244, 24113

Hoe stelt u de ideale reisverzekering samen?

Hoe stelt de ideale reisverzekering samen

Welke keuzes moet u maken als u een reisverzekering wil af sluiten? Moet u een annuleringsverzekering hebben? Een bagageverzekering? Een verzekering voor medische kosten voor het geval u in het buitenland in de kliniek zou belanden? Heeft u een bijstandspolis voor eventuele autopech nodig? En wat als u fietsen mee op reis neemt?

Dé reisverzekering bestaat niet. U moet ze zelf samenstellen volgens wat u precies nodig heeft. We overlopen even de bestanddelen.

 

1. Een annuleringsverzekering

Een annuleringsverzekering dekt u in tegen de kosten die u heeft als u uiteindelijk toch niet op reis kunt vertrekken of als u ze vervroegd moet afbreken wegens een aantal onvoorziene omstandigheden. Bijvoorbeeld als u een ongeval heeft gehad of ziek bent geworden, als u een sterfgeval in de naaste familie heeft, als zich een groot schadegeval aan uw woning heeft voorgedaan, als u ontslagen wordt of als u herexamens moet doen.

Om te weten wat precies gedekt wordt, moet u de kleine lettertjes in de polis lezen. Het verschilt van maatschappij tot maatschappij. Een opleving van de coronapandemie op uw bestemming, hoort daar doorgaans niet bij.

Kijk ook wanneer de verzekering precies begint te lopen. Bij sommige verzekeraars moet u een wachttijd respecteren.

Doe hetzelfde voor de eventuele vergoeding die u desgevallend krijgt. Zijn dat de werkelijke kosten of keert de verzekeraar een forfaitair bedrag uit?

 

2. Bagageverzekering

Een bagageverzekering dekt het verlies van uw bagage of schade die eraan is toegebracht. Ze geldt zowel voor de zaken die u meeneemt van thuis als voor spullen die u tijdens de reis hebt gekocht.

Let wel op met waardevolle spullen. De verzekeraar voorziet doorgaans een beperkt bedrag per product dat u kwijt bent of beschadigd wordt. Desnoods zal u voor specifieke zaken dus een extra verzekering moeten afsluiten via het betalen van een bijpremie.

De verzekering geldt overigens niet alleen bij verlies en diefstal, maar ook bij een laattijdige bezorging. Misschien is uw valies wel op een foute vlucht meegegeven en zit ze in New York, terwijl u in Athene bent. In dat geval betaalt de verzekeraar u een som waarmee u het meest noodzakelijke gerief kunt kopen in afwachting van de hereniging met uw valies. Het bedrag hangt af van maatschappij tot maatschappij. Dat geldt ook voor het aantal uren vertraging dat nodig is om van de tussenkomst te kunnen genieten.

Naast de pure spullen die u meeneemt, dekt een bagageverzekering ook de schade die u kunt oplopen door het verlies van uw reisdocumenten zoals een paspoort.

 

3. Bijstand aan personen

Wordt u ziek terwijl u op reis bent, dan kunt u terugvallen op een terugbetaling door uw ziekenfonds. Dat geldt ook als u in het buitenland bent. Voor u op reis vertrekt, vraagt u daarom bij uw mutualiteit best de Europese Ziekteverzekeringskaart aan. Ze bewijst dat u met de Belgische ziekteverzekering in orde bent.

Let wel: deze Europese Ziekteverzekeringskaart kent wel beperkingen. Ze garandeert enkel een vergoeding bij opnames in een openbaar ziekenhuis en niet in een private kliniek. Bovendien geldt ze niet in alle landen. Onder meer in de VS is dat laatste het geval.

De kaart is ook strikt persoonlijk. Elk gezinslid heeft er dus één nodig

Wil u een ruimere dekking of reist u naar een gebied waar de Europese Ziekteverzekeringskaart niet geldt, dan kunt u een bijkomende verzekering ‘bijstand aan personen’ afsluiten. Die dekt ook de kosten van repatriëring, de kosten van een gedwongen verlengd verblijf of de overkomst van familieleden die u kunnen bijstaan. Al deze zaken zijn immers niet gedekt door de Europese Ziekteverzekeringskaart.

In die bijstand aan personen kunt u ook kiezen voor een dekking ‘opsporing’. Dat kan handig zijn als u gaat skiën en bijvoorbeeld het slachtoffer zou worden van een lawine of als u tijdens een bergwandeling zou verdwalen. Dergelijke operaties kosten erg veel geld.

 

4. Bijstand aan voertuig

Reist u met de auto naar het buitenland, dan kunt u de optie ‘bijstand aan voertuig’ nemen. In dat geval wordt u bij autopech geholpen. Kan uw voertuig niet ter plaatse worden hersteld, dan wordt u naar een garage gesleept of desnoods zelfs naar eigen land gebracht.

U kunt ook de optie van een vervangvoertuig nemen. In dat geval kunt u uw reis voortzetten terwijl uw eigen voertuig geïmmobiliseerd is.

Een polis ‘bijstand aan voertuigen’ kunt u afsluiten bij een mobiliteitsorganisatie als Touring of VAB, maar ook bij uw verzekeraar.

Tip: Hier kunt u een aantal bijstandscontracten vergelijken

 

5. Fietsverzekering

Met een fietsverzekering kunt u uw tweewieler verzekeren tegen diefstal en beschadiging. Kijk in uw polis wel na of die waarborg wereldwijd geldt.

Daarnaast kunt u ook bijstand voor uw fiets nemen. Als u dan pech heeft, wordt u geholpen. Dit is doorgaans beperkt tot een bepaalde afstand buiten de grenzen. De regeling verschilt van maatschappij tot maatschappij.

 

6. Tijdelijke polis of jaarcontract

Gaat u maar eenmaal per jaar voor een korte periode op reis, dan kunt u een tijdelijke reisverzekering afsluiten. Bent u daarentegen meermaals van huis, dan valt een jaarcontract misschien goedkoper uit. U hoeft dan ook niet telkens naar uw verzekeraar te hollen voor een nieuwe polis. Bij Europ Assistance heeft u bijvoorbeeld al een jaarcontract met beperkte dekking vanaf 57,01 euro. Wil u er een ruime dekking, dan kan dit oplopen tot 291 euro.

Tip: Hier vindt u een vergelijking van de verschillende reisverzekeringen

 

7. Denk aan uw kredietkaart

Bent u van plan een reisverzekering af te sluiten, kijk dan vooraf ook of u al een dergelijke dekking heeft. Zo bieden tal van kredietkaarten – zekere de duurdere – al een deel annuleringsverzekering aan als u de reis met de kaart heeft betaald.

 

Lees ook:

Andere tips over reisverzekeringen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.