424, 22569

Waarom het nu een goed moment is om een beleggingsplan te openen

Waarom het nu een goed moment is om een beleggingsplan te openen

Het coronavirus stortte ook de financiële markten in een crisis. Maar net in zo’n klimaat vol onzekerheid bewijzen beleggingsplannen hun nut.

In het huidige beursklimaat kan het lonen om een beleggingsplan op te starten. Met zo’n plan investeert u op vaste tijdstippen (bijvoorbeeld maandelijks) een vast bedrag in een selectie van één of meerdere beleggingsfondsen. Natuurlijk zal het voor sommige spaarders en beleggers ongetwijfeld vreemd aanvoelen om momenteel te beleggen. Sinds het jaarbegin kreeg de Bel20, de index met 20 Belgische steraandelen, immers een serieuze dreun. Het corona-virus legt meteen bloot hoe snel het kan verkeren op de beurs, want de voorbije jaren raakten beleggers toch vooral gewend aan stijgende aandelenkoersen.

Veel spaarders en minder doorwinterde beleggers zijn tijdens en na een beurscrash geneigd om een tijdje weg te blijven van de aandelenmarkt. Uit angst voor een verdere daling verkopen ze hun aandelen of beleggingsfondsen, desnoods met een groot verlies. En ze zijn pas bereid weer te beleggen wanneer de storm helemaal is overgewaaid. Maar net die aanpak omschrijven beleggingsexperts steevast als een grote fout. Want daardoor worden beleggingen vaak met een groot verlies verkocht, terwijl ze pas veel later weer worden gekocht als de koersen zijn gestegen en ze dus veel duurder zijn. Daardoor is het bijna onmogelijk om op de lange termijn een mooi beleggingsrendement te realiseren.

Tip: Vergelijk het rendement van beleggingsplannen

 

Beleggingsplannen

Wie belegt via een beleggingsplan schakelt emoties grotendeels uit. Door consequent te blijven beleggen op vast tijdstippen investeert u zowel op de momenten dat de koersen dalen (en aandelen dus goedkoper worden), maar ook moment dat de koersen weer stijgen (en aandelen dus duurder worden). Anders gezegd: u maakt gebruik van dalende koersen om goedkoop aandelen te kopen, terwijl u zich er ook van verzekert dat u erbij bent op het moment dat de koersen weer structureel omhoog gaan.

Beleggingsplannen hebben ook het grote voordeel dat ze heel toegankelijk zijn. Bij het gros van de banken bedraagt de minimuminleg slechts 20 à 50 euro per maand. U kan dus elke maand een heel beperkt bedrag opzij zetten en tegelijkertijd een gespreide beleggingsportefeuille opbouwen. Want onder de motorkap van een periodiek beleggingsplannen liggen één of meerdere beleggingsfondsen, die op hun beurt investeren in honderden verschillende aandelen of obligaties. Dat zorgt er meteen ook voor dat de risico’s veel beter zijn gespreid dan wanneer u zelf zou investeren in handvol aandelen of obligaties.

Lees ook: Wat brengt een beleggingsplan op?

 

Lange termijn

Hoe laagdrempelig beleggingsplannen ook zijn, verzeker u ervan dat u enkel geld investeert dat u de komende jaren niet nodig heeft. De voorbije weken konden de aandelenmarkten zich al wat herstellen na de forse dreun die ze in februari en maart te verwerken kregen, maar dat kan weer snel omslaan van zodra er meer duidelijkheid is over de economische gevolgen van het coronavirus. Niemand heeft een glazen bol en kan perfect inschatten hoe de financiële markten zullen evolueren.

 

 

Lees ook:

Andere tips over beleggingsplannen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.