met periodieke instapmomenten daardoor de verliezen sneller te boven komen dan wanneer een belegger op een piekmoment in de markt stapte en toen alles in een keer belegde.

Tip: Duizend euro spaargeld over? Zo kan u het slim beleggen

 

 

Lees ook:

Andere tips over beleggingsplannen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.