, 23588

Acht manieren om te besparen op je verzekeringen

Acht manieren om te besparen op je verzekeringen

Jan Modaal speelt op safe. 77% van de Belgen heeft 5 of meer verzekeringen lopen, leert een enquête van verzekeraar Corona Direct. Dus gaat er heel wat geld naar toe. Maar misschien kan het wel goedkoper. We geven je alvast acht besparingsmogelijkheden.

 

1. Wees kritisch

Begin met het opstellen van een lijstje. Waarvoor ben je allemaal verzekerd? En hebben die verzekeringen wel een nut? Misschien kan je er wel een aantal schrappen en het risico zelf dragen. Zo kost een verzekering tegen accidentele schade en misbruik van de simkaart bij Orange Belgium voor een toestel van 200 euro 6 euro per maand. Na twee jaar ben je dus 144 euro kwijt aan verzekeringen. Bovendien is er in dit geval geen dekking tegen diefstal en nog een franchise van 20 euro.

 

2. Bestaat het risico nog?

Heb je je hypothecaire lening vervroegd terugbetaald? Dan heeft je schuldsaldoverzekering geen nut meer. En dus hoef je daarvoor ook niet meer te betalen. Logisch zal je denken. Maar misschien ga je eraan voorbij omdat je de volledige premie in het begin van het contract hebt betaald. Betaal je daarentegen jaarlijks, dan moet je de premie voor een lening op twintig jaar maar dertien jaar lang storten. Dit houdt in dat je een deel van je premie kan terugvragen bij een vroegtijdige vereffening.

Een ander voorbeeld? Misschien ben je gestopt met autorijden. Ook in dat geval kan je een deel van de premies recupereren.

 

3. Schrap de dubbels

Betaal je graag tweemaal voor hetzelfde? Nee, toch? Waarom zou je dan tweemaal betalen voor dezelfde verzekering? Misschien zitten er wel dubbels in? Kijk dit zeker na als je ook een verzekeringspakket via je werkgever hebt. Of als je een kredietkaart hebt waaraan verzekeringen zijn gekoppeld. Dat is bijvoorbeeld het geval met een aantal reisverzekeringen. Voor de verzekering bij je kredietkaart is dan wel nodig dat die met de kaart werden betaald.

 

4. Getrouwheid kan je geld kosten

Je zou verwachten dat je beloond wordt voor je getrouwheid, maar dat is lang niet overal het geval. Onder meer de elektriciteitssector en de verzekeringssector is dat niet evident. Daar houden maatschappij ervan dat klanten zonder veel poespas jaarlijks hun verzekering hernieuwen en zich weinig vragen stellen over de premies die ze betalen.

Volgens de enquête van NN zegt 56% nog nooit van verzekeraar gewisseld te zijn. Bij de 44% die wel al eens naar een andere verzekeraar overstapte, zegt 85% dat dit eenmalig was.

 

5. Vergelijk de tarieven

Hiermee samenhangend, is het nuttig om op geregelde momenten een vergelijking van prijzen en waarborgen te doen. Dat kan bijvoorbeeld door het aanvragen van offertes. Onder meer via Spaargids.be kan je in enkele muisklikken geheel vrijblijvend enkele voorstellen ontvangen van de maatschappijen die je kiest.

Een dergelijke prijsvergelijking is zeker nuttig en eenvoudig voor de verplichte verzekering burgerlijke aansprakelijkheid die je nodig hebt als je met een voertuig de weg opgaat. Omdat het om een verplichte verzekering gaat, liggen ook de voorwaarden ervan vast. Voor de basisverzekering volstaat het dan om de prijs te vergelijken.

Nog in de autoverzekeringen kan het aangewezen zijn om na te kijken of je niet goedkoper af bent met een verzekering per km als je toch maar weinig rijdt.

Tip: Vraag hier geheel vrijblijvend enkele offertes voor je autoverzekering

  

6. Bekijk of een jaarcontract voordelig is

Dit is vooral nuttig voor bijvoorbeeld reisverzekeringen. Je kan hier kiezen tussen een verzekering voor elke reis apart of voor een globale verzekering voor al je reizen op jaarbasis. Als je geregeld eens naar het buitenland trekt, kan je een jaarcontract zeker overwegen.

Tip: Hier vind je de meest aangewezen reisverzekeringen

 

7. Verhoog de franchise

Een andere mogelijkheid om te besparen op je premies is het verhogen van de franchise. Misschien heb je vandaag een franchise van 250 euro, wat inhoudt dat je bij een schadegeval de eerste 250 euro aan schade zelf moet dragen. Dan zou je kunnen overwegen om die naar 500 euro te brengen. Dat betekent dat bij een schadegeval de verzekeraar minder moet tussenkomen. Hij kan dan ook uw premie verlagen. Let er wel op dat je de hogere vrijstelling financieel vlot aankan, mocht je een schadegeval hebben.

 

8. Bundel je verzekeringen

Een volgende besparingsbron is het bundelen van verzekeringen. Woon je in een appartement, dan is het misschien aangewezen een groepspolis te nemen voor alle eigenaars zodat je schaalvoordelen kan uitspelen. Het heeft als bijkomend voordeel dat je bij een schadegeval maar één maatschappij moet aanspreken. Er is dan geen conflict meer tussen verschillende verzekeraars. Let wel dat al je risico’s met die groepspolis worden gedekt. Bevat hij wel een verzekering voor de inboedel? Is je woning met duurdere materialen afgewerkt dan de andere flats?

Let daarbij wel op dat het groepspakket niet te uitgebreid is en niet te veel dekkingen bevat waarmee je niets bent.

Tip: Vraag hier geheel vrijblijvend enkele offertes voor uw brandverzekering

 

Lees ook:

Andere tips over autoverzekeringen, brandverzekeringen en schuldsaldoverzekeringen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.