424, 22682

Waarop moet u letten als u duurzaam belegt?

Waarop moet u letten als u duurzaam belegt

Het aanbod van duurzame beleggingsfondsen neemt almaar toe. Ze combineren zorg voor mens, milieu en maatschappij idealiter met een mooi rendement. Maar hoe herkent u ze en hoe scoren ze ten opzichte van het totale fondsenaanbod?

Wie over voldoende spaarcenten beschikt, kreeg van zijn bank waarschijnlijk al de vraag om voor een beleggingsfonds te kiezen. Een fonds belegt in aandelen, obligaties en andere producten, waardoor u niet alle eieren in hetzelfde mandje legt. Waar traditionele fondsen hoofzakelijk rendement voor ogen hebben, nemen duurzame fondsen ook nadrukkelijk ethische criteria mee. Het is een benadering die bij de belegger bijval kent.

Ondanks de impact van de ontluikende coronacrisis trokken Europese duurzame fondsen volgens het Global Sustainable Fund Flows Report van fondsenvergelijker Morningstar in het eerste kwartaal van dit jaar meer dan 29 miljard euro kapitaal aan. Daar tegenover staat de meer dan 140 miljard euro die uit het totale Europese fondsuniversum stroomde.

De stijgende populariteit van duurzame beleggingsfondsen tekende zich al eerder af. Uit een studie van Milieurapport Vlaanderen in samenwerking met de Universiteit Antwerpen en Forum Ethibel blijkt dat het volume aan duurzame beleggingen tussen 2013 en 2017 verviervoudigde.

 

Minimale ethische principes

Goed om weten, is dat het algemene fondsenaanbod al standaard voldoet aan enkele minimale ethische principes. De Belgische wet-Mahoux uit 2007 stipuleert bijvoorbeeld dat banken geen producten mogen voorstellen die controversiële wapenhandel ondersteunen. Bovendien nam het belang van vervuilende sectoren binnen de wereldwijde aandelenmarkt eveneens af. Volgens Morningstar daalde de vertegenwoordiging van de energiesector in de MSCI World Index de afgelopen tien jaar van 11% tot minder dan 4%. De grondstoffensector, algemeen beschouwd als een van de meer vervuilende branches, volgde eenzelfde trend.

 

ESG

Wie voor een uitgesproken duurzame insteek gaat, kijkt best verder dan termen als ‘klimaat’ of ‘ethisch’ in de fondsenbenaming. Een handige houvast is de ESG-score, die rekening houdt met zowel milieu (Environment), maatschappij (Social) als bestuur (Governance). Verschillende duurzame kwaliteitslabels, zoals de Morningstar Sustainability Rating, beoordelen fondsen op basis van ESG-factoren. Vraag blijft natuurlijk hoe die verschillende standaarden de ESG-factoren ten opzichte van elkaar afwegen.

Om te weten waar een fonds echt voor staat, zult u de prospectus dus toch even moeten doornemen. U leidt eruit af in welke bedrijven, landen en sectoren een fonds belegt en welke aandelen een fondsenbeheerder uitsluit. Al zegt die uitsluitingsaanpak dan weer niet alles, aangezien een fonds dat niet belegt in vervuilende energie het misschien wel minder nauw neemt met ethische arbeidsomstandigheden.

 

Belgisch duurzaamheidslabel

Om meer duidelijkheid te scheppen, ontwikkelde de Belgische bankenkoepel Febelfin een Belgische duurzaamheidsnorm. Beleggingsfondsen met het label Towards Sustainability geven consumenten volgens de organisatie de garantie dat ze niet beleggen in zeer schadelijke bedrijfsactiviteiten, maar wel in bedrijven met een duidelijke duurzaamheidsstrategie en een transparant beleid. De beleggers krijgen bovendien duidelijke en begrijpelijke informatie over het duurzaamheidsbeleid van het product. Met meer dan vierhonderd beleggings-, verzekerings- en spaarproducten is Towards Sustainability op het vlak van productaanbod het meest omvattende label in de EU. 

 

Wat met het rendement?

Rest natuurlijk nog de vraag hoe duurzame fondsen scoren ten opzichte van de algemene fondsen. In het algemeen incasseerden ze tijdens de coronacrisis minder zware klappen. Dat valt deels toe te schrijven aan het feit dat ze minder focussen op grootbanken en de energiebranche, twee sectoren waarop de crisis een grote impact had.

Fondsenbeheerders toetsen hun prestaties vaak af aan de internationale aandelenindex MSCI. De MSCI World ESG Leaders Index, met een duurzame insteek, kende op 30 juni 2020 een jaarresultaat van +5,34%, ten opzichte van +3,40% voor de algemene MSCI World Index. Wanneer we de resultaten op langere termijn bekijken, leggen beide indexen gelijkaardige resultaten voor. Hoewel prestaties uit het verleden geen garantie bieden op toekomstig rendement, kunnen we hieruit afleiden dat duurzaamheid een hoger rendement niet in de weg staat.

Tip: Bekijk hier de prestaties van meer dan 3.800 beleggingsfondsen

 

 

Lees ook:

Andere tips over beleggingsfondsen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.