424, 22233

Zeven redenen om (niet) te beleggen

Zeven redenen om (niet) te beleggen

Beleggen is al lang niet meer voorbehouden voor rijke mensen die op de beurs ‘spelen’. Integendeel. Iedereen zou belegger moeten zijn. Elk op zijn niveau uiteraard. Toch zoeken velen nog een uitvlucht om het niet te doen. We bekijken de belangrijkste.

 

1. Beleggen is te riskant

Beleggen gaat inderdaad gepaard met het nemen van risico’s. Wie in aandelen belegt, kan een deel van zijn inleg verliezen als de beursevolutie tegenzit.

Oplossing: je laat je geld op een risicoloos spaarboekje staan. Die bedragen gaan niet verloren. Ideaal dus voor wie geen risico wil nemen.

Maar is dat wel zo? Duidelijk niet. Wie al zijn geld op een zogenaamd risicoloos boekje laat staan, mag er zeker van zijn dat hij verliest.

Reken maar mee. Wie vandaag 1.000 euro op een klassieke spaarrekening zet met een basisrente van 0,01% en een getrouwheidspremie van 0,10% - zoals het gros vandaag is – heeft na tien jaar een bedrag van 1.011,05 euro in handen.

Dus niets verloren? Toch wel. Het leven wordt elk jaar duurder. Wat je vandaag kan kopen met 1.000 euro moet je bij een jaarlijkse inflatie van 1,80% over tien jaar al 1.195,30 euro betalen. Met het bedrag en de intresten op je spaarrekening lukt dat niet meer. Je geld was schijnbaar veilig, maar heeft in die tien jaar wel 15% van zijn koopkracht verloren.

Dus toch maar aandelen? Als alles duurder wordt, kunnen bedrijven hun tarieven optrekken. Zo blijven ze op termijn de inflatie voor. En dat is goed voor hun aandeelhouders.

Natuurlijk kunnen aandelen op korte termijn fel schommelen, maar met een goede spreiding kunt u de scherpste randen toch al wat afvijlen.

 

2. Ik heb maar een beperkt bedrag

Om te starten met beleggen, heeft u geen grote bedragen nodig. Zelfs met kleine sommen kunt u aan de slag. Bijvoorbeeld door deelbewijzen van een beleggingsfonds te kopen. U bezit dan een deeltje van een grote spaarpot, waarmee wel voluit aandelen en obligaties gekocht kunnen worden. Het biedt meteen ook het voordeel dat uw beleggingen meteen gespreid zijn en uw rendement niet volledig afhankelijk wordt van de evolutie van één enkel of slechts een beperkt aantal aandelen.

Tip: Hier kunt u een aantal beleggingsfondsen vergelijken

  

3. Ik heb de kennis niet

Ook dit is een pleidooi om te kiezen voor een belegging in een (aandelen)fonds. Uw beleggingen worden dan meteen beheerd door een professionele bankier, die de financiële markten wel opvolgt en snel beslissingen kan nemen, mocht dat nodig zijn.

 

4. Ik wil controle houden over mijn geld

Ook dat is geen probleem. Bankiers zijn verplicht om een beleggingsprofiel op te maken van hun klanten vooraleer ze die beleggingen voorstellen. Aan iemand die vooral kiest voor het behoud van zijn kapitaal moeten ze andere producten voorstellen dan aan iemand die wel tegen een stoot(je) kan.

Komt u in aanmerking voor personal of private banking, dan kunt u in het beheermandaat dat u aan uw bankier geeft de krijtlijnen trekken waarbinnen hij actief mag zijn.

 

5. Ik wil een mooie opbrengst op korte termijn

Beleggen doe je voor de langere termijn. Wil je toch op korte termijn een erg mooi rendement, dan moet je meer risico’s nemen en ben je niet meer bezig met beleggen, maar met speculeren. Dat is een andere tak van sport.

 

6. Mijn bankier denkt eerst aan zijn eigen winst

Dat valt inderdaad al eens voor. Daarom is het interessant advies te vragen bij meerdere bankiers. Vergeet ook niet om vragen te blijven stellen tot je een afdoend antwoord hebt. Het gaat om uw geld, niet om dat van de bank. Vraag daarbij zeker naar een overzicht van alle kosten. Niet alleen die van de aankoop van effecten, ook van die van een eventuele vervroegde verkoop.

Tip: Hier vindt u welke fondsen uw bank aanbiedt

 

7. Ik word tureluurs van de beurs

De beurzen gaan inderdaad niet in een rechte lijn omhoog. Verlies en winst volgen mekaar af. Idealiter zou u aandelen kunnen kopen als de koers laag staat en ze verkopen als ze hoger noteren. In de praktijk is het onbegonnen werk te weten wanneer dit precies is. Daarom doet u er beter aan om uw beleggingen ook in de tijd te spreiden en te kiezen voor een beleggingsplan. Dan vermijdt u alleen te kopen op het slechtste moment. Door gespreid te kopen, vlakt u koerspieken af.

Tip: Hier vindt u een overzicht met een aantal beleggingsplannen

 

 

 

Andere tips over beleggingsfondsen en beleggingsplannen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.