244, 22495

Bent u beter verzekerd met een dure autopolis?

Bent u beter verzekerd met een dure autopolis

Bent u beter verzekerd met een dure autopolis? Voor de verplichte verzekering burgerlijke aansprakelijkheid is dat niet het geval. Voor een omniumverzekering kan dat wel zo zijn.

De autoverzekering is een van de weinige verplichte verzekeringen in ons land, althans voor wat de dekking van de burgerlijke aansprakelijkheid betreft. Dat is de garantie dat een verzekeraar de kosten op zich neemt voor schade die een autobestuurder aan een derde berokkent indien hij een ongeval in fout heeft. Het gaat niet alleen om de materiële, maar ook om lichamelijke en morele schade.

Gezien de BA-verzekering verplicht is, heeft de wetgever ook strikt vastgelegd wat in de polis gedekt moet zijn. Dit betekent dat de basisgaranties voor iedereen gelijk zijn. Er kan dus mooi worden vergeleken voor wie alleen uit is op die basisdekking.

Let wel: er is niet zoiets als dé goedkoopste maatschappij. Elke verzekeraar voert een eigen politiek. Een 50-jarige inwoner uit een stad kan dus bij een andere autopolis uitkomen dan een 19-jarige plattelandsbewoner. Het komt er voor allebei dus op aan een aantal offertes op te vragen om de goedkoopste eruit te kunnen vissen.

 

Goedkoper

Een steekproef van de verzekeringsfederatie Assuralia kwam tot de bevinding dat de gemiddelde premie voor ‘toerisme en zaken’ in 2018 uitkwam op 465 euro plus taksen. Dat was 0,5% minder dan het jaar voordien. De daling werd ingegeven door een vermindering van de schadefrequentie. In 2010 hadden nog 7,21% van alle verzekerden een ongeval, in 2018 was dat gedaald naar 5,89%.

Het is overigens niet alleen de schadelast die bepalend is voor de hoogte van de premies. Ook de tussenpersonen moeten worden betaald. Hoeveel uw makelaar of agent aan uw polis verdient, kunt u nu aflezen op de jaarlijkse afrekening.

Tip: Vraag hier geheel vrijblijvend een aantal offertes voor uw autoverzekering aan

Vergeet bij het vergelijken van premies evenwel niet te kijken of u al dan niet in aanmerking komt voor een interessanter tarief. Dat is bijvoorbeeld het geval als u slechts een beperkte afstand per jaar aflegt met de auto. Dan kan een zogenaamde kilometerverzekering, waarbij u slechts betaalt voor de effectief afgelegde afstand, interessant zijn.

Tip: Bekijk hier of een kilometerverzekering interessant is

 

Omnium

Anders kan het liggen bij de niet-verplichte autoverzekeringen zoals de omniumpolis. Die dekt de eigen schade van de verzekerde. Hier kan het aanbod wel verschillen. Zo kunnen maatschappijen werken met een verschil in dekkingen. Wat is verzekerd en wat niet? Of nog: bij de ene maatschappij heeft u recht op een vervangvoertuig, bij de andere niet. En dat vervangvoertuig kan ofwel van dezelfde klasse als uw voertuig zijn of een basisversie. Voorts kunnen ze een andere franchise toepassen, het bedrag dat de verzekerde bij een schadegeval zelf ten laste moet nemen. Hoe hoger dit bedrag, hoe lager de premie kan zijn.

Voor een niet-verplichte autoverzekering kunt u dus niet zomaar voortgaan op de prijs. U moet kijken welke dekking voor u belangrijk is en welke niet. Ook moet u evalueren welke franchise u redelijk lijkt. Bent u bereid die hoger te leggen, dan kunt u de prijs wellicht (gevoelig) drukken.

Tip: Vergelijk hier geheel vrijblijvend een aantal omniumverzekeringen

 

 

Lees ook:

Andere tips over autoverzekeringen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.