244, 22071

Hoe lang hebt u een omniumverzekering nodig?

Hoe lang hebt u een omniumverzekering nodig

De premies voor een omniumverzekering kunnen hoog oplopen. Sluit de verzekering daarom enkel af voor de periode dat die echt nuttig is.

Iedereen is verplicht om voor zijn wagen een verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid (BA) af te sluiten. Die dekt de schade aan derden wanneer u een ongeval veroorzaakt. De schade aan uw eigen wagen is echter niet verzekerd door de BA-polis. Daarvoor kan u eventueel wel een zogenaamde omniumverzekering afsluiten.

De ‘grote’ omniumverzekering dekt alle schade aan de auto, ook als u die zelf veroorzaakte (bijvoorbeeld omdat u tegen een paaltje reed). Ze verzekert in wezen alle risico’s, zoals een ongeval, brand, diefstal, vandalisme, glasbreuk, een natuurramp (overstroming, hagel, storm, vallende stenen) en een aanrijding met een dier. Volgens cijfers van verzekeringsfederatie Assuralia rijden zowat 35 procent van de auto’s in ons land rond met een grote omnium.

Een grote omnium is vrij duur, waardoor de meeste mensen de verzekering alleen tijdens de eerste jaren de aankoop afsluiten. Hoelang de verzekering nuttig is, hangt af van verschillende factoren.

Tip: Vergelijk hier de kosten van een omniumverzekering

 

Totaal verlies en diefstal

Hebt u een lening afgesloten voor de aankoop van de wagen? Dan raden experts aan om minstens gedurende de looptijd van de lening een omniumverzekering af te sluiten. Dat vermijdt een financiële kater wanneer de wagen wordt gestolen of wanneer de wagen door een ongeval totaal verloren is. Zonder omniumverzekering dreigt u anders een lening af te betalen voor een auto die er niet meer is en waarvoor u ook geen schadevergoeding kreeg.

De meeste verzekeraars zullen bij totaal verlies of diefstal alleen gedurende de eerste 2 à 3 jaar de volledige 100 procent van de cataloguswaarde terugbetalen. Daarna begint de afschrijvingsperiode, waarin elk jaar het terugbetalingspercentage geleidelijk terugloopt omdat ook de waarde van de wagen vermindert. Vanaf dat punt daalt ook trapsgewijs de meerwaarde van de omniumverzekering.

 

Eigen schade

Ook na het begin van de afschrijvingsperiode blijft de omniumverzekering interessant. Want de verzekering blijft wel de volledige herstellingskosten betalen als er geen sprake is van totaal verlies, ook wanneer u die schade zelf veroorzaakte. En dat is geen overbodige luxe als u weet dat de schade aan een voertuig gemiddeld 1.700 euro bedraagt bij tussenkomt van de omniumverzekering. Daarom moet u voor uzelf beslissen hoelang u wil dat ook die herstellingskosten gedekt blijven. Consumentenorganisatie Test-Aankoop: "Na pakweg vijf jaar moet u voor uzelf uitmaken of u een omniumpremie wil blijven betalen voor volledige gemoedsrust."

Tip: Vergelijk hier de kosten van een verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid

 

Kleine omnium

Veel mensen kiezen na enkele jaren voor een ‘kleine’ omnium. Die is gemiddeld een derde goedkoper dan de gewone omniumverzekering en zo’n 15 procent van de auto’s in ons land heeft zo’n lichte variant. Die dekt nog altijd brand, diefstal of inbraak, glasbreuk, aanrijding met dieren, storm, hagel, overstromingen en ander noodweer. Maar de schade die u zelf veroorzaakte, wordt er niet mee vergoed.

 

 

Lees ook:

Andere tips over autoverzekeringen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.