424, 24519

Wanneer kom ik in aanmerking voor private banking?

Wanneer kom ik in aanmerking voor private banking

 Voor wie behoorlijk wat geld heeft, gaan de deuren makkelijker open. Ook bij de banken is dat het geval. Zij leggen hun vermogende klanten graag wat meer in de watten, met een extra dienstverlening op maat. Maar dat gebeurt uiteraard niet zomaar. Voor die extra zorgen moet ook betaald worden.

Private banking of privaatbankieren heet de dienst waarmee banken naar welstellende klanten vissen. Hij komt erop neer dat zij een vaste contactpersoon krijgen waarbij ze met al hun financiële vragen terecht kunnen. Dat gaat van het beheer van hun beleggingsportefeuille, over advies voor vastgoed en verzekeringen tot successieplannen.

Grote banken als BNP Paribas Fortis, ING, KBC en Belfius hebben een speciale tak private banking. Ze beschikken zelfs over een apart netwerk aan kantoren, dat hiervoor speciaal is uitgerust.

Daarnaast zijn er een aantal gespecialiseerde financiële instellingen die zich uitsluitend tot vermogende consumenten richten zoals Delen Private Bank, Degroof Petercam, Van Lanschot, Leo Stevens & Co, Dierickx Leys, Quintet (Puilaetco) en Econopolis.

 

Drietrapsraket

Welk financieel vermogen u moet hebben om bij een private bank of gespecialiseerd huis terecht te kunnen, verschilt van bank tot bank. En vaak nog eens van formule tot formule. De meeste instellingen bieden een stapsgewijze aanpak aan,

Vanaf een bepaald vermogen – doorgaans vanaf 250.000 euro, maar het kan ook minder zijn - wordt uw vermogen belegd volgens een gekozen typeportefeuille die overeenstemt met uw profiel en uw wensen. Uw beleggingen worden dan vooral in fondsen gestopt. Dat is ook logisch. Een dergelijke belegging laat een snelle spreiding van uw portefeuille en dus van uw risico’s toe. Soms doet de bank daarvoor zelfs een beroep op een soort robotbeleggingssysteem, waarbij een algoritme voor een automatische opvolging en desnoods herbalancering van uw portefeuille zorgt als dat nodig is.

In een tweede niveau – vaak 500.000 euro of 1 miljoen euro - komt u bij het echte private bankieren, waarbij u twee mogelijkheden heeft. U kunt kiezen voor een adviserend beheer of een discretionair beheer. Bij adviserend beheer neemt u de uiteindelijke investeringsbeslissingen zelf na advies van uw bankier. Bij discretionair vermogensbeheer geeft u een mandaat aan uw bankier om de beslissingen voor u te nemen, weliswaar binnen het kader dat u heeft afgesproken. Op geregelde tijdstippen zal hij nadien met u contact opnemen om te kijken of er een bijsturing nodig is.

Het derde niveau, doorgaans vanaf zo’n 5 miljoen euro, is er voor de allergrootste vermogens. We spreken dan over wealth management, waarbij naast het vermogensbeheer een pak meer gespecialiseerde diensten zoals fiscaal en juridisch advies worden aangeboden. U zal ook toegang krijgen tot bijvoorbeeld investeringen in niet-beursgenoteerde ondernemingen.

Of neem Econopolis, de vermogensbeheerder rond econoom Geert Noels. Vanaf 200.000 euro kunt u er instappen in de Twain-formule, waarbij een geautomatiseerd systeem u voorthelpt. Indien nodig kunt u niettemin ook telefonisch, via chat, video als fysiek info krijgen. Discretionair beheer is er mogelijk vanaf 1 miljoen euro.

  

Hoeveel kost het?

Nemen we ING als voorbeeld. De bank biedt vanaf een financieel vermogen van 250.000 euro de mogelijk in te stappen in vier profielen, die elk overeenstemmen met een risiconiveau dat u zelf kiest. Daarbij heeft u de kan om regelmatige aanvullende beleggingen te doen of regelmatig inkomsten te genereren. De bank rekent hiervoor 2% instapkosten aan. Discretionair beheer is mogelijk vanaf een vermogen van 1 miljoen euro. Adviserend beheer vanaf een vermogen van 2,5 miljoen euro. De tarieven hangen af van de omvang en de bijzondere kenmerken van het dossier.

Bij andere banken kunnen de grenzen en de kosten dus anders liggen. Zo geldt bij Dierickx –Leys voor discretionair beheer tot 1 miljoen euro een tarief van 1,20% + btw op het beheerd vermogen en boven die grens een tarief van 1,00% + btw. Bij adviserend beheer is er tot 500.000 een tarief van 0,70% + btw, tot 1 miljoen euro is dat 0,60, en tot 2 miljoen euro 0,50%. Telkens plus btw. De minimumvergoeding bedraagt 1.750 euro.

Bij Delen heeft u geen kosten voor discretionair beheer als u uw vermogen laat beleggen in fondsen van de bank zelf. Uw kosten komen dan overeen met de instap- en beheerskosten van de fondsen. Op het gedeelte dat niet in deze fondsen is belegd, bedraagt de vergoeding 1,10% per jaar.

 

Val niet in slaap

Het grote voordeel van privaatbankieren is dat de bankier u ontzorgt en voor een professionele opvolging van uw belegging instaat. Toch mag het geen vluchtgedrag van de belegger worden waarbij hij het beheer van zijn vermogen uit handen geeft “om er vanaf te zijn.”

Hou er ook rekening mee dat u geregeld een nieuwe evaluatie van uw beleggingen moet maken. Beantwoordt de spreiding van uw vermogen nog altijd aan uw plannen? Want die kunnen wijzigen. Misschien denkt u eraan om te investeren in vastgoed? Dan moet u een bepaald bedrag kunnen vrijmaken en dus meer zekerheid inbouwen in uw beleggingen. Of u krijgt uitzicht op een erfenis, waardoor u een ruimer vermogen in het vooruitzicht heeft en u meer kunt beleggen.

Tip: Hier vindt u een overzicht van de diensten op het vlak van privaatbankieren die de banken in ons land aanbieden.

 

 

Lees ook:

Andere tips over beleggen, beleggingsplannen en privatebanking

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.