424, 21892

Waar neemt u het best uw autoverzekering?

Waar neemt u het best uw autoverzekering

Een auto vertegenwoordigt een kapitaal. Bijgevolg is het logisch dat u die verzekert. Maar waar doet u dat het best? En het goedkoopst?

 

1. Burgerlijke aansprakelijkheid

Voor u de weg opgaat met uw auto hebt u een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid (B.A.) nodig. Die verzekert u voor schade die u bij een ongeval met uw voertuig aan anderen berokkent.

Omdat het om een wettelijke verplichte verzekering gaat, ligt de inhoud van de polis vast. Daardoor kunt u zich beperken tot het zoeken van de goedkoopste. Bij welke maatschappij u dan terechtkomt, hangt onder meer af van uw eerdere rijervaring en van uw woonplaats. Beide elementen bepalen mee de kans die u loopt op een ongeval en dus het risico van de verzekeraar.  Gezien elke maatschappij hiervan haar eigen inschattingen maakt, maakt u dus best gebruik van een vergelijkingswebsite om de goedkoopste aanbieder voor uw situatie te vinden.

Tip: Hier kunt u de goedkoopste autoverzekeringen B.A. op de kop tikken

Bij de meeste verzekeringen krijgt u een prijs per jaar voorgeschoteld. Als u weinig rijdt, kunt u ook kiezen voor een verzekering per effectief gereden aantal kilometers.

 

2. Omniumverzekeringen

Een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid dekt alleen de schade die u aan anderen berokkent, niet uw eigen schade. Wil u die ook verzekeren, dan moet u een omnium nemen.

U kunt kiezen voor ‘een kleine omnium’, ook mini-omnium of partiële omnium genoemd. Die beschermt u tegen diefstal, brand en glasbreuk. Met andere woorden: tegen schadegevallen die niet het gevolg zijn van een ongeval op de weg.

Een grotere bescherming biedt de ‘grote omnium’ of de ‘volledige omnium’. Die verzekert u naast diefstal, brand en glasbreuk ook voor schade aan uw eigen voertuig als u een ongeval in fout heeft.

Meestal wordt een grote omniumverzekering genomen bij de aankoop van een nieuwe auto omdat op dat moment ook de waarde ervan nog het grootst is. Na vier à vijf jaar is die al veel minder en wordt een dergelijke verzekering minder interessant. Bij een kleine omniumverzekering speelt de ouderdom van de wagen minder een rol.

Bent u geïnteresseerd in een omniumverzekering, dan doet u er goed aan om de aanbiedingen van de verschillende verzekeraars te vergelijken. Aangezien het hier niet om een verplichte verzekering gaat, zijn de maatschappijen vrij om eigen voorwaarden voor te stellen. Zo kan de ene verzekeraar een hogere vrijstelling – het deel dat u bij een schadegeval zelf moet betalen – hanteren dan een andere en dat heeft een invloed op de hoogte van de verzekeringspremie die u moet betalen. Maar ook de dekking kan anders zijn. Neem bijvoorbeeld schade door een aanrijding van een dier. Wat wordt dan verzekerd: schade als gevolg van de aanrijding met het dier of ook de schade die u heeft wanneer u moet uitwijken voor een dier?

Tip: Bereken hier wat een omniumverzekering u kost

 

3. Rechtsbijstandsverzekeringen

Naast de verzekeringen die u tegen eventuele schadegevallen verzekeren, kunt u ook een rechtsbijstandsverzekering onderschrijven. Die biedt u de mogelijkheid op kosten van de verzekeraar een advocaat te nemen om u bij te staan als u in een juridisch geschil. Let wel: eventuele boetes worden niet gedekt.

U kunt de polis rechtsbijstand als uitbreiding op uw verzekering burgerlijke aansprakelijkheid nemen of als aparte verzekering. Dat laatste is handig moet u een geschil krijgen met uw klassieke verzekeraar.

Tip: Bereken hier wat een polis rechtsbijstand u kost

 

4. Acties tijdens autosalon

Tijdens het autosalon voeren tal van maatschappijen een actie. Zo krijgt u bij AXA tot 30 juni een korting van 15 procent op uw premie als uw auto is uitgerust met ten minste 2 rijhulpsystemen. Voor 1 rijhulpsysteem bedraagt de korting 5 procent. Bij Belfius krijgt u tot 31 maart twee maanden gratis op de eerste jaarpremie. Ethias doet hetzelfde, maar dan tot eind februari. Bij Generali krijgt u een korting van 15 procent op uw autoverzekering, zolang u bij de maatschappij blijft. En bij Corona zijn de eerste 6.000 km van de kilometerverzekering gratis als u een volledige omnium neemt.

Ook bij andere maatschappijen lopen tijdens het Autosalon acties. Vraag er dus naar.

Andere tips over autoverzekeringen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.