244, 24132

Bosbrand op vakantie? Reisverzekeringen bieden meestal geen dekking

Bosbrand op vakantie

Op verschillende locaties in Europa woeden hevige bosbranden. Wat als u precies daar op reis bent en u uw vakantie moet beëindigen na evacuatie? Kunt u dan terugvallen op uw reisbijstandsverzekering? We zochten het uit bij enkele verzekeraars.

Reisverzekeringen bieden u heel wat bescherming, maar voor natuurrampen bent u meestal niet gedekt. Woordvoerder Michael Vergauwen van VAB verwijst naar de uitsluiting in de algemene voorwaarden van de reisbijstandsverzekering van de mobiliteitsorganisatie: Natuurrampen, zoals lawines, het vallen van stenen, rotsverschuivingen, terreinverschuiving, aardbeving, druk van sneeuwmassa, hagel, hoog water, overstroming, bosbrand, storm, orkaan en alle andere weersomstandigheden, ... tenzij anders vermeld in de specifieke voorwaarden van de onderschreven waarborgen.”  

Ook in de algemene voorwaarden van Ethias Verzekeringen staan natuurrampen vermeld bij de uitsluitingen. 

 

Catastrofedekking

Bij Allianz Assistance is er, met een franchise van 25%, wel een dekking voor annulering in de jaarformule Royal Service, laat Rudi Lichtert weten. “In alle hedendaagse formules voorzien we ‘catastrofedekking in het buitenland’. Moet een verzekerde reiziger door een natuurramp, bijvoorbeeld een bosbrand, zijn verblijf verlengen waardoor de voorziene terugreis op het geplande tijdstip onmogelijk kan plaatsvonden, dan vergoedt Allianz Assistance de extra verblijfskosten, zoals bijvoorbeeld hotel en maaltijden, ter plaatse vanaf één bijkomende overnachting tot maximum 120 euro per verzekerde persoon per dag voor maximaal vijf dagen en dat na het voorleggen van de originele bewijsstukken.”

 

Medische problemen

Zoals bij alle andere verzekeraars die we contacteerden, komt ook de reisbijstandsverzekering van Europ Assistance tussen bij medische problemen ter plaatse. “Heeft een of meer leden medische zorgen nodig, dan moet hij of zij zich daar medisch laten behandelen”, zegt Xavier Van Caneghem. “Bijvoorbeeld door een arts of in ziekenhuis. De verzekerde neemt dan best ook meteen contact op met de bijstandscentrale. Daarna zal de verzekering op basis van de medische gegevens en contractuele verbintenissen de nodige tussenkomsten voorzien.”

 

Tussenkomsten

Wat de tussenkomsten exact zijn, varieert van verzekeraar tot verzekeraar en van de gekozen verzekeringsformule. Als een vakantieganger zijn voertuig via een pechbijstandspolis heeft gedekt in het land van bestemming en de auto is door de natuurramp geïmmobiliseerd, dan komt de bijstandscentrale van Europ Assistance tussen. Dat voor de sleping van het voertuig, eventueel een vervangwagen of een mobiliteitsbudget. “De verzekering zal desnoods ook een oplossing zoeken zodat de reizigers kunnen terugkeren naar huis”, voegt Van Caneghem eraan toe.

 

Richtlijnen lokale autoriteiten

Woordvoerder Pieter Kussé van KBC Verzekeringen geeft aan dat het altijd belangrijk is de aanwijzingen en de richtlijnen van de lokale autoriteiten op te volgen. “Bij een bosbrand kan evacuatie noodzakelijk zijn. In dat geval brengen de lokale autoriteiten u in veiligheid op een centrale opvangplaats. Reist u met een touroperator, dan kunt u bij dat kanaal terecht voor advies en hulp. Als u zelf uw reis heeft samengesteld, dan neemt u best contact op met uw reisverzekeraar die kan nakijken wat de mogelijkheden zijn.”

Ook voor onder meer Europ Assistance en Touring is de situatie ter plaatse cruciaal. “De verzekering komt tussen als u de wetgeving en instructies van de overheid heeft gevolgd. De reiziger is dus niet gedekt als hij of zij in een regio blijft of naar een regio gaat die verboden is”, aldus Danny Smagghe van Touring.

 

Nog niet ter plaatse

“Moet u nog afreizen naar het getroffen gebied? Dan neemt u best vooraf contact op”, aldus Kussé. “Is door bosbrand de accommodatie vernield, dan kunt u de eventuele annuleringskosten afhankelijk van uw contract vergoed krijgen. Weet dat er ook dikwijls kan omgeboekt worden naar een andere accommodatie. Wilt u zelf niet meer naar het getroffen gebied reizen, dan is de kans groot dat u de kosten voor de annulering van de vakantie niet krijgt.”

Bij Touring gaat de annulatieverzekering uit van volgend principe. “Annulatie omwille van bosbrand kan alleen als daarvoor een negatief reisadvies of reisverbod geldt. Als bijvoorbeeld de accommodatie niet beschikbaar is, moet de verhuurder een alternatief voorstellen of vergoeden.” Van Caneghem geeft tot slot nog mee dat een touroperator afhankelijk van de omstandigheden de reis kan omboeken, op een later tijdstip laten plaatsvinden of annuleren met eventuele terugbetaling. “Maar dat moet de reiziger met de touroperator regelen.”

Tip: Vergelijk hier de verschillende reisbijstandspolissen en hun voorwaarden

 

 

Lees ook:

Andere tips over reisverzekeringen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.