, 21936

Is een omniumverzekering haar meerprijs waard?

Is een omniumverzekering haar meerprijs waard

Wie met een wagen de baan op wil, is verplicht een verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid (BA) af te sluiten. De verzekeraar stelt daarnaast ook verschillende omniumformules voor. Aan die extra bescherming hangt uiteraard een prijskaartje vast. Loont het om die meerkosten op te hoesten en hoeveel jaar blijft u dat best doen?

BA, mini-omnium en omnium

De verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid (BA) dekt alle materiële schade en lichamelijke letsels van de bestuurder van de tegenpartij wanneer u een ongeval veroorzaakt. De kosten aan de eigen wagen moet u zelf ophoesten.

Een mini-omnium verzekert ook uw eigen schade. Ze biedt een dekking in geval van onder meer brand, glasbreuk, hagel, bliksem en bluswerken. Is uw wagen gestolen, dan kunt u ook op een tegemoetkoming rekenen. De voorwaarden verschillen van maatschappij tot maatschappij. 

De volledige omnium staat dan weer borg voor de eigen materiële schade als u een ongeval veroorzaakt. Botst u tegen uw garagepoort? Dan kunt u voor de herstellingskosten van uw wagen bij de verzekeraar aankloppen. De volledige omniumverzekering zal uw schade bij een ongeval in recht ook meteen vergoeden, waar dat bij de BA-autoverzekering in geval van betwisting enige tijd op zich laat wachten.

Tip: Vergelijk hier de kosten van een verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid

Wanneer is een omniumverzekering aangewezen?

Bij een autolening

Wie een autolening aangaat, doet er goed aan een volledige omniumverzekering af te sluiten. Is dat niet het geval, dan moet u bij een schadegeval zowel uw afbetaling als de herstellingkosten neertellen. Bij een totaal verlies tekent zich het ongunstige scenario af, waarbij u een lening afbetaalt voor een voertuig waarover u niet langer beschikt. De bank kan bovendien aandringen op de onmiddellijke terugbetaling van het resterende leningsaldo.

Waardevermindering is cruciaal

Bij de aankoop van een wagen zonder lening is het belangrijk om weten dat uw auto voor de verzekeraar in waarde daalt naargelang de tijd. Contracten die uitgaan van een aangenomen waarde leggen een aanvangsperiode van één tot drie jaar vast waarin de verzekeraar de volledige waarde integraal uitkeert in geval van totaal verlies. Daarna geldt een afschrijvingspercentage. De formule functionele of werkelijke waarde past de afschrijving al vanaf de eerste maand toe, terwijl de optie factuurwaarde uitgaat van het werkelijk betaalde bedrag volgens de factuur, kortingen inbegrepen. De uiteindelijke vergoeding bij een totaal verlies ligt in beide gevallen lager dan bij een aangenomen waarde.

Wanneer de verzekeraar u een voorstel tot verlenging van uw huidige omniumverzekering voorstelt, gaat u best na hoe veel de waardevermindering op dat moment bedraagt. Vergoedt uw verzekeraar in geval van totaal verlies na vijf jaar nog slechts de helft van de aankoopwaarde, dan gaat u na of de meerkosten van een omniumverzekering opwegen tegen de waarde die u in geval van een totaal verlies terugkrijgt. Hou er rekening mee dat uw omniumpolis de herstellingskosten wel blijft vergoeden, ongeacht de leeftijd van uw auto.

Vergelijken loont

De verzekeringspolissen verschillen sterk. Waar de ene verzekeraar een hogere premie aanrekent, zal een andere speler extra bijstand, een hogere franchise of een uitgebreidere waarborg afficheren. Wat de interessantste (omnium)autoverzekering is, hangt dus af van een pak factoren. Door te vergelijken bespaart u vaak honderden euro's.

Tip: Vergelijk hier de kosten van een omniumverzekering

Lees ook:

Andere tips over autoverzekeringen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.