, 23102

Waarom zowel huurders als verhuurders een brandverzekering nodig hebben

Waarom zowel huurders als verhuurders een brandverzekering nodig hebben

Zowel in Vlaanderen als Wallonië zijn huurders en verhuurders verplicht om een brandverzekering af te sluiten. Daar zijn ook goede redenen voor.

In Vlaanderen en Wallonie zijn zowel huurders als verhuurders verplicht om een brandverzekering af te sluiten. In Vlaanderen geldt de verplichting sinds 1 januari 2019, in Wallonië al sinds 1 september 2018.

Een brandverzekering betaalt niet alleen een schadevergoeding na een brand, maar ook na stormschade, waterschade en natuurrampen. Daarom spreken verzekeraars veeleer over een woning- dan over een brandverzekering.

Brussel is het enige gewest waar huurders niet verplicht zijn om een brandverzekering af te sluiten, al is het een standaardpraktijk dat de verhuurders dat als een verplichting opnemen in het huurcontract. Dat is in het belang van zowel de huurder als de verhuurder.

 

De huurder

De huurder is aansprakelijk voor brand- en waterschade, tenzij hij kan aantonen dat de brand niet door zijn schuld is ontstaan, bijvoorbeeld door de slechte staat van de elektriciteitsvoorzieningen. Breekt er brand uit in je huurappartement omdat je de friteuse niet uitschakelde? Dan ben je als huurder helemaal aansprakelijk voor de veroorzaakte schade.

Een brandverzekering vermijdt dat je zelf helemaal alleen moet opdraaien voor de kosten. En die kunnen snel hoog oplopen. Want stel bijvoorbeeld dat je het bad liet vollopen en vergat de kraan uit te draaien: het water kan niet alleen schade veroorzaken in je eigen appartement, maar ook in dat van je benedenbuur als het water doorsijpelt. Ook voor die schade ben je als huurder aansprakelijk. Met een brandverzekering ben je ook gedekt voor schade aan zogenaamde ‘derden’.

Het is overigens geen verplichting om ook de inboedel te dekken, al wordt dat doorgaans toch aangeraden. Want niet alleen de huurwoning kan schade oplopen, maar ook alle spullen van de huurder. Denk maar aan meubels, elektrische toestellen, kledij of juwelen.

 

De verhuurder

Als de huurder al een brandverzekering heeft afgesloten, waarom zou je dat als verhuurder dan nog doen? Om te beginnen omdat de huurder niet altijd aansprakelijk is. De verzekeraar van de huurder komt enkel tussen wanneer de huurder aansprakelijk is. Maar wanneer een kortsluiting in de elektriciteitskast de boosdoener is, dan is de verhuurder aansprakelijk. In dat geval moet de verhuurder of zijn verzekeraar opdraaien voor de kosten.

De brandverzekering van de huurder dekt bovendien enkel de zaken waarvoor de huurder aansprakelijk is. De huurder is bijvoorbeeld niet aansprakelijk als vandalen een raam ingooien. Ook hier kan de brandverzekering de verhuurder indekken, al zal daar doorgaans wel een extra dekking tegen diefstal of vandalisme voor moeten worden afgesloten.

Voor verhuurders is het ook aan te raden om de nieuwwaarde van het gebouw te verzekeren. Want de verzekering van de huurder zal enkel de werkelijke waarde verzekeren en die vermindert door ouderdom en slijtage. In de praktijk kunnen de kosten van herstellingswerken echter hoger oplopen, bijvoorbeeld door de strengere isolatienormen. Een verzekering voor de nieuwwaarde vangt dat verschil op.

Tip: U kunt hier geheel vrijblijvend een aantal offertes voor uw brandverzekering opvragen.

 

 

Lees ook:

Andere tips over brandverzekeringen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.