424, 24006

Vijf tips voor uw eerste beleggingsstappen

Vijf tips voor uw eerste beleggingsstappen

Veel mensen die vroeger niet overwogen om in aandelen te beleggen, wagen nu omwille van de lage rentes op de spaarrekeningen toch die sprong. Om het keuzeproces te vereenvoudigen, bundelden we volgende vijf tips. 

 

Tip 1: Ken uzelf en uw financiële situatie

Hou uzelf een spiegel voor alvorens u begint te beleggen. Bent u iemand die alle risico’s schuwt en bij de minste koersterugval panikeert, dan zijn de aandelenmarkten waarschijnlijk minder uw ding of opteert u best voor de meest defensieve beleggingsproducten. Zorg er altijd voor dat u over een mooie spaarbuffer voor onverwachte uitgaven beschikt. Beleg dus nooit geld dat u mogelijk snel nodig zult hebben.

 

Tip 2: Leg niet al uw eieren in hetzelfde mandje

De aandelenmarkten etaleren al een tijdje een grote volatiliteit. Technologieaandelen en -fondsen boekten jarenlang zeer knappe resultaten, maar kennen nu ook een grillig koersverloop. Meer defensieve aandelen, bijvoorbeeld van bedrijven die essentiële diensten bieden of basisgoederen  produceren, zijn doorgaans beter bestand tegen de gevolgen van mondiale onzekerheid. Het is ook niet raadzaam al uw centen op één bedrijf in te zetten. Wanneer het management in opspraak komt of een crisis die onderneming in het hart raakt, kunnen de gevolgen wel eens heel pijnlijk blijken. Een spreiding tussen sectoren en activiteiten, aandelen en obligaties en verschillende munten laat u toe om schokken beter op te vangen.

 

Tip 3: Kies tussen zelf beleggen of een begeleiding door experts

Beschikt u zelf over affiniteit met de beurswereld of bent u bereid er zelf tijd en kennis in te investeren? Dan bent u misschien wel best af bij een beleggingsplatform of online broker. Het aanbod is bij de meeste spelers ruim en de instapkosten liggen doorgaans een stuk lager dan wanneer u via uw huisbank instapt. Verschillende grootbanken bieden ook zelf dergelijke beleggingsplatformen. Onder meer Bolero van KBC en RE=Bel van Belfius behoren tot die categorie.

Daarnaast bieden brokers ook slimme beleggingsassistenten, die de klant op basis van zijn profiel adviseren. Lucy van BNP Paribas Fortis en Matti van Bolero (KBC) gelden als voorbeelden.

Voor wie zelf niet over de nodige kennis of tijd beschikt, helpt de beleggingsadviseur van uw bank u in het kantoor of online op weg. Ga er wel vanuit dat niet elke bankmedewerker per definitie een specialist ter zake is en dat ook begeleiding door een echte expert u geen garantie op succes biedt. Zelfs de meest ervaren en gelauwerde beursanalisten slagen er niet altijd in om de evoluties op de aandelenmarkten exact te voorspellen en te doorgronden.

 

Tip 4: Hou de kosten in het oog

Instapkosten, beheerskosten, beurstaks, uitstapkosten … Het lijstje met kosten dat het rendement van uw belegging kan afromen, is uitgebreid. Wees dus zeker kritisch wanneer uw bank een beleggingsfonds voorstelt en pols eventueel naar alternatieven zoals ETF’s met een lager kostenplaatje. Om te beleggen heeft u doorgaans ook een effectenrekening nodig. Dat is een rekening waarop u aandelen, fondsen, obligaties en fondsen beheert. Het openen van een effectenrekening is bij de meeste banken gratis. Wel rekenen de banken of beursmakelaars vaak kosten aan zodra u een effectenrekening hebt geopend. Het loont dus ook om de kosten van effectenrekeningen naast elkaar te leggen 

 

Tip 5: Hanteer een langetermijnvisie en blijf geduldig

‘Time in the market beats timing the market’, luidt het bekende gezegde in de beurswereld. Door te beleggen op een lange termijn bent u minder blootgesteld aan de gevolgen van een slechte beursperiode. De aandelenmarkten vielen bij het begin van de coronacrisis bijvoorbeeld stevig terug, maar herstelden zich nadien in sneltempo. Wie zijn aandelen in de lente van 2020 verkocht, zal zich die actie dus waarschijnlijk beklaagd hebben.

 

 

Lees ook:

Andere tips over beleggen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.