244, 22591

Hoe bespaart u toch op uw autoverzekering in coronatijd?

Hoe bespaart u toch op uw autoverzekering in coronatijd

Meerdere consumenten hengelden de voorbije weken naar een gedeeltelijke terugbetaling van hun autoverzekering. Een positief antwoord kregen ze niet. Of toch niet meteen. Niettemin waren er mogelijkheden om minder te betalen.

De vraag van de betrokken consumenten was niet geheel onlogisch. Als ze niet of minder de baan opgingen tijdens de coronamaatregelen, hadden ze ook minder of geen risico op een aanrijding of een ander ongeval. Waarom zouden ze dan een volledige premie moeten betalen?

De verkeersveiligheidsdienst Vias ondersteunt dit met cijfers. In 2019 telde ons land in het eerste trimester 8.492 verkeersongevallen met gewonden. In 2020 viel dat aantal terug tot 7.452. En dan was er nog maar een tweetal weken een impact van coronamaatregelen.

Toch kregen de vragers nul op het rekwest. In de eerste plaats is een autoverzekering verplicht voor wie de baan op wil. Het maakt niet uit hoeveel keer dat gebeurt: eenmaal per week of veertig keer per week.

De verzekering dekt de burgerlijke aansprakelijkheid van de bestuurder. Veroorzaakt die een ongeval waardoor anderen schade lijden, dan neemt de verzekeraar de vergoeding van het slachtoffer op zich.

 

Wachten op bevestiging

Maar waarom is er dan ook geen gedeeltelijke terugbetaling als de bestuurders geen of minder risico lopen op een ongeval, wat dus ook goed is voor de verzekeringsmaatschappijen? Dat doe je niet in een handomdraai, zegt de verzekeringsfederatie Assuralia.

Ten eerste is het niet zeker dat de gunstige ongevallencijfers zich doorzetten. Nu diverse bedrijven weer aan de slag zijn gegaan en de scholen weer deels zijn geopend, komt er opnieuw meer verkeer, met bijhorende kans op een ongeval. Zeker nu meer mensen het openbaar vervoer inruilen voor verplaatsingen met de eigen wagen om het risico op een corona-besmetting kleiner te houden.

Voorts dreigen heel wat geplande buitenlandse reizen deze zomer in het water te vallen, waardoor veel mensen zullen overschakelen naar een vakantie in eigen land, eveneens met de auto.

De impact hiervan wordt slechts op termijn duidelijk. Mochten de schadestatistieken meevallen, dan zijn neerwaartse prijsaanpassingen de komende jaren niet uitgesloten, aldus nog Assuralia.

De verzekeringsfederatie wijst er bovendien op dat de schadelasten die autoverzekeraars moeten dragen de voorbije vijftien jaar geleidelijk zijn gedaald, wat intussen werd doorgerekend in de premies. Na correctie voor de inflatie zijn ze in die periode zelfs met zowat 20% verminderd.

Tip: Hier kunt u in enkele klikken geheel vrijblijvend een aantal offertes voor uw autoverzekering aanvragen

 

Kilometerverzekering

Toch waren er al formules waarbij verzekerden meteen van een tariefdaling konden genieten. De eerste is die van de kilometerverzekeringen. Daarbij betalen bestuurders een premie die in verhouding staat tot de werkelijk gereden afstand. Is dat minder dan gepland, dan betaalt de verzekeraar op het einde van het jaar een deeltje terug.

Vooral voor wie slechts een beperkte afstand per jaar aflegt met de wagen, is een dergelijke verzekering interessant. Een beperkte afstand komt doorgaans overeen met minder dan 10.000 of 15.000 km.

Tip: Hier vindt u de mogelijkheid om een offerte voor een kilometerverzekering aan te vragen

 

Schorsing van de polis

Er is nog een tweede mogelijkheid om de kosten van de autoverzekering te beperken. Wie weet dat hij een tijdlang de wagen niet gebruikt, kan een schorsing van zijn autoverzekering vragen. Dat betekent dat de polis een tijdlang wordt stopgezet en pas hervat op het ogenblik dat de bestuurder weer met de auto de weg wil opgaan.

Een dergelijke schorsing kan handig zijn voor wie bijvoorbeeld enkele maanden naar het buitenland vertrekt en intussen zijn auto thuis in de garage laat staan. Of voor iemand die moet revalideren na een zware operatie. Maar de mogelijkheid kon ook worden aangegrepen door mensen die tijdens de coronatijd toch niet met de auto de baan opgaan.

Toch moet u ook voorzichtig zijn met het aanvragen van een tijdelijke schorsing. Het is niet omdat uw wagen stilstaat dat hij geen schade aan derden kan veroorzaken. Denk aan een brand of een ontploffing. Bovendien stalt u de wagen dan best ook niet op het openbaar domein.

Tip: Hier kunt u het aanbod aan omniumverzekeringen vergelijken

 

 

 

Lees ook:

Andere tips over autoverzekeringen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.